Rajko Hrvat je zaostal za Američanom Andrewom Campbellom. Foto: Jernej Slivnik
Rajko Hrvat je zaostal za Američanom Andrewom Campbellom. Foto: Jernej Slivnik

Veslače na umetni progi Boosban v Amsterdamu je danes precej motilo vreme, saj so bile razmere skorajda bolj po okusu jadralcev. Močan veter v prsi je povzročal velike valove, ki so precej oteževali veslanje.

Hrvat je začel previdno in zaostajal za vodilnima Campbellom in Rusom Aleksandom Tufanjukom. V nadaljevanju je prehitel Rusa in do cilja brez težav držal drugo mesto, ki mu je prineslo napredovanje v četrtfinale v sredo popoldne. "Napredovanje sem pričakoval in sem seveda z njim zadovoljen. Pred tekmo sem imel malo treme, kar je normalno pred začetkom SP-ja. Na startu sem malo zaspal, drugi so mi malo ušli in sem jih moral poloviti. Nisem pa maksimalno pritiskal, saj bo v vsakem naslednjem nastopu treba iti hitreje," je nastop ocenil Hrvat, ki si je za cilj postavil uvrstitev v finale A.

V ponedeljek Rojec v repasaž
Drugi slovenski čolni bodo morali v repasaž. Dvojni četverec z Gašperjem Fistravcem, Luko Špikom, Jernejem Markovcem in Gregom Domanjkom je v svoji skupini zasedel četrto mesto med petimi čolni. Za uvrstitev v polfinale bo četverec nastopil v repasažu v torek popoldne. "Tekme ni treba prav veliko komentirati - slabo veslanje, slab rezultat. Popraviti moramo veslanje, saj po moje slabše, kot smo, ne moremo odveslati. Vsi smo pričakovali več, zdaj moramo popraviti napake in veliko bolje odveslati v repasažu," je o nastopu menil Špik.

Dve posadki sta končali povsem na repu. Matej Rojec je bil v skifu šesti, Aleš in Janez Zupan v dvojcu brez krmarja pa sta bila peta."Tekma dvojnega četverca ni potekala tako, kot smo načrtovali, torej s prvim ali drugim mestom. Že kmalu po 500 metrih se je pokazalo, da bo to danes težko izvedljivo. Tudi zaostanki so se pokazali kot preveliki, kar zna biti težava za naprej. Lahki enojec je izpolnil pričakovanja in se je zanesljivo uvrstil v četrtfinale, kjer ga čaka glavna tekma, bitka za polfinale," je dan strnil selektor reprezentanc Miloš Janša. V ponedeljek bo med Slovenci nastopil le Matej Rojec v repasažu enojcev.