Preostali športi
Magnus Carlsen in Fabiano Caruana
Nasmejani stari in novi svetovni šahovski prvak Magnus Carlsen (levo) na novinarski konferenci po dvoboju. Desno Fabiano Caruana. Foto: EPA
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen (levo) je v pospešenem šahu zlomil odpor Fabiana Caruane. Foto: EPA
Magnus Carlsen
27-letni Norvežan Magnus Carlsen bo še naprej vladal šahovskemu svetu. Foto: Reuters
VIDEO
Mohr: Carlsen najbolj kar...

Dodaj v

Magnus Carlsen ostaja šahovski kralj

Norvežan bo za zmago dobil 550.000 evrov
28. november 2018 ob 10:42,
zadnji poseg: 28. november 2018 ob 20:01
London - MMC RTV SLO, STA

Norvežan Magnus Carlsen je ubranil naslov svetovnega prvaka v šahu, potem ko je v Londonu v dodatnih partijah s 3:0 premagal ameriškega izzivalca Fabiana Caruano.

Obračun je odločil "podaljšek", saj se je predtem vseh 12 obračunov končalo z remiji (izid 6:6), kar se ni zgodilo še nikoli v 132-letni zgodovini.

Carlsen dokazal premoč v pospešenem šahu
Najprej so bile predvidene štiri partije po hitrem tempu, v katerih sta imela šahista na voljo po 25 minut, po vsaki potezi pa prejela novih 10 sekund. Pa so bile dovolj le tri, saj je Carlsen unovčil dejstvo, da je tudi eden najboljših šahistov v zgodovini v hitropoteznih partijah. Je dvakratni svetovni prvak v pospešenem šahu in trikratni svetovni prvak v hitropoteznem šahu ter na čelu lestvic v vseh treh verzijah šaha.

S prednostjo kmeta do zmage
Carlsen je za prvo dodatno partijo po pospešenem tempu izžrebal bele figure in najprej prišel do pozicijske, nato do časovne, na koncu pa do čiste prednosti za zmago. V trdnjavski končnici je imel prednost kmeta. Črni je imel enega samega, ki pa ni zadostoval za vsaj remi, saj ga je izgubil. V 56. potezi je bilo vsega konec in Američan italijanskega rodu je podpisal poraz.

Caruana zaradi časovne stiske predal
Caruana je imel nato začetno potezo in je skušal z napadom presenetiti tekmeca. Pa se je uštel in Carlsen je prišel do dveh aktivnih trdnjav, pozicijsko prednost pa je še podkrepil z več kot podvojenim časom za razmišljanje, ki ga je imel na voljo. Dvanajst minut in 45 sekund v primerjavi s petimi minutami in pol po 28 potezah je bila res velika razlika. Vse to je prisililo Caruano k predaji.

Američan je bil tako že po dveh partijah v velikem zaostanku (0:2) in je moral v obeh naslednjih dveh partijah nujno zmagati, da bi si ohranil možnost za osvojitev naslova ter pravico do dodatnih hitropoteznih iger. Na drugi strani je Carlsenu za ubranitev krone zadostoval že en sam remi. Pot do njega je v tretji partiji dodatka začel z belimi figurami in bil po 32 potezah že v rahlo boljšem položaju. Kralj belega je v naslednjih potezah postajal nekoliko šibkejši, vendar v zameno za aktivnejši napad belega, ki je prišel do treh kmetov proti enemu na damini strani in z enim do promocije v damo. Carlsenu je ta prednost po 51 potezah zadostovala še za tretjo zmago in naslov prvaka.

Carlsen na prestolu od 2013
27-letni Carlsen je tako tretjič ubranil prestižno lovoriko, ki jo je prvič osvojil leta 2013 po zmagi nad Indijcem Visvanathanom Anandom. Ta je predtem vladal od leta 2007. Dobrega pol leta mlajši Caruana je 27. marca letos osvojil turnir kandidatov za izzivalca v Berlinu, potem ko je v zadnji, 14. partiji premagal Rusa Aleksandra Griščuka. Osvojil je devet točk, drugouvrščena Azerbajdžanec Šahrijar Memedžarov in Rus Sergej Karjakin pa po osem. Leta 2016 je turnir izzivalcev dobil Karjakin, Carlsen pa ga je nato v dvoboju za prvaka premagal, tudi tedaj v dodatnih partijah.

