Blaž Pilko (levo) je bil steber v obrambi encijanov, v  napadu pa je večkrat uspešno prebijal dansko obrambo. Foto: BoBo
Blaž Pilko (levo) je bil steber v obrambi encijanov, v napadu pa je večkrat uspešno prebijal dansko obrambo. Foto: BoBo

Najpomembneje je bilo, da smo bili do konca osredotočeni. Imeli smo svoj načrt, ki smo se ga morali ves čas držati. Če se tega držiš, se ti v ragbiju to velikokrat povrne z zmago.

Blaž Habjanič
false
V slovenskem dresu so tudi tokrat nastopili bratje Skofič, vendar ne v polni zasedbi. V Ljubljano so pripotovali Jack, Frankie in Max (na fotografiji z žogo), manjkala sta George in Archie. Foto: BoBo
Ragbijska reprezentanca premagala Dansko


Slovenska ragbijska reprezentanca je v soboto v Šiški z 21:16 odpravila reprezentanco Danske in se še utrdila pri vrhu skupine 2C Evropskega pokala narodov, kjer se bo za napredovanje v višji rang tekmovanja udarila z Luksemburgom. Ta ima na lestvici štiri točke naskoka.
V prvem polčasu smo bili priča zelo izenačeni tekmi, obrambi sta dobro zadrževali nalete nasprotnika, na odmor sta ekipi odšli z rezultatom 6:6. V nadaljevanju so nato encijani zaigrali agresivneje, Dance so prisilili v kopico napak, kar se jim je na koncu obrestovalo za pomembno zmago. Gostom je tik pred koncem uspelo zaostanek zmanjšati na -5, a takrat je bila tekma za slovenske fante že dobljena.

Pričakovali težko, a ne tako težke tekme
Igra je bila zelo fizična, poškodbe so se vrstile kot po tekočem traku. "Poškodbe so del ragbija. Gre za kontakten in zelo fizičen šport. Danska ima zelo močne igralce, ki so mislili, da so močnejši od nas," je povedal slovenski selektor Andrew Fenton. "Pričakovali smo točno tak obračun. Danska reprezentanca je v fazi menjave generacij. Zdaj imajo precej mlajšo zasedbo, v zadnjem letu so trdo garali." Igralec Blaž Pilko je dodal: "Vedeli smo, da bo to težka, fizična tekma, spet pa nismo pričakovali tako težke. Dobro smo se odrezali, glede na to, kako je bilo."
Odločilni dejavnik: boljša fizična pripravljenost
O samem poteku srečanja je selektor Fenton dejal: "V prvem polčasu smo jih sicer dobro držali, a uspevalo jim je ves čas držati žogo. Menim, da nas niti niso bistveno ogrožali. Bili so v naletu, toda naša obramba je bila v prvem polčasu kar dobra. V nadaljevanju smo bili precej agresivnejši, začeli smo jih siliti v napake. Mislim, da je bil tu odločilni dejavnik naša boljša fizična pripravljenost. V zadnjem delu tekme smo storili nekaj napak, a pokazali smo pravi značaj, osredotočili smo se na pomembne stvari, čeprav smo bili ves čas pod pritiskom. Vseeno smo uspeli, saj smo v zadnjih trenutkih pokazali veliko discipline in na to sem ponosen. Tu bi izkoristil priložnost in čestital nasprotniku, ki je ves čas pritiskal, ustvaril si je tudi nekaj priložnosti in nam delo znatno otežil."
Ko gre na vse ali nič
Ob koncu tekme so Danci zapretili. Takoj po zadetku za odločilno prednost Slovenije so napadli z vso močjo, a jih je slovenska obramba ustavila tako rekoč na zadnji liniji. Pozneje so gostje sicer dosegli zadetek, a je bilo za morebitni povratek, morda celo preobrat že prepozno. "Danci so sicer zadeli na koncu, a v tistem trenutku je bila tekma za nas že dobljena. Če bi zadeli takoj po našem zadetku, za kar so imeli zelo lepo priložnost, bi se nam približali na vsega tri točke. Z malce sreče bi lahko potem izenačili, z novim zadetkom pa tudi zmagali. Za to bi imeli na voljo še približno štiri minute. Vesel sem, da se to ni zgodilo," je poudaril Fenton. "Najpomembneje je bilo, da smo bili do konca osredotočeni. Imeli smo svoj načrt, ki smo se ga morali ves čas držati. Če se tega držiš, se ti v ragbiju to velikokrat povrne z zmago. V takih zaključkih, kot je bil današnji, gre na vse ali nič. Kot igralec takrat ne razmišljaš kaj dosti, samo držiš se na tisti liniji in daš vse od sebe," je še dodal igralec Blaž Habjanič.
Premagali državo s štirimi ligami v ragbiju
Danska reprezentanca v ragbiju vsekakor ni bila lahek zalogaj. Navsezadnje gre za državo s štirimi ligami, ki se je v soboto udarila z državo z zgolj štirimi ekipami. To je bil šesti obračun omenjenih reprezentanc, Slovenija vodi v zmagah s 4:2. To je bila sicer tudi četrta zaporedna zmaga proti omenjenemu nasprotniku. "Ne smemo pozabiti, da so se Danci na to tekmo zelo intenzivno pripravljali. Sem so prišli že v četrtek, obračun so vzeli zelo resno, saj so pripeljali 30 igralcev. To si tudi lahko privoščijo, ker imajo več denarja. Pred 12 meseci je bila to popolnoma drugačna reprezentanca in v tem času so zelo napredovali, kar jim je lahko v velik ponos. Tekma je bila odlična in ponosen sem, da smo jih premagali," je sklenil Fenton.

Najpomembneje je bilo, da smo bili do konca osredotočeni. Imeli smo svoj načrt, ki smo se ga morali ves čas držati. Če se tega držiš, se ti v ragbiju to velikokrat povrne z zmago.

Blaž Habjanič
Ragbijska reprezentanca premagala Dansko