Preostali športi
Nanga Parbat
Slovenki sta po težki smeri prišli tik pod vrh Nanga Parbata. Foto: EPA

Dodaj v

Grošelj: To je eden največjih ženskih plezalnih podvigov nasploh

150-metrski zdrs na srečo brez zlomov
28. avgust 2011 ob 12:17
Islamabad - MMC RTV SLO, STA

Mojca Švajger in Irena Mrak sta v orjaški steni Nanga Parbata dosegli višino 7590 metrov, kar je po mnenju Vikija Grošlja največji slovenski ženski plezalni dosežek vseh časov v Himalaji.

Tretja himalajska odprava Univerze v Ljubljani je pred dnevi (25. avgusta) končala odpravo na 8125 m visokem Nanga Parbatu v Pakistanu, kamor je odpotovala že 15. julija in nato do 24. julija pod diamirskim ostenjem gore postavila bazni tabor na nadmorski višini 4250 m. Do 10. avgusta so Slovenci opravili nekaj raziskovalnih in aklimatizacijskih vzponov v sami steni in na okoliških vrhovih, nato pa so štirje člani zapustili odpravo, tako da so v Himalaji ostali le še Mojca Švajger, Viki Grošelj in Irena Mrak. Ocenili so, da zaradi slabih snežnih razmer (malo snega) in posledično velike nevarnosti padajočega kamenja vzpon na goro na klasičen način, to je opremljanje gore s postavljanjem taborov in fiksiranjem vrvi, praktično ni mogoč. Edina realna možnost bi bil poskus vzpona v alpskem slogu.

Šele 17. avgusta se je vreme toliko izboljšalo, da sta Švajgerjeva in Mrakova začeli vzpon. Prvi dan sta prespali na višini 4750 m. Naslednji dan sta do poldneva dosegli višino 5800 m, ko ju je zajelo poslabšanje vremena z močnim sneženjem, zato sta si tam uredili bivak, je iz Himalaje sporočila vodja odprave Mrakova.

Prodor povsem na vrh ni bil mogoč
Zaradi nenehnega plazenja novozapadlega snega sta morali slovenski plezalki čakati ves naslednji dan in še eno noč, preden sta nadaljevali vzpon, 21. avgusta pa sta splezali do višine 7200 m in si tam pripravili peti bivak. Naslednji dan jima kljub več poskusom v poledeneli skalni oviri na višini 7350 m ni uspelo najti prehoda proti levi, ki bi jima omogočil prodor proti glavnemu vrhu Nanga Parbata. Vrnili sta se na višino 7200 m in tam prebili šesto noč v steni. Nato sta 23. avgusta zjutraj začeli plezati naravnost navzgor proti robu Diamirske stene in ga ob 13.30 dosegli na višini 7590 m.

Slovenska smer
Preplezana smer od ledenika Diama (4470 m) do roba stene je kombinacija Messnerjeve smeri iz leta 1978, njegove sestopne smeri in prvenstvenega vzpona. Ocena težavnosti izrazito ledne smeri je 45-60 stopinj (70 stopinj). Švajgerjeva in Mrakova sta jo poimenovali Slovenska smer.

150-metrski zdrs na srečo brez zlomov
Istega dne sta se plezalki spustili nazaj do bivaka na višini 7200 m in v njem prebili svojo sedmo noč v steni, nato pa 24. avgusta nadaljevali sestop, ki pa se je v najnevarnejšem delu, to je mimo Messnerjevega seraka, v strmem ledu končal z zdrsom obeh, a na srečo sta se padca kakšnih 150 m nižje srečno končala brez zlomov, a s kar veliko krvi. Vse dni vzpona in sestopa je plezalki iz baze prek satelitskega telefona spodbujal in usmerjal Viki Grošelj.

Čeprav plezalkama ni uspelo stopiti na glavni vrh Nanga Parbata, Grošelj meni, da gre pri njunem vzponu za absolutno največji slovenski ženski dosežek vseh časov v Himalaji.