Carlsenu 550.000 evrov, Caruani pa 450.000
Denarni sklad dvoboja na kolidžu Holborn v britanski prestolnici v znesku milijona evrov se ni delil v razmerju 60:40 v prid zmagovalca, saj se dvoboj ni končal v rednem delu. Ker sta igrala dodatne partije, je Carlsen dobil 55 odstotkov, to je 550.000 evrov, preostalo (450.000) pa Caruana.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
ElTorro
# 28.11.2018 ob 12:32
Vseh 12 obračunov med svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom in njegovim izzivalcem Fabianom Caruano se je končalo z remiji (kar se še nikoli ni zgodilo v 132-letni zgodovini).

Sicer se šele dobrih 10 let igra po tem sistemu, tako da morda prejšnjih 122 let zgodovine ni ravno relevantnih v tem pogledu?
vonko
# 28.11.2018 ob 14:08
Škoda za šah, da se tako krajša čas za razmišljanje. Merjenje hitrosti je sicer vedno bolj popularno, ampak tako šah ni več miselna igra, ampak je le primerjanje, kdo je bolj napiflan. Mislim, da mora biti izzivalec boljši, če hoče odvzeti krono prvaku. Po izenačenem rezultatu bi moral prvak ostati, izzivalec pa naj do naslednjič pripravi kaj bolj domiselnega.
Voly
# 28.11.2018 ob 13:54
Ta dvoboj je bil zame eno veliko razočaranje.
12 remijev, Bobby Fischer se v grobu obrača!
Delala sta tudi grobe napake (1.partija), oba sta igrala na remi in čakala napako nasprotnika, ko jo je pa naredil, pa jo nista znala izkoristiti.
Skratka, dolgočasno, kje so časi, ko so igrali napadalen in res lep šah. Sicer pa, svetovni prvak je že itak računalnik in ne človek.
Voly
# 28.11.2018 ob 20:51
Meni se pa zdi povsem pošteno, da če je po 12 partijah remi, igrata hitropotezno.
V tem hitropoteznem šahu se namreč vidi, kdo je večji talent in kdo je samo "napiflan". To se je danes pokazalo in Carlssen je zasluženo obranil naslov.
Me je pa dvoboj, kot sem že napisal, razočaral.
uros23
# 28.11.2018 ob 19:34
Prva partija je bila precej izenačena, Magnus je bil bolj prebrisan v končnici, v drugi je bil masaker, tretja pa bi normalno sicer bila remi, kar pa je bilo za Caruano kot poraz, zato je forsiral do konca in kot se to ponavadi konča, izgubil. Vseeno si nisem mislil, da bo tako velika razlika, morda +1 že v prvih štirih partijah, ne pa tako. Vsekakor postavi 12. partijo v drugo perspektivo. Kakorkoli, po današnji predstavi Magnus več kot zasluženo ostaja kralj.
friks
# 28.11.2018 ob 19:30
@Črnibog

in o čem priča napaka? Če ne o kakovosti igralca?
ElTorro
# 28.11.2018 ob 15:15
Tudi meni bi bil bolj všeč kak drug sistem, ne pa hitropotezni.
Nekako mi pride naprej kot da bi v nogometu ekipi, ki imata na koncu sezone enako število točk, odigrali še dve futsal tekmi, če bi tudi tam bilo neodločeno, pa bi za konec igrali še "na male gole".

Nisem pa dovolj pameten, da bi mi prišlo na misel kaj boljšega...ker tudi ponovitev tistega prvega dvoboja Karpov-Kasparov ne bi bila ravno dobra.
pejzda
# 28.11.2018 ob 11:42
@Bow
sej ne da pametujem ampak pri rapid in blitz šahu se razmerja moči popolnoma spremenijo in v teh dveh oblikah šaha je Carslen favorit proti Caruani, ki ni poznan kot najboljši v rapidu in blitzu..seveda to ne pomeni da Caruana nima šans vendar vseeno je Carslen favorit danes!! nikoli pa ne reči nikoli
ElChapo
# 28.11.2018 ob 23:54
ElTorro

A ni ravno takrat Kasparov proti komaj 13 letnemu Magnusu komaj izvlekel tisti remi kjer kasparov ni mogel verjeti kaj počne 13 letni čudežni deček.

