V izjemnem šprintu v ponedeljkovem finalu na 100 m prsno je Damirju Dugonjiću zmanjkal le še kakšen meter več bazena. Foto: EPA
V izjemnem šprintu v ponedeljkovem finalu na 100 m prsno je Damirju Dugonjiću zmanjkal le še kakšen meter več bazena. Foto: EPA
Damir Dugonjić
25-letni Ravenčan ima letos šesti čas na 50 m prsno in kot evropski prvak sodi v širši krog favoritov za odličja. Foto: EPA

Šest let po zadnji medalji bratov Petrič - Borut je osvojil srebrno, Darjan pa bronasto - je leta 1988 na svet privekal Damir Dugonjić.

Takrat iskrice v očeh staršev, v ponedeljek pa so se v pričakovanju vrhunske zgodbe iskrile oči vseh srčnih Slovencev. V katalonski prestolnici je vonj po sangriji zamenjal vonj po slovenski medalji. Pred finalom na 100 m prsno je bilo v zraku čutiti vznemirjenje, ob bazenu v palači San Jordi adrenalin, ki ne spusti, dokler ne eksplodira, v srcih slovenskih ljubiteljev športa nestrpnost in optimistično pričakovanje. A včasih je pot, po kateri te pošlje tok življenja precej trnova.

Strgane kopalke, izgubljena igra stotink

In Damir Dugonjić to zgodbo že dobro pozna. Nesrečen pripetljaj s strganimi kopalkami, ko je že lani na evropskem prvenstvu v tej preizkušnji veljal za favorita za medaljo, pa olimpijske igre v Londonu, kjer mu je zmanjkalo kanček sreče za uvrstitev v polfinale. V ponedeljek? Ja, tudi včeraj je že preteklost, a tri stotinke sekunde, ki so Damirja ločile od prve plavalne medalje svetovnega prvenstva v samostojni Sloveniji, ne bomo pozabili tako kmalu. Na eni strani veselje, na drugi žalost.

Medalja ušla za pičle tri stotinke
Če bi lani Dugonjiću kdo omenil tako visoko uvrstitev na svetovnem prvenstvu v olimpijski disciplini, bi sam to takoj podpisal. Po razpletu, ki smo mu bili priča, pa znova ostaja grenak priokus, ampak pravi šampioni ne padejo, temveč vztrajajo in gredo naprej. Koroščevi odlični rezultati na 100 m prsno dokazujejo, da je na pravi poti. Medalja, ki mu je ušla za tri stotinke sekunde, je le še večja motivacija za naprej. V tej zgodbi svetovnega prvenstva je v disciplini 100 m prsno, četudi brez medalje, zagotovo zmagovalec, kajti dokazal je sebi in plavalnemu svetu, da se lahko enakovredno kosa z najboljšimi, ob tem pa iz dirke v dirko nizal boljše izide.

Evropski prvak v svoji paradni disciplini
Dober občutek je biti tudi najboljši v Evropi, večnega tekmeca Italijana Fabia Scozzolija je ugnal za dve stotinki sekunde. "To ni dovolj," pravi Damir in za trenutek ga spet razžalosti dejstvo, ko pomisli, kaj je zamudil. Ampak nove priložnosti so tu - prva že v torek!

V paradni disciplini 50 m prsno, v kateri je Dugonjić lani osvojil evropsko krono. Bo znova dobil krila? Sreča je opoteča, pravi pregovor, 50-metrska disciplina pa loterija in igra stotink pravijo izkušnje. Zato Damir, pojdi, skoči, plavaj in uživaj, tako kot želiš in tako kot znaš. Mi držimo pesti, da bo šlo čim hitreje in čim višje.

Dugonjić tik pod zmagovalnim odrom
Dugonjić tik pod zmagovalnim odrom