Prvo potezo je v 11. partiji povlekel častni gost Sergej Karjakin. Rus je pred dvema letoma izgubil obračun proti Carlsenu. Foto: EPA
Prvo potezo je v 11. partiji povlekel častni gost Sergej Karjakin. Rus je pred dvema letoma izgubil obračun proti Carlsenu. Foto: EPA
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen si je oko poškodoval pri igranju nogometa. Foto: EPA
Fabiano Caruana
Fabiano Caruana lahko postane prvi ameriški svetovni prvak po Bobbyju Fischerju. Foto: EPA
Za zdaj še niso jasne podrobnosti o svetovnem prvenstvu 2020. Pojavile so se govorice, da bi Carlsen lahko sprejel neposredni izziv Caruane in se z njim predčasno pomeril že naslednje leto (torej mimo turnirja izzivalcev). Foto: EPA

Po desetih partijah in remijih je bil izid izenačen na 5:5. Ker je le 12 partij klasičnega šaha, so vse bližje podaljški, ki bodo na sporedu v primeru izida 6:6. Očitno se na to rešitev pripravljata tudi oba šahista, saj sta 11. partijo igrala skorajda brez vsakršnega tveganja in v vsakem položaju iskala zamenjave figur, ki so vodile k remiju. Zato ni presenetljivo, da je bila ta partija najkrajša do zdaj (dobri dve uri), prinesla pa je tudi najmanj akcije.

Namenoma zaprl vse poti
"Nisem najbolj navdušen," je bil v svoji maniri piker (predvsem do sebe) Carlsen in dodal: "Pri otvoritvi me je malce presenetil, nato sem se odločil, da nevtraliziram vse njegove pobude. Jasno je, da partija ni bila dobra, ni pa bila niti katastrofalna. Čaka naju še ena partija, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo."

Caruana pričakuje veliko napetosti
Ameriški izzivalec je bil v oceni partije jasen: "Danes se v resnici ni nič zgodilo." Zadnja partija je na sporedu v ponedeljek, ko bo bele figure premikal Caruana: "Na kocki bo veliko. Gotovo bo velika napetost. Ne bom delal norosti in brezglavo tvegal, gotovo pa ga bom skušal prisiliti v napako. V tem trenutku je napetost na najvišji točki."

Prvič kar 11 zaporednih remijev
Dvoboj je v več pogledih zgodovinski, saj se je začel z 11 zaporednimi remiji (kar je rekord v več kot 130-letni zgodovini tega tekmovanja), prav tako pa se bo prvič zgodilo, da bo o prvaku odločala največ ena zmaga. Še bolj realen scenarij je, da se bodo prav vse partije končale z remiji. Trend je očiten, saj se je z remijem končalo kar 21 od 23 partij na zadnjih dveh prvenstvih, ko je obakrat naslov branil Carlsen.

Pred dvema letoma zmagal na zelo podoben način
Ni pretirana skrivnost, da tak razplet ustreza prav Norvežanu. V primeru neodločenega izida sledi prost dan, v sredo pa tako imenovani podaljški, kjer šahista čakajo štiri partije v pospešenem šahu. Oba igralca imata na voljo po 25 minut (ter desetsekundni dodatek za vsako opravljeno potezo). V tej fazi igre je Carlsen pred dvema letoma premagal izzivalca Sergeja Karjakina s 3:1 (prvi dve partiji sta se končali z remijem, nato je Norvežan dvakrat zmagal).

Armageddon – remi pomeni zmago črnega
Če se bo tudi ta del končal brez zmagovalca – torej je izid 2:2 oziroma 8:8 v skupnem seštevku – bo sledilo do največ pet partij hitropoteznega šaha (t. i. enajstmetrovke), kjer je časovna omejitev še precej bolj ostra, vsak od njiju bo imel namreč na voljo le pet minut in tri sekunde dodatka za vsako potezo. Vsak bo imel po enkrat bele in črne figure, v primeru izida 1:1 se stvar ponovi, če je izid izenačen na 2:2, je na sporedu le še ena partija. Če tudi v tem primeru ne bo zmagovalca, bo o naslovu svetovnega prvaka odločala zadnja partija, t. i. Armageddon. O barvah figure odloča žreb, igralec z belimi figurami ima na voljo pet minut, s črnimi pa štiri minute. Dodatek treh sekund je na voljo šele po 61. potezi. Kar pa je bistveno in odločilno - v primeru remija končni zmagovalec postane tisti, ki je premikal črne figure, saj je imel na voljo manj časa.

Norvežan ima v hitrosti že pet naslovov
Carlsen, ki šahu vlada od leta 2013, je dvakratni svetovni prvak v pospešenem šahu in trikratni svetovni prvak v hitropoteznem šahu. Je na vrhu lestvice vseh treh različic šaha, zato je jasno, zakaj je absolutni favorit v tem formatu. Caruana je bil enkrat podprvak v pospešenem šahu (leta 2014, ko je slavil prav Carlsen), na lestvici pospešenega šaha zaseda osmo mesto, hitropoteznega pa 16. mesto. Carlsen je od leta 2007 dobil vseh devet tovrstnih razigravanj, med drugim tudi leta 2012 proti Caruani (2:0 v Bilbau).

Denarni sklad znaša milijon evrov, deli pa se v razmerju 60-40 v korist zmagovalca, a bolj verjetna je delitev v razmerju 55-45, ki se zgodi v primeru podaljškov.