VIDEO

Pa ne želim blatiti Kasparova ampak mislim da je Magnus šah dvignil na nek novi nivo tako kot je recimo Roger Federer 15 let nazaj tenis in potem Novak Djokovic. Ali pa recimo kot sta Messi in Ronaldo v nogometu podirala rekord za rekordom in jih še danes podirata.

Magnus drži rekord na lestvici FIDE z največjim številom točk v zgodovini, ki ga je leta 2014 prevzel prav od Kasparova. kasparov nikoli ni dosegel 2882 točk. Če bi se danes srečala prime Kasparov in prime Magnus bi ga Magnus premagal. Načini učenja so se spremenili danes moraš biti za prvaka veliko boljši kot recimo 40 let nazaj. Pa mi je Kasparov všeč.
friks
# 28.11.2018 ob 20:17
Meni se tudi to zdi zelo smiselno. Gre za najboljše igralce na svetu, ki so se že zelo približali popolni igri in prava razlika se lahko pokaže praktično le še pod časovnim pritiskom.

Večina krititik se mi zdi neupravičena in bolj pod vplivom razočaranih Magnusovih nasprotnikov. Po prvenstvu lagko rečemo, da je bil Caruana bolje pripravljen, Carlsen pa je še vedno večji mojster. Drugega zaključka preprosto ni.
Banban
# 29.11.2018 ob 07:45
Ful mi je fajn prebirat komentarje. Ker o sabu NIC ne vem, zal ga tud ne znam igrati, mi bo pa vedno zanimivo prebrat o napadlnem igranju, a pasivni igri. Ludo, kaj vse nas, ljudi, pali.

Nikol ne bom pozabu Iva Bajca, ko je komentiral, srditi otvoritvi je sledilo ognjevito nadaljevanje s (vstavi figuro na vstavi polje)

Ludo. Respect.
ElTorro
# 28.11.2018 ob 22:43
je pa že zdaj jasno da je eden najboljših šahistov vseh časov oziroma future GOAT.

Morda bi vseeno veljalo malo umiriti konje in imeti v mislih, da se je šah igral tudi pred letom 2010, in mu vseeno še precej manjka do nekaterih legend, kot so Kasparov, Karpov, Fischer in še kdo.

Lahko pa rečemo, da je najboljši odkar se je upokojil Kasparov, se strinjam.
ElChapo
# 28.11.2018 ob 21:01
Franc 1952

Resnično ne razumem kaj želiš povedati. Naj zdaj zaradi vojn po svetu preneham spremljati Šah oziroma stvari, ki me zabavajo kot so recimo razni športi in podobne stvari? Ne bodi tako črnogled na vse skupaj, včasih se je potrebno tudi sprostit in uživati. Nekatere ljudi šah oziroma šport pomiri saj se s tem pravzaprav distancirajo od vsakdanjih problemov. Samo zato, ker so vojne po svetu, to še ne pomeni da pa si zdaj ne bom pogledal dominacije Norvežana ali pa recimo Kako se Lakersi prebujajo in ponovno zmagujejo.
friks
# 28.11.2018 ob 19:13
@makoshark

meni se pa to ne zdi boljši sistem. Prvak je prvak in treba ga je premagat. Če bi prvaka rinili v nek turnir, bi zmanjšali njegovo vlogo in vrednost.

Prvak si zasluži določeno spoštovanje.
KEVIN DURANT 35
# 28.11.2018 ob 18:07
Magnus 2:0!
DR-STARE
# 28.11.2018 ob 22:45
Griščuk že zarad tipičnega ruskega naglasa, pa tut for>Sopiko iz objektivnih razlogov>Svidler,gentlemanski odnos do šaha>Giri
friks
# 28.11.2018 ob 19:28
Zmazal ga je kot pašteto.
ElChapo
# 28.11.2018 ob 20:28
Magnus je zver in je še enkrat več dokazal da je najboljši na svetu. Tako kot on dominira šahovnice jih že dolgo ni nihče pa ima komaj 27 let. Kje so meje tega čudežnega dečka ne vem je pa že zdaj jasno da je eden najboljših šahistov vseh časov oziroma future GOAT.

