Slavje Franke Anić po zmagi v četrtfinalu, ko si je že zagotovila svojo prvo veliko člansko medaljo. Foto: EPA
Slavje Franke Anić po zmagi v četrtfinalu, ko si je že zagotovila svojo prvo veliko člansko medaljo. Foto: EPA
Čing Liu (Macao) - Franka Anić (Slovenija) na SP-ju 2013
Pomemben dejavnik v bojih na SP-ju 2013 predstavlja nadmorska višina, saj Puebla leži kar na 2.135 metrih. Foto: EPA
Anićeva na SP-ju do medalje

Potem ko je slovenska olimpijka v četrtfinalu z 2:0 premagala Čing Liu iz Macaa, je v polfinalu z enakim rezultatom izgubila proti Francozinji Haby Niare.

Francozinja je nato postala svetovna prvakinja, saj je v finalu s 5:4 premagala Čia Čia Čuang iz Tajvana. Drugi bron je pripadel taekwondistki iz Azerbajdžana Faridi Azizovi.

V Londonu solze, v Puebli smeh
Širša športna javnost v Sloveniji je Franko Anić spoznala lani med olimpijskimi igrami, ko je bila povsem blizu medalje, na koncu pa je v kategoriji do 67 kg osvojila 5. mesto. Če se je v Londonu po borbah znašla v solzah, je tokrat 22-letnica široko nasmejano sprejela svojo prvo medaljo z največjih taekwondističnih tekmovanj zveze WTF.


Končno je osvojena tako želena medalja. Bi lahko šlo še višje?
Zadovoljna sem, ker vidim, da postopoma napredujem navzgor. Iz tekmovanja v tekmovanje sem višje. Zelo sem vesela sem, ker sem osvojila medalja. Malenkost sem razočarana, ker nisem mogla nastopiti v finalu, potem ko sem izgubila s Francozinjo le 0:2. Mislim, da je imela Habib Niare veliko močnejšo ekipo za sabo, ki je podrobno analizirala vse moje borbe in so s tem onemogočili moje adute.
Ali se je bilo težko zbrati, potem ko že veš, da imaš odličje?
Sama mogoče tudi nisem dala vse od sebe v polfinalu, saj sem bila v podzavesti že zadovoljna z medaljo, tako da nisem šla do konca. Težava tu v Mehiki je tudi visoka nadmorska višina. Borci se tukaj zelo hitro utrudimo, mogoče se to še bolj vidi pri večjih in težjih fantih, ki se še bolj mučijo. Zaradi posledic nadmorske višine so zagotovo v ospredju najbolje fizično pripravljeni borci.

Začeli ste z zmago nad favoritinjo za naslov.
Prvi boj je ključen. Premagala sem Rusinjo Anastazijo Barišnikovo, ki je bila tukaj kar favoritinja, saj je po bronu v Londonu prešla iz višje kategorijie. A sem jo kar zlahka premagala, kar mi je dalo vetra v jadra. Vse današnje borbe so bile na svoj način težke.

Kaj zdaj po velikem uspehu?
Sem srečna in ponosna nase, na svoj klub in vso reprezentanco Slovenije. Pričakovala sem medaljo, sem tudi rekla, da bi bila zadovoljna z bronom, tako da me je mogoče skromnost tudi stala finala in zlata. Zdaj me čaka veliko prostega časa, dopust, kopanje na moji Korčuli, nato pa naprej v nove zmage.


Anićeva je bila prva iz slovenskega tabora, ki je nastopila v Mehiki. V četrtek bo na SP-ju nastopila Nuša Rajher. Petek je dan za Ivana Trajkovića, ki je peti nosilec v najtežji moški kategoriji. V soboto tekmuje Jure Pantar, zadnji dan prvenstva pa nastop čaka še Gregorja Pirša.


Anićeva na SP-ju do medalje