Tina Maze ima pred finalom izvrstno izhodišče. Foto: Reuters
Tina Maze ima pred finalom izvrstno izhodišče. Foto: Reuters
Megla se nad Whistlerjem ni razkadila. Foto: EPA

Kot je pojasnil direktor ženskih tekmovanj Atle Skaardal, mora imeti veleslalom tudi drugo vožnjo, sicer izidi ne morejo veljati. "Ni možnosti, da bi štela samo prva vožnja. Moramo izpeljati obe,” je potrdil Norvežan. Zaradi megle so včeraj začetek druge vožnje prestavili kar štirikrat, ob polnoči pa so jo dokončno odpovedali. Tina Maze je po prvi vožnji peta, le 27 stotink zaostaja za vodilno Avstrijko Elisabeth Görgl. Razlike so izredno majhne, saj vodilno in 13. Tanjo Poutiainen loči le dobra sekunda. Ana Drev je 26.

Pritisk se na Mazejevi ne bo toliko poznal
Trener slovenske reprezentance Dejan Poljanšek je prepričan, da se dogodki po prvi vožnji Mazejevi ne bodo psihično poznali: "Tekmovalke, ki tekmujejo v hitrih disciplinah, tega ne bodo občutile, saj so na to navajene. Drugače je s tistimi, ki nastopajo v tehničnih disciplinah. Pri njih so taki dogodki redki, a so se tudi že dogajali.”

Slaloma bi lahko izvedli tudi v enem dnevu
Če veleslaoma ne bi mogli izpeljati niti danes, se kot ena izmed rešitev ponuja tudi združitev obeh slalomskih tekem v enem dnevu. Po urniku imajo sicer ženske slalom v petek, moški pa v soboto. "Danes bo za nas podobno težak dan. O tem, kaj se bo zgodilo, če ne bomo izvedli druge vožnje, se bomo pogovarjali po tekmi na kriznem sestanku,” ni bil najboljše volje Skaardal. Le o eni stvari je bil Norvežan povsem prepričan; tekme ne morejo prestaviti na nedeljo, zadnji dan iger, ki je za alpske smučarje sicer prost dan. Razlog? "V nedeljo grem že domov,” je dejal Skaardal.

Pravila: Obe vožnji morata biti v enem dnevu
Mnoge je začudila odločitev, da se danes opravi le druga vožnja in da ne gre vse od začetka. "Žirija je bila v svoji odločitvi enotna. Nobenemu se ni zdelo "fair", da bi prvo vožnjo razveljavili," je povedal Skaardal. Pravila pravijo, da je treba "obe vožnji izpeljati v enem dnevu kadar koli". Torej je ura finalne vožnje (18.30) v skladu s pravili. Najbolj razočarani nad odločitvijo so seveda v ameriškem taboru, saj je Lindsey Vonn v prvi vožnji po najboljšem vmesnem času odstopila. Branilka naslova Julia Mancuso, ki so jo med vožnjo zaradi padca rojakinje zaustavili, je šele 18.

V igri še šest Slovencev in pet kompletov odličij
Trinajsti dan iger bodo podelili še pet kompletov medalj. V Whistlerju bodo smučarske tekačice nastopile v štafeti 4 x 5 kilometrov. Slovenijo bodo zastopale Katja Višnar, Vesna Fabjan, Barbara Jeteršek in Anja Eržen. Pred nordijskimi kombinatorci bo preizkušnja posameznikov, kjer bosta nastopila tudi Gašper Berlot in Mitja Oranič. V Vancouvru bodo hokejistke Kanade in ZDA prekrižale palice za najžlahtnejše odličje, še pred tem pa se bodo za bron med seboj pomerile Finke in Švedinje. Umetnostne drsalke se bodo predstavile še v prostem programu. Smučarji prostega sloga pa se bodo na Cypress Mountainu za medalje pomerili v skokih.

Danes na olimpijskih igrah:
18.00 CURLING (Ž), polfinale
18.30 ALPSKO SMUČANJE (Ž), VELESLALOM, 2. VOŽNJA (Maze, Ferk)
19.00 NORDIJSKA KOMBINACIJA, velika skakalnica,skoki (Oranič, Berlot)
20.00 NORDIJSKO SMUČANJE (Ž), ŠTAFETA 4 x 5 KM (Fabjan, Višnar, Jezeršek, Eržen)
20.00 HOKEJ (Ž), tekma za 3. mesto, Finska - Švedska
22.00 NORDIJSKA KOMBINACIJA, TEK NA 10 KM
23.00 CURLING (M), polfinale
00.30 HOKEJ (Ž), FINALE, Kanada - ZