Rok Drakšič se veseli druge kolajne na največjih tekmovanjih. Foto: STA
Rok Drakšič se veseli druge kolajne na največjih tekmovanjih. Foto: STA
Petra Nareks
Petra Nareks po poškodbi leta 2010 ne najde več recepta, kako se vrniti med najboljše. S šestimi kolajnami z EP-jev je skupaj z Lucijo Polavder rekorderka v slovenskem merilu. Foto: STA
Drakšić bronast v Čeljabinsku

V borbi za tretje mesto je premagal trikratnega evropskega prvaka, Madžara Mikloša Ungvarija, in tako po Dunaju 2010 osvojil svoje drugo odličje na največjih tekmovanjih. S starim znancem je opravil z iponom že po minuti borbe.
Po nepazljivosti moral v repasaž
Drakšič je napovedal, da bo tudi na olimpijskih igrah v Londonu med favoriti za visoko uvrstitev. Najprej je z minimalno prednostjo 5:0 premagal Romuna Laszla Szokeja, nato je bil prav tako z juko boljši od Izraelca Golana Pollacka. V četrtfinalu se je pomeril s Tomaszem Kowalskim, sedmim nosilcem z jakostne lestvice (Drakšič je drugi), in povedel s 5:0. A trenutek nepazljivosti ga je stal uvrstitve v polfinale. 15 sekund pred koncem je pristal na boku in napredovanja se je veselil Poljak.

Izgubljeno je moral varovanec trenerja Marjana Fabjana popravljati v repasažu, kjer je šest sekund pred iztekom borbe premagal Gruzijca Šalvo Kardavo, nato pa je bil uspešen še v borbi za bron.
Na Dunaju ga je Madžar poškodoval
"Vedel sem, da sem dobro pripravljen in da me lahko dobre uvrstitve stanejo le napake. Na začetku se nisem tako dobro boril, saj sem se precej namučil, da sem zbil težo, nato pa je v repasažu spet steklo. Kar štiri borbe sem se boril skoraj do konca, tako da sem bil precej utrujen. Vedel sem, da bo Madžar poskušal izsiliti kazni, poznam njegov način borbe in bil sem zelo motiviran, na koncu koncev je le trikratni evropski prvak. Na Dunaju me je pred dvema letoma tudi poškodoval, tako da sem zdaj toliko bolj vesel zmage," je dejal Drakšič in dodal: "Zdaj grem v London pogledat, ali sem na pravi poti. Veliko je še treba postoriti, počitka ne bo."
Tatalovićeva na tatamiju samo 15 sekund
Pod vznožjem Urala so danes nastopili še trije slovenski reprezentanti, vendar so Petra Nareks (do 52 kg), Ana Tatalović (do 57 kg) in Matjaž Trbovc (do 60 kg) ostali brez uvrstitev.
Nareksova je v prvi borbi zmagala nad Poljakinjo Zuzanno Pawlikowsko, nato pa morala v nadaljevanju po točkah priznati premoč Španki Lauri Gomez. Tatalovićevi in Trbovcu je spodletelo že v uvodnih dvobojih. Prva je bila na tatamiju vsega 15 sekund, ko jo je na ipon vrgla Azerbajdžanka Kifajat Gasimova. Trbovc je vztrajal nekoliko dlje, a po 40 sekundah je bilo tudi zanj konec. Premagal ga je Gruzijec Amiran Papinašvili.
Do nedelje se bo v Čeljabinsku za medalje borilo 12 slovenskih judoistov. V zadnjih desetih letih so jih Slovenci na evropskih prvenstvih zbrali kar 24.

Drakšić bronast v Čeljabinsku