Bomo videli koliko časa bo imel še voljno dominirati ta čudežni otrok. Sicer Šaha ne spremljam tako podrobno kot ostali uporabnike sem dobro seznanjen z Magnusom in vem za kakšnega genija gre. Sicer celih partij nisem gledal sem pa spremljal izide in bral članke o tem duel-u.

Prav vesel sem da je ponovno ubranil naslov svetovnega prvaka. Vedel sem da če gre ta duel v kitropotezni šah, da ga bo Magnus pomalical kajti tam je Norvežan razred zase.

Bravo genij!
h123
# 28.11.2018 ob 20:03
Meni osebno bi bilo bolj vsec, ce bi sli na star sistem 24 partij; ce je neodloceno branilec naslova ostane prvak.
iniesta8
# 28.11.2018 ob 19:25
Šah je zakon!
iniesta8
# 28.11.2018 ob 19:24
Magnussssss ole ole ole, ole ole ole le le le le LE!
KEVIN DURANT 35
# 28.11.2018 ob 19:22
3:0!
makoshark
# 28.11.2018 ob 17:43
ElTorro
Nisem pa dovolj pameten, da bi mi prišlo na misel kaj boljšega...ker tudi ponovitev tistega prvega dvoboja Karpov-Kasparov ne bi bila ravno dobra.

Nekateri so predlagali nekako v stilu, da če po 12 partijah ni zmagovalca, prvak ostane za eno leto - a naslednje leto priredijo turnir, kjer igra tudi prvak, zmagovalec pa postane prvak.
dharma
# 28.11.2018 ob 17:11
Fine. Magnus zmagal. Bravo!
pejzda
# 28.11.2018 ob 17:11
Prvi match..Carslen 1-0 Caruana
torcida_ce
# 28.11.2018 ob 15:41
Mogoče bi pa lahko po hokejsko. V podaljških igrajo 4:4 ali celo 3:3. Bi lahko igrali samo s 4 kmeti
zokipirlo
# 28.11.2018 ob 12:04
Vse partije bodo danes ja. Da se gledat na chess24.com strani in na njihovem youtube kanalu, povezava do streama, lahko si nastavite reminder. Da se tudi gledat na chess.com, oni pa prenašajo na twitchu.
friks
# 28.11.2018 ob 12:02
Naj zmaga boljši. Se pa bojim, da je Caruana svojo priložnost zapravil.
Gordon
# 28.11.2018 ob 11:30
Carlseeeeen!
twofours44
# 28.11.2018 ob 11:03
Vse te 4 partije bodo danes?
ElChapo
# 29.11.2018 ob 00:28
Zanimivo za pogledat :D

Grandmaster Maurice Ashley plays NYC trash talker
bicesniga
# 28.11.2018 ob 22:34
@friks....jz sm gledal te...res on Giri ne zna bit tih...Griščuk je tak največja faca....mi je blo bolj všeč iz večih vidikov, ko je bla Sopico namest Giri-ja...:)
Hrk hrk
# 28.11.2018 ob 21:22
Včasih so rekli šport in šah,pri poročilih.
Danes,preostali športi.
friks
# 28.11.2018 ob 19:57
ja, ampak kakšna je izbira?

Če izzivalec ni zmožen premgati prvaka je potrebno iti v nek hitrejši zaključek. Ker si izzivalec še vedno zasluži priložnost, da zmaga.

