Preostali športi
Arhitekt Aleš Vrhovec
Arhitekt Aleš Vrhovec med predstavitvijo slovenske hiše. Foto: BoBo
Slovenska hiša
Prerez slovenske hiše, ki tehta približno 20 ton. Konstrukcija hiše bo na pot odpotovala z ladjo prihodnji teden. Foto: BoBo

Dodaj v

Na zimskih OI v Pjongčangu tudi slovenska hiša

V Sočiju je ni bilo
10. november 2017 ob 15:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, ki bodo med 9. in 25. februarjem 2018, bo imela Slovenija tudi t. i. slovensko hišo, središče športa, poslov in slavja.

Na zadnjih zimskih igrah v Sočiju slovenske hiše ni bilo, na kar so z rahlim obžalovanjem spomnili tudi predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) na predstavitvi prihajajočega projekta na sedežu Gospodarske zbornice Slovenije. Ob osmih medaljah bi bilo takrat veliko priložnosti tudi za slavja, upajo pa, da bodo vse to nadoknadili februarja 2018, ko bo v Pjongčangu zaživela slovenska hiša.

Rdeča nit takšnega projekta, sta poudarila generalni sekretar Blaž Perko in odgovorni za finance in marketing pri OKS-u Matic Švab, je druženje. V hiši se bodo zbirali in družili športniki, predstavniki športnih panog, olimpijskih komitejev, gospodarstveniki, pokrovitelji, poskrbeli pa bodo tudi za slovenske navijače, če bodo želeli v daljni Koreji občutiti kanček domačnosti.

"V slovenski hiši poleg delegacij in predstavništev, ki so pomembni partnerji OKS-a, ki so ključni del, da hiša sploh bo, pričakujemo visoke predstavnike slovenske države. Prizadevamo si, da bi gostili tudi mednarodno srečanje olimpijcev, pa mogoče tudi predsednika Moka, povabili bomo tudi sosednje države. Lahko omenim, da se bo v tem času na zimskih igrah zbrala vsa smetana funkcionarjev, ki so pomembni za kandidaturo Planice za SP ... Verjamemo, da se bo tudi tu zgodilo kakšno srečanje. Povabljeni pa bodo vsi bodoči prireditelji olimpijskih iger, že nekaj časa se dogovarjamo s prireditelji v Pekingu," je večplasten namen slovenske hiše pojasnil Perko.

Vodja hiše nekdanji biatlonec Peter Dokl
Kot je dodal Peter Dokl, nekdanji olimpijec, zdaj pa v vlogi vodje slovenske hiše, so v drugem od štirih korakov priprav na izvedbo projekta. Naslednji teden bodo odpravili dva kontejnerja z opremo, v enem bodo prehrambni izdelki, v drugem pa konstrukcija hiše. Za zdaj se je za sodelovanje v različnih oblikah odločilo približno 30 slovenskih podjetij, v OKS-u vabijo, da imajo tisti, ki se želijo predstaviti na igrah, še nekaj dni za odločitev o sodelovanju.

"Želeli smo, da hiša v vseh možnih spektrih izžareva Slovenijo, naše okolje, domačnost. V prvi vrsti je namenjena športnikom, slavju, ne le ob osvojitvi medalj, ampak tudi kar tako. Sicer pa bodo tu dogodki, ki so že načrtovani, kot so novinarske konference in sprejemi, ter dogodki naših partnerjev. Trudimo se, da bi bila ta hiša izvrstna platforma za izvedbo takih dogodkov. Mi ponujamo okolje za organizacijo, za same stike pa prosimo Gospodarsko zbornico Slovenije in Slovensko turistično organizacijo. Je pa seveda olimpijski utrip nekaj posebnega, tudi za vse gospodarstvenike, ki z veseljem povedo, da so del tega dogajanja," je o projektu dejal Dokl.

Slovenska hiša bo v smučarskem središču Alpensia, v neposredni bližini gorske olimpijske vasi in športnih prizorišč v smučarskih skokih, biatlonu, teku na smučeh in alpskih tehničnih disciplin. Pravzaprav ne gre za hišo v strogem pomenu besede; na obširni predstavitvi projekta GregorcVrhovec arhitekti pod vodstvom Aleša Vrhovca in Vanje Gregorc, ki so poskrbeli za zasnovo, arhitekturo in notranje oblikovanje slovenske hiše (grafično oblikovanje je delo agencije ArnoldVuga, ki ga je vodila Nataša Vuga), so pokazali, da so oziroma bodo, ko bo v Koreji vsa oprema, v slovensko hišo spremenili tamkajšnji golf klub s pripadajočo okolico.

Proračun slovenske hiše 250.000 evrov
Vsi vpleteni v projekt so poudarili, da jih veseli, ker so z lokacijo zadeli v polno: v neposredni soseščini so tudi podobni objekti uveljavljenih alpskih držav Avstrije, Švice, Italije, Nemčije, pa tudi športno in gospodarsko močnih Švedske in ZDA. Proračun oziroma vrednost projekta slovenske hiše je 250.000 evrov, kar je, kot so poudarili na predstavitvi, bržčas najmanjši proračun za takšen projekt med vsemi državami.