Grošelj navdušen nad plezalkama
"Gre za enega največjih plezalnih ženskih podvigov na svetu nasploh, verjetno celo za največjega. Steno sta preplezali v čistem alpskem slogu, povsem v skladu z najsodobnejšo vizijo vrhunskega plezanja v Himalaji. Prikazali sta osupljivo vztrajnost, odločnost in neverjeten pogum, saj jima je bilo jasno, da nad višino 4700 m v steni ne moreta pričakovati kakršne koli pomoči. Vseh devet dni sta bili v orjaški steni povsem sami. Dokaj dobro poznam in spremljam vrhunske himalajske dosežke, a kot se spomnim, kaj podobnega do danes ni uspelo nobeni ženski navezi ali soloplezalki na svetu," je dejal Grošelj.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
SimZy
# 28.08.2011 ob 17:00
gumbler vzdrži se prosim v prihodnje tako imbecilnih komentarjev, ker ne delaš sramote samo sebi, ampak človeški vrsti nasploh.
primos
# 28.08.2011 ob 12:40
Humar je bil v južni steni NP, ki je visoka več kot 4 km in s tem najvišja na svetu. Ta smer je še vedno neosvoljiva
palbinc
# 28.08.2011 ob 15:42
čestitam, to pa je zagrizenost in vztrajnost, želim srečen povratek.
Pjanc
# 28.08.2011 ob 15:41
Da, smer je preplezana, vendar v paru. Nihče pa je še ni preplezal samostojno...
urosh444
# 28.08.2011 ob 14:35
a ni to smer,ki jo omenjaš ti primos,malo po humarjevem poizkusu preplezal Američan House s soplezalcem?
traianos
# 30.08.2011 ob 12:52
okej, Gumbler nerad se oglašam po nepotrebnem, ampak določeni komentarji, ki se imajo za "resne", mi pač dvignejo temperaturo.
Dežuren tiskovni predstavnik? Glede na to, da je članek skoraj dobesedno skopiran s strani Planinske zveze, verjetno ni šel sam pred novinarje in jim začel razlagat o podvigu. Glede na to, da je ostal sam z njima pod goro in obenem dobro pozna goro (četudi se nanjo ni vzpel), je poleg obeh plezalk tudi najbolj merodajen za ocene glede vzpona.
Človek, ki je prišel na K2 v nobenem primeru ne more biti označen za pohodnika. Resda se mogoče vedno ni spuščal v ekstreme, kot nekateri drugi plezalci, je pa znal vedno ohraniti trezno glavo, čemur se ima tudi za zahvaliti, da je eden redkih alpinistov stare garde, ki je še danes med živimi. Leta 1978, ko je jugoslovanska odprava naskakovala Everest, pa je prav on, skupaj z Marjonom, na ključnem delu pod vrhom zahodnega grebena pritrdil fiksne vrvi, ki so naslednje dni omogočila dostop na vrh Zaplotniku, Štremflju, Belaku, Božiću in Ang Phu-ju ... ki so seveda potem vsaj v javnosti pobrali slavo za podvig.
Ne razumem pa niti kakšno lekcijo smo dobili "mi" od Humarjevega plezanja? Da je ekstremni himalaizem nevaren?
občinar
# 30.08.2011 ob 14:34
GUMBLER! Zame, ki rad hodim v hribe in sem ponosen, da smo Slovenci eden največjih plezalskih - alpinističnih narodov na svetu, je to velik dosežek. Mi je pa žal fuzbal en navaden reality show, z ogromno denarja in kot tak nič več podoben športu! Pa zato ne jokam okol, da se fuzbal preveč poudarja. Po moji presoji bi se moral glede na dosežke še veliko bolj poudarjati. Pa še nekaj, v alpinizmu moraš imeti jajca in to velika, pa naj bo to moški al pa ženska, je pa seveda tvegan šport, tako kot vožnja z cestnimi motorji!!!

Bravo Mojca in Irena! Čestitke!
sintaksa
# 29.08.2011 ob 09:53
ženske.. dokazovat in dokazovat
late8
# 31.08.2011 ob 07:09
Drugače pa: bravo punce!
late8
# 31.08.2011 ob 07:08
Skunex & reader: pazita, da s kavča ne zdrsneta.

gumbler:
"akciji "prvi Slovenec na vseh osemtisočakih". Za laika je to bombastično, v resnih alpinističnih krogih pa farsa. Že res, da je z Grošljem alpinizem medijsko bolj zanimiv, samo mislim, da smo vsi dobili lekcijo, ko se je pokojni Humar na vrhuncu poskušal iti realitiy show v top alpinizmu."

Model, boli k. Grošlja in pokojnega Humarja za taka izkrivljena mišljenja - ki zrastejo na nekem zgleda zelo revnem zelniku. A res misliš, da se folk na Nanga Parbat (ipd.) hodi važit pred drugimi? Važič si ne bo upal niti približat DOLINI kakega 8-tisočaka...
reader
# 31.08.2011 ob 09:44
late8: kdaj greva plezat?
gumbler
# 29.08.2011 ob 11:18
reader imamš prav.
O g. Grošlju vse dobro, vendar tudi mene moti, da je dežuren tiskovni predstavnik. Ne podcenjujem njegovih dosežkov, vendar roko na srce on ni nikoli spadal v špico alpinizma (zlobneži bi rekli, da se je v glavnem šel pohodništva).
Lep zgled plemenitega obnašanja je Prezelj (če odmislim afero Lhotse tudi Česen). Prezelj je vrhunski alpinist pa svojih dosežkov takole v glavnem sploh ne objavlja več. Podobno skromen je House.
Grošelj dela iz alpinizma prevelik šov. Še danes se nasmejem tisti akciji "prvi Slovenec na vseh osemtisočakih". Za laika je to bombastično, v resnih alpinističnih krogih pa farsa. Že res, da je z Grošljem alpinizem medijsko bolj zanimiv, samo mislim, da smo vsi dobili lekcijo, ko se je pokojni Humar na vrhuncu poskušal iti realitiy show v top alpinizmu.
Sicer pa vsak ima svoj pogled. Jaz sem svojega povedal. Pika.
reader
# 29.08.2011 ob 09:06
Kako lahko nekdo, ki je del odprave, hvalisa to odpravo? Ali ne bi bilo primerno, da bi se vzdržal, MMC pa vprašal koga drugega, saj Viki Grošelj ni edini, ki se spozna na gore (čeprav očtino tako izgleda).
Skunex
# 28.08.2011 ob 12:24
Ni na Nanga Parbat plezal Humar in se je takrat to oglaševalo kot velik podvig ?
gumbler
# 28.08.2011 ob 16:06
Viki, da se nau izkazal, da sta dečvi uporabili tvoje slike, kot Tomo 20 let nazaj. Aja, Viki ni bil na Nangatu.
Kazalo