Caruana letos ni zmagal niti ene partije, v pospešeni igri pa je bl preprosto povožen. Kakršnakoli debata je odveč. In odločitev Carlsena v 12. partiji bi teoretično lahko kritizirali bolj njegovi oboževalci. Bil je v prednosti in Caruana je lahko le vesel, da mu je ponudil remi. Zato ga je tudi sprejel.
JernejD
# 28.11.2018 ob 19:22
3-0. Carlsen ostaja prvak
Črnibog
# 28.11.2018 ob 19:16
Meni osebno se zdi bedarija, da odloča hitropotezni, ker se pri hitenju prej zgodi napaka, ki nujno ne priča o kakovosti igralca.
konj128
# 28.11.2018 ob 13:37
zakaj bomo ugotovili kdo bo "predvidoma" vladal naslednje dve leti? Ker novinar ni siguren in zato zgolj predvidoma? Res da ima tudi FIDE (svet. šah. zveza) probleme, vendar ne bo zmagovalcu kar odvzela naslova alpa razpisala novega dvoboja brez njega. Ni to FIVB.
iluvatar
# 28.11.2018 ob 13:10
Vse bo danes, ja.
Ja, Magnus je v prednosti (na papirju..na lestvicah), pa tudi sicer, razen nekajkrat - zna bolje razpolagati s časom. No, bomo videli danes..
nataradž
# 28.11.2018 ob 12:11
Tukaj se tudi lahko dokaj v redu spremlja
http://www.chessgames.com/perl/chesslive
skupaj s tekočimi komentarji uporabnikov

Včasi ima kdo os favoritov tudi slab dan.
Morda je Carlsen slabo spal ali pa zjutraj pojedel kaj, kar pokvari prebavo.
V vesolju je vse možno, tako da Caruana ima šanse.....
a-rod
# 28.11.2018 ob 11:09
a to bomo penale zdj gledal?
friks
# 29.11.2018 ob 10:57
Si je pa Carlsen kar malo po nepotrebnem nakopal še nekaj kritikov, ko je na novinarski konferenci dejal, da sta Kasparov in Kramnik (zaradi kritike ponujenega remija v 12. prartiji) upravičena do svojega neumnega mnenja. Sicer je to izrekel v šali, ampak vseeno. Lahko bi bil večji gentleman in zadevo zapeljal bolj elegantno. Npr. naj gledalci sami ocenijo, kdo je glede na končni rezultat imel bolj prav.
ElTorro
# 29.11.2018 ob 10:34
Govoriti o nepravičnem ali nezasluženem porazu je seveda nesmiselno.
Pravila so, kakršna so, sistem je, kakršen je, dejstvo je, da je bil vnaprej znan in enak za oba.

Lahko smo mnenja, da sistem ni najboljši (tudi jaz sem takšnega mnenja), ampak dejstvo je, da je Carlsen zmagal pošteno in zasluženo.
friks
# 29.11.2018 ob 10:14
Treba je vedeti, da sta Giri in Carlsen kar pošteno skregana, zato mi je še malo bolj čudno, da ga dajo kot strokovnega komentatorja, kjer je ves čas navijal za Caruano in skušal vsiliti neka stališča glede Carsenovih odločitev in igre. Na koncu je npr. trdil, da je Caruanin poraz nepravičen(unjust) in ga je potem Svidler poučil, da v šahu ne moremo govoriti o nepravičnosti, saj imata oba igralca enake pogoje. Pred tem je spet napadal Carlsenovo odločitev, ker je v 12. partiji ponudil remi.

Sicer pa dvomim, da bo on naslednji izzivalec. Pri teh analizah je deloval precej izgubljeno. Bizarna je bila situacija konec prve partije, ko je povsem prepričan trdil, da bo remi, potem pa na chatu prebral, kako se moti in skoraj padel s stola. Potem je blo se mi zdi v drugi partiji, ko je gledalce spraševal, kdo je v prednosti in mu je Svidler že ves živčen povedal, da niso oni zato tam, da bodo ljudi spraševali, kdo je v boljšem položaju. lol

Že ko je prvič komentiral je bila katastrofa. Je gonil tiste pozicije levo desno, dokler mu ni mogel Svidler spet povedati naj neha tako hitro skakati med položaji, ker nihče ne more spremljati kaj počne.