V hiši bosta dva odra za neformalne dogodke, zunanji in notranji, poleg tega pa bo na voljo še razstavišče za predstavitev vsebin OKS-a, turističnih organizacij in pokroviteljev, seveda pa ne manjka niti gostinski del s tradicionalnim slovenskim pridihom, zgled postavitve pa so arhitekti našli v konstrukciji slovenskega kozolca.

Pri opremljanju bodo sodelovala tudi številna uveljavljena slovenska podjetja (Elan, Alpina in Hosekra), za kulinarično plat bo skrbelo podjetje Jezeršek gostinstvo. Kot piko na i so poudarili, da bodo v prostorih združili tudi medijsko delovanje, saj bo imela tam svoj studio tudi RTV Slovenija.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 10.11.2017 ob 16:57
peroaroma
Zdi se mi, da si nekako osamljen v tej tvoji hudi jezi.
KiNgKoNg
# 10.11.2017 ob 16:16
^ Monolog.
Bondjanez
# 10.11.2017 ob 17:13
Peroaroma
A doza popusca al prijemlje??? Samo vprasam....
vranek
# 10.11.2017 ob 17:09
peroaroma, taki kruhoborci kot ti, mi grejo na živce. To so Olimpijske igre, otroke se pa šola in trenira kje drugje, ne pa na OI. Mislim, res, brez čuta za dogodek, tudi prestiž, ja prestiž. Ta denar da gospodarstvo, ki sponzorira športnike in očitno tudi hišo, in kako si upate, vi temu oporekati.
Pa fin anciraj ti neke x otroke ssvojim denarjem, nehaj pa svoje poglede vsiljevati drugim. Mislim, vse kar je preveč, ko pa tako zajedalstvo gre čez mejo, je pa treba kaj reč.
are
# 10.11.2017 ob 17:06
peroaroma poišči pomoč.
Lesinar
# 10.11.2017 ob 16:19
A bo streho postavljal krovec Hudomalj?
miran kač
# 11.11.2017 ob 06:38
Namen in uporabnost slovenske hiše je velika. Samo vprašanje je če bodo Gabrovec in Kocjančič and com. razumeli in "dopustili" resnim gospodarstvenikom dovolj časa in prostora za delovanje...upajmo da da. Samo en resen pogovor npr. Slatnarja , lahko pokrije stroške te hiše . Več je plus. LP M
Celjan27
# 10.11.2017 ob 19:28
Zadeti Derviš:

Ti pa ne potuješ ravno pogosto?

Mednarodna prepoznavnost Slovenije??? Hahahaha...
Zadeti Derviš
# 10.11.2017 ob 18:10
Slovenska hiša bo pozitivno prispevala k mednarodni prepoznavnosti Slovenije in utrdila ugled države v Svetu, kar nam bo prišlo še kako prav v boju za večji kos globalnega turističnega kolača.

Nekateri pa tem ljudem ne bi privoščili niti dnevnic. Pfej!
zzzblj
# 10.11.2017 ob 17:11
Kaj ko raje ne bi imeli slovenske hiše, da peroaroma ne bo jezen?
Wasabi
# 10.11.2017 ob 16:29
Naslednji teden bodo odpravili dva kontejnerja z opremo, v enem bodo prehrambeni izdelki,

Samo, da ne bodo driskali na zakuskah:D
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:17
kako na hitro in potiho so tole dali ven. Te "hiše" so izrazito slovenski pojav . Naj poiščejo nek local ali hotel in tam priredijo sprejeme
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:25
že sedaj se ve da bodo te OI zelo slabe za naše kajti ostali smo brez vseh adutov, tudi skakalci so v obupnem položaju, funkcionarji pa se bodo šli dol neke pojedine in pogostotve z našim denarjem
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:22
Po kakšni logiki bo Dokl tam 3 tedne na počitnicah igral šefa in še zaslužil
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:22
posle se dela v Seulu ne pa v krčni v vasici. Povsem nepotrebno in namenjeno samo eliti ki bo tam, saj se ve da je korejska kuhinja drugačna in bi težko zdraži 3 tedne tam brez zabav
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:12
pa kakšen blef je tole, se bodo delali posli v tej hiši. Pijanka in mastenje
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:09
izrazito PROTI in NEPOTREBNO, metanje denarja skozi okno. Ta denar bi raje namenili nadarjenim otrokom ki ne morejo plačevati treningov. Sedaj se bodo pa mastiili in pili vsi ti veljaki in imeli razlog da gredo na počitnice v Korejo. Bruh
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:26
res sem jezen za tole
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:15
kakšna šala 250.000 eur. Že samo prevoz kontejnerjev sem in tja bo pol cene, kaj šele hrana, pijača in ostalo za 3 tedne to bo 25 MIO na koncu
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:12
ali lahko nekdo to prepreči
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:11
1 MIO evtrov bo stalo tole razmetavanje vse skupaj. Košarjkarjem pa nemanijo 50.000 . Kako si sploh upajo pogledat v oogledalo
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:27
in sedaj falanga ki se bo mastila dol že veslo tala minuse. Torej imam prav
peroaroma
# 10.11.2017 ob 16:11
sramota!!!
Kazalo