Tom Brady bo počival štiri tekme. Foto: Reuters
Tom Brady bo počival štiri tekme. Foto: Reuters



New England bo moral plačati milijon dolarjev kazni, leta 2016 bodo izgubili prvi izbor na naboru, leta 2017 pa četrtega. Prvi zvezdnik ekipe Tom Brady, dvakratni najkoristnejši igralec Lige NFL, je dobil štiri tekme prepovedi nastopanja.

Patrioti so imeli na poti do osvojitve naslova januarja letos v polfinalu v dvoboju z Indianapolis Colts v enajstih od dvanajstih svojih žog precej manj zraka, kot je dovoljeno. S tem so omogočili, da je imel njihov podajalec Tom Brady ob zmagi s 45:7 boljši oprijem pri metih. V trimesečni preiskavi so ugotovili, da se je Brady jasno zavedal kršitve pravil.

"Obstajajo resni in nedvoumni dokazi, da se je Brady zavedal, da so zaposleni žoge, ki so jih sodniki odobrili, izpihali zrak, ki ga je bilo manj od dovoljenega. Nemogoče je, da bi se to zgodilo brez njegovega vedenja," je dejal izvršni podpredsednik NFL Troy Vincent. Komisar lige NFL Roger Goodell je dodal, da so kazni sprejeli po podrobni preiskavi in pogovorih.

37-letni podajalec je poleg Joeja Montane in Terryja Bradshawa s štirimi naslovi prvaka najuspešnejši quarterback v zgodovini ameriškega nogometa. Konec januarja je na 49. Super Bowlu v Glendalu Patriote četrtič vodil do naslova prvaka. V odločilni tekmi je s soigralci z 28:24 premagali branilce naslova Seattle Seahawkse. Brady je dobil tudi naziv najkoristnejšega igralca finala; njegov menedžer je napovedal pritožbo.

Predsednik Patriotov Robert Kraft je preiskavo označil kot enostransko: "Čeprav smo prepričani, da na naši strani ni bilo nobenih manipulacij z žogami, smo nameravali kazen sprejeti. Toda ta kazen presega vsako razumno mejo in ne temelji na trdnih dokazih."

Samo dejanje naj bi opravila dva zaposlena v klubu, vodja garderobe Jim McNally in asistent za opremo John Jastremski. Z ogledi videoposnetkov so ugotovili, da sta pred tem sodniško odobrene žoge dvajset minut pred tekmo odnesla v slačilnico, kjer sta iz njih spustila zrak.