Gotovo je bilo veliko bolje, dokler je komentirala njegova žena Sopiko. So se pogovarjali precej bolj umirjeno strokovno in gledljivo.
Seneca
# 29.11.2018 ob 09:06
Že precej let v vrhu šaha sama mladina, včasih sta bili izjema le Fischer in Kasparov, vse ostalo pa večinoma starejši gospodje iz Sovjetske Zveze.
ElTorro
# 29.11.2018 ob 08:55
@Iluvatar
Pokojni Rus je bil verjetno Aljehin
ElTorro
# 29.11.2018 ob 08:53
@ElChapo
Na podlagi ene partije seveda ne gre sklepati ničesar. Carlsen je bil takrat rosno mlad in se je še učil in bil še daleč od svojega maksimuma, Kasparov na drugi strani tik pred upokojitvijo tudi kar precej oddaljen od svojega maksimuma (na drugi strani krivulje), verjetno je bilo v igri precej podcenjevanja....tako na eni kot na drugi strani je bilo precej rezerve.

Maksimalni doseženi rating ne pove veliko, oziroma če že, govori v prid Kasparova. Od sredine 80ih smo priča veliki inflaciji ratingov pri vrhu, in če je bilo 2800 leta 1990 nekaj fantastičnega, je to danes precej bolj običajno.

Leta 1990 je recimo bil januarja na lestvici prvi Kasparov s 2800 točkami, drugi je bil Karpov s 2730, ostali so se potem zvrstili od 2680 navzdol.
Razen Karpova (ki je ravno tako nedvomno vsaj med desetimi, če ne petimi najboljšimi vseh časov) mu je recimo med 1987 in 1998 redko kdo prišel na bistveno manj kot 100 točk razlike.
Če se danes spustiš 100 točk pod Carlsena, si na 22. mestu.

Seveda pa bi Carlsen na maksimumu premagal Kasparova na maksimumu. Šah je od takrat napredoval. Računalniške analize so omogočile igralcem višji nivo igre, kot v časih 30 ali več let nazaj.

Tudi Matic Osovnikar ima boljši osebni rekord na 100m od Jesseja Owensa, pa menda ni primerljivo, a ne?
artoum*2
# 29.11.2018 ob 08:42
@Banban
Ful mi je fajn prebirat komentarje. Ker o sabu NIC ne vem, zal ga tud ne znam igrati, mi bo pa vedno zanimivo prebrat o napadlnem igranju, a pasivni igri. Ludo, kaj vse nas, ljudi, pali.
Nikol ne bom pozabu Iva Bajca, ko je komentiral, srditi otvoritvi je sledilo ognjevito nadaljevanje s (vstavi figuro na vstavi polje)
Ludo. Respect.


Bruno Parma
Uveljavil se je tudi na publicističnem področju, zlasti s knjigo Šah za vsakogar (1975, soavtor Boris Kutin)
saj vem , da imaš na netu svašta o šahu, ampak tukaj imaš knjigo, je veliko boljše od neta. za začetnike odlična in pripelje tudi do težkokategornih šahovskih problemov.
iluvatar
# 29.11.2018 ob 08:00
Se sttrinjam. Giri se vede kot en nevzgojen otrok, ki rabi in rabi in rabi svojih pet minut..in jih raztegne v par ur. Nabija in nabija. Je pa huuud na lestvici, čisto možno, da bo naslednji izzivalec. Če sem tokrat navijal za Caruano, bom naslednjič gotovo proti Giriju. Je pa Giri vprašal oni dan Svidlerja in Griščuka, naj mu razvrstita prvih pet šahistov ..ever.. po vrsti.
Za vseh pet ne vem, sta pa bila složna 1) Kasparov, 2. Carlsen, potem pa je ende izbral Fischerja, pa potem še Capablanco, drugi pa enega Rusa (pokojnega..neki na A se mi zdi, pa menda tud Karpova), aja, pa Ananda tudi.
primorec1111
# 29.11.2018 ob 07:37
Realno fabi ni imel 10% sans v hitrejsem formatu..kdor je imel neko upanje, da je mogoce Carlsen vseeno premagljiv vceraj nima pojma. Za razliko od standardnega dela vceraj nore partije..je bi prav uzitek gledati :)
brezposelni
# 29.11.2018 ob 02:38
ElChapo, res dober video, ki si ga dal. In dosti pove.
https://www.youtube.com/watch?v=WjEmquJh
Sas
Kazalo