Davor Janžič se je izkazal z izjemnim zbijanjem. Foto: Simon Maljevac
Davor Janžič se je izkazal z izjemnim zbijanjem. Foto: Simon Maljevac
Davor Janžič in Jure Kozjek
Zmagovalni objem slovenske dvojice. Drugi član zlate dvojice Jure Kozjek je mirno analiziral finalni dvoboj: "Že pred prvenstvom sva se zavedala svoje kvalitete. Prepričana sva bila, da lahko osvojiva naslov prvakov, a sta se tekmeca v finalu odlično upirala in morala sva prikazati zelo kakovostno predstavo. Morda sva podzavestno pričakovala malce lažje delo, vendar nasprotnikov pred dvobojem nisva podcenjevala. Odločala je končnica, kjer so do izraza prišle najine izkušnje, saj sva se že večkrat znašla v takšnem položaju." Foto: Simon Maljevac
Davor Janžič
Slovenski kapetan je v finalu natančnega zbijanja zaostal le za Francozom Garcio. Foto: Simon Maljevac

S šestimi osvojenimi medaljami so slovenski balinarji prvič v zgodovini velikih tekmovanj osvojili odličja v vseh disciplinah. Selektor Aleš Škoberne je bil navdušen nad igrami svojih varovancev: "To je zgodovinski uspeh za slovensko balinanje. Šest osvojenih medalj je presežek mojih pričakovanj in mojim fantom gredo vse čestitke za prikazane igre."

Za slovensko himno v srcu hrvaške Istre sta poskrbela Janžič in Kozjek v igri dvojic, kjer sta v izjemno izenačenem dvoboju ugnala predstavnika Bosne in Hercegovine Jurića in Stojčića s 13:8.
Slovenca sta v dvoboj krenila kot favorita, a sta nasprotnika navdušila z odlično igro, predvsem Jurić pa se je izkazal z odličnim bližanjem, kar je malce presenetilo tudi 31-letnega Janžiča, ki je v pogovoru za MMC povedal: "Moram reči, da je bil finalni dvoboj malce težji kot sem pričakoval, saj nasprotnika pred prvenstvom nista sodila med največje favorite. Odigrala sta res odlično, tako da sva se morala boriti do zadnje minute. Na koncu nama je vendarle uspelo, tako da sem zelo zadovoljen."

Kako ste videli potek finalne tekme?
Dvoboj je trajal kar dve uri in vsaka krogla je bila pomembna. Še deset minut pred koncem sva zaostajala s 7:8, nato pa sta nasprotnika malce popustila, tako da sva osvojila tri točke. V zadnjem obratu sva suvereno zaključila dvoboj.

V natančnem zbijanju ste prišli do srebra. Bi se mogoče dalo iztržiti še malenkost več?
Konec koncev sem s srebrno medaljo zadovoljen, nisem pa zadovoljen z doseženim rezultatom 16 točk, saj sem pričakoval malce višji izid. Začel sem po željah, nato pa je koncentracija malce padla. Francoz Garcia mi je v tistem trenutku malce ušel in zaostanka nisem mogel več nadoknaditi.

Kako bi kot kapetan slovenske reprezentance ocenili nastope v Pazinu?
Mislim, da je reprezentanca z doseženimi rezultati upravičila sloves najmočnejše oziroma ene izmed najmočnejših izbranih vrst na svetu. Z eno zlato, štirimi srebrnimi ter eno bronasto medaljo pa smo lahko zelo zadovoljni. Blizu smo bili še kakšni zlati medalji.

Si mogoče želite nastopa na enem izmed največjih mednarodnih tekmovanj tudi na domačih tleh?
Zelo lepo bi bilo, če bi Balinarska zveza Slovenije organizirala svetovno ali evropsko prvenstvo. Naši zvesti navijači si to zagotovo zaslužijo.

Izjemni rezultati v zadnjih letih so zagotovo odraz kvalitetnega dela v klubu in reprezentanci. Kakšni so načrti za prihodnje sezone?
Še naprej ostajam v italijanskem prvoligašu Fornu. V klubu se odlično počutim, poleg mene pa klubski dres nosijo tudi Aleš Borčnik, Tadej Premru in Dejan Tonejc. Glede reprezentance lahko rečem le to, da bomo s kakovostnim delom v prihodnosti slovenskemu balinanju prinesli še številne medalje.
Simon Maljevac