Benjamin Savšek je prvič osvojil medaljo na velikih tekmovanjih. Zaslužil si jo je, saj je bil v Augsburgu v vseh štirih vožnjah skorajda brezhiben. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je prvič osvojil medaljo na velikih tekmovanjih. Zaslužil si jo je, saj je bil v Augsburgu v vseh štirih vožnjah skorajda brezhiben. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer
Peter Kauzer bo formo skušal tempirati za OI v Londonu. Foto: MMC RTV SLO
Savšek bronast v Augsburgu

Peter Kauzer je po težavah na progi nekoliko razočaral in med kajakaši zasedel šesto mesto. Predzadnji dan EP-ja se je končal z ekipnima tekmama kajakašev in kanuistov, ki pa se za Slovence nista izšli po načrtih, saj so kajakaši zasedli osmo, kanuisti pa peto mesto.

Savšek je bil v polfinalu med kanuisti celo najhitrejši, v finalu pa je spet veslal odlično in osvojil bronasto medaljo, kar je njegov največji uspeh v karieri ter odličen obet za olimpijske igre v Londonu.

"Vsi čakajo samo še na tvojo vožnjo"
"Zadovoljen sem, ker je to res prva moja taka kolajna, in jo bom dal na posebno mesto. Za vedno bo ostala v mojem spominu. Na startu sem čutil pritisk, saj sem začel kot zadnji. Čoln mi je lepo tekel, pazil sem, da ne naredim kazenskih sekund. Bilo je kar težko, vsi čakajo samo še na tvojo vožnjo, tako da sem se res moral osredotočiti samo nase," je bil po velikem uspehu čustven Savšek, ki je Sloveniji priveslal prvo kanuistično medaljo po Simonu Hočevarju leta 1996.

Zmagal je Nemec Sideris Tasiadis, drugi pa je bil Tony Estanguet. Anže Berčič je bil s štirimi kazenskimi sekundami 18. in se ni prebil v finale.

Kauzer medaljo zapravil v zgornjem delu
Kauzer je v polfinalu K-1 z enim dotikom zasedel četrto mesto. Za najhitrejšim v polfinalu, Nemcem Hannesom Aignerjem, je zaostal 2,70 sekunde. Debitant na velikih članskih tekmah Janoš Peterlin je končal na 23. mestu. V finalu je imel Kauzer težave zlasti v zgornjem delu proge, kjer je pridelal dve kazenski sekundi, in na koncu zaostal za svojimi pričakovanji. Prepričljivo je zmagal prvi favorit Italijan Daniele Molmenti in ubranil zlato medaljo.

"To le ni tako slabo, kakor je videti"
"Z zelo slabo vožnjo in še dotikom sem osvojil šesto mesto v Evropi. Na progi, ki je fizično zahtevna in si ne smeš privoščiti napak, jaz pa sem si jih danes kar nekaj, to le ni tako slabo, kakor je videti. Iz tega bom potegnil nekaj pozitivnega, da na koncu vzamem tisto, po kar grem v London na OI," je po finalu povedal Kauzer, ki ima v tej sezoni predvsem en cilj - osvojiti olimpijsko zlato.

Vse je podrejeno Londonu
"Vse je podrejeno OI v Londonu. Tudi zdaj forma še ni taka, kot bi lahko bila, ampak to samo zaradi tega, ker nočem forme držati dva meseca, ker je to malo težko. Jo bom pa stopnjeval, zdaj sta še dve tekmi svetovnega pokala, pa nato še nekaj časa do samih iger, kjer načrtujem - saj se ve, kaj," je v svojem slogu pripovedoval Kauzer.

V ekipni tekmi daleč od ubranitve naslova
Na ekipnih tekmah so si predvsem kajakaši želeli kolajno, navsezadnje so branili naslov evropskih prvakov iz Seu d'Urgella. Tam sta ob Kauzerju veslala še Jure Meglič in Simon Brus, namesto slednjega je bil letos v ekipi Janoš Peterlin. Pričakovanja so bila visoka, kolajna pa se je po številnih napakah najresnejših tekmecev ponujala sama od sebe. Toda tudi slovenska trojica si je na progi privoščila napako, ki jo je takoj vrgla iz boja za najvišja mesta. "Z Janošem sva vedela, da sva naredila veliko napako na sredini proge. Še vedno sva dala vse od sebe, do cilja skušala ujeti Petra, ki je bil precej pred nama. Na žalost se nam ni izšlo, upam, da bo na naslednjih tekmah bolje," je na kratko nastop kajakaške ekipe v finalu EP-ja pokomentiral Meglič. Zmagali so Francozi pred Nemci in Avstrijci.

Kanuisti nabrali kar osem kazenskih sekund
Med kanuističnimi ekipami so se zlata veselili Slovaki pred Nemci in Francozi. Savšek, ki je v posamični konkurenci osvojil bron, Berčič in Jure Lenarčič so si privoščili osem kazenskih sekund ter tako v finalu prehiteli le Čehe.

K-1 moški:
 1. Daniele Molmenti (Ita)        93,20   (0)
 2. Paul Böckelmann (Nem)        + 1,85   (0)
 3. Hannes Aigner (Nem)            3,17   (0)
 4. Vavrinec Hradilek (Češ)        3,38   (0)
 5. Etienne Daille (Fra)           4,48   (0)
 6. Peter Kauzer (Slo)             4,60   (2)

23. Janoš Peterlin (Slo)
34. Jure Meglič (Slo)
.
C-1 moški: 1. Sideris Tasiadis (Nem) 98,80 (0) 2. Tony Estanguet (Fra) + 1,30 (0) 3. Benjamin Savšek (Slo) 1,75 (0) 4. Alexander Slafkovsky (Slk) 1,93 (0) 5. Hristos Tsakmakis (Grč) 1,96 (0) 6. Jan Mašek (Češ) 2,05 (0) 18. Anže Berčič (Slo) 23. Jure Lenarčič (Slo)
.
C-1 ženske: 1. Mira Louen (Nem) 125,53 (4) 2. Mallory Franklin (VBr) +4,76 (0) 3. Lena Stöcklin (Nem) 37,01 (6) . 3xK-1: 1. Francija 108,35 (4) 2. Nemčija +0,88 (2) 3. Avstrija 1,94 (0) 4. Češka 6,44 (6) 5. Nizozemska 9,40 (4) 8. Slovenija 56,36 (50) (Peter Kauzer, Jure Meglič, Janoš Peterlin) . 3xC-1: 1. Slovaška 110,47 (0) 2. Nemčija +1,11 (2) 3. Francija 5,23 (4) 4. Španija 9,94 (4) 5. Slovenija 23,29 (8) (Benjamin Savšek, Anže Berčič, Jure Lenarčič)

K1:
1. Carole Bouzidi (Fra) 106,93
2. Melanie Pfeifer (Nem) +0,01
3. Fiona Pennie (VB) +2,09
...
6. Eva Terčelj (SLO) 4,16

Savšek bronast v Augsburgu