Peyton Manning v svoji bogati karieri še nikoli ni tako uspešno začel sezone. Po četrtini rednega dela je nesporni favorit za nagrado MVP, že peto po vrsti. Foto: EPA
Peyton Manning v svoji bogati karieri še nikoli ni tako uspešno začel sezone. Po četrtini rednega dela je nesporni favorit za nagrado MVP, že peto po vrsti. Foto: EPA
Wes Welker
Wes Welker ima na svojem računu 6 ujetih podaj za TD, s čimer je prvi v ligi. Lani je v vsej sezoni za New England ujel 6 podaj za zadetek. Foto: Reuters
Aqib Talib in Roddy White
Ključni trenutek tekme v Atlanti - Aqib Talib je preprečil zadetek Roddyju Whitu. Foto: EPA

Broncosi so v 4. tednu Lige NFL pred svojimi gledalci pomendrali Philadelphio z 52:20. Denver je res v neverjetni formi, sploh prvič v svoji 54-letni zgodovini je presegel mejo 50 točk, njegov podajalec Peyton Manning pa igra, kot bi ga nekdo upravljal v računalniški igri.

Štiri tekme in 16 podaj za zadetek
37-letni veteran je vrgel štiri podaje za zadetek, na svojem računu jih ima že 16 (rekord po štirih tekmah), prav tako pa letos še ni vrgel prestrežene podaje (razmerje TD-INT 16:0 je s tem prav tako rekordno). Spet pa je imel izjemno visok odstotek podaj (28/34 za 327 jardov). Še bolj zastrašujoče je dejstvo, da v zadnji četrtini sploh ni igral.

Tretja enota dosegla dva zadetka
Po dve podaji za zadetek sta ujela Wes Welker in Demaryus Thomas. Denver je v rednem delu sezone zmagal že 15. zapored, s čimer je popravil svoj klubski rekord. Denver ima še nekaj rezerv v obrambi, ob napadu pa je izjemno učinkovita tudi "tretja posadka", ki je na igrišču ob menjavi žoge. Tokrat je dosegla dva zadetka, Trindonu Hollydayu je uspelo vračanje za TD (105 jardov), Steven Johnson pa je blokiral punt, ujel odbito žogo in z njo stekel v končno cono.

Do končnice je še daleč
"Res igramo dobro, a za nami je komaj četrtina rednega dela sezone. Še zdaleč nismo pri koncu svoje poti. Zadovoljen sem z našo formo, bolje kot 4-0 se sezone ne more začeti. A vsak teden je svoja zgodba," evforijo skuša miriti trener John Fox. Stari lisjak bo že vedel - lani so Broncosi dobili zadnjih 11 tekem rednega dela sezone, nato pa izpadli že v prvi tekmi končnice proti poznejšemu prvaku Baltimoru.

Najboljša tekma sezone za Patriote
Četrte zmage v sezoni se je veselil tudi New England. Če so bili vsi prejšnji tekmeci slabše ekipe in so lahko zmagali s slabo igro, so Patriotsi tokrat v gosteh presenetili lanskega finalista konference AFC Atlanto (30:23). Patsom je končno steklo v napadu, Tom Brady (20/31, 316 jardov) je podal za dva zadetka, stekla pa je tudi igra po tleh. New England je še šest minut pred koncem vodil s 30:13, a je vse do zadnjega trepetal za zmago. V zadnji minuti je Aqib Talib izbil žogo, ki je bila namenjena Roddyju Whitu.

Seattle dobil na videz izgubljeno tekmo
Popoln izkupiček zmag ima tudi Seattle, ki je v gosteh premagal Houston v podaljšku s 23:20. Dolgo je sicer kazalo na gladko zmago Texansov, ki so vse točke dosegli v drugi četrtini, še sredi zadnje četrtine pa so vodili z 20:6. Vrnitev je najprej začel tekač Marshawn Lynch, dve minuti pred koncem rednega dela pa je Richard Sherman prestregel podajo in po teku, dolgem 58 jardov, izsilil podaljšek. V njem je Houston zapravil dva napada, tekmo pa je odločil Steven Hauschka s prostim strelom, dolgim 45 jardov.

Kaj je še prinesel 4. teden?
- Liga NFL je spet gostovala v Londonu, kjer je v obračunu ekip še brez zmage Minnesota premagala Pittsburgh s 34:27.

- Dallas je v San Diegu zapravil vodstvo z 21:10. Chargersi so v zadnjih 15 minutah dosegli 20 točk.

- Novinec Mike Glennon je na mestu podajalca Tampe Bay zamenjal Josha Freemana, ki je med tednom ostal brez svoje standardnega položaja. Bucsi so povedli z 10:0, a zmage se je s 13:10 veselila Arizona.

- Buffalo je premagal Baltimore s 23:20. Joe Flacco je za branilce naslova vrgel kar pet prestreženih podaj. Veliko bolje ni šlo niti Jayu Cutlerju, ki je pri porazu Chicaga v Detroitu (40:32) vrgel tri prestrežene podaje in izgubil še eno žogo.

Liga NFL, 4. teden:
ST. LOUIS - SAN FRANCISCO 11:35
BUFFALO - BALTIMORE 23:20
CLEVELAND - CINCINNATI 17:6
DETROIT - CHICAGO 40:32
KANSAS CITY - NY GIANTS 31:7
MINNESOTA - PITTSBURGH 34:27
TAMPA BAY - ARIZONA 10:13
JACKSONVILLE - INDIANAPOLIS 3:37
HOUSTON - SEATTLE 20:23 (podaljšek)
TENNESSEE - NY JETS 38:13
DENVER - PHILADELPHIA 52:20
OAKLAND - WASHINGTON 14:24
SAN DIEGO - DALLAS 30:21
ATLANTA - NEW ENGLAND 23:30

Ponedeljek:
NEW ORLEANS - MIAMI
Prosta:
GREEN BAY, CAROLINA

Lestvice, Konferenca AFC

Vzhod: New England (4-0), Miami (3-0), NY Jets, Buffalo (2-2).
Sever: Baltimore, Cleveland, Cincinnati (2-2), Pittsburgh (0-4).
Jug: Indianapolis, Tennessee (3-1) Houston (2-2), Jacksonville (0-4).
Zahod: Denver, Kansas City (4-0), San Diego (2-2), Oakland (1-3).

Konferenca NFC

Vzhod: Dallas (2-2), Philadelphia, Washington (1-3), NY Giants (0-4).
Sever: Detroit, Chicago (3-1), Green Bay (1-2), Minnesota (1-3).
Jug: New Orleans (3-0), Carolina (1-2), Atlanta (1-3), Tampa Bay (0-4).
Zahod: Seattle (4-0), San Francisco, Arizona (2-2), St. Louis (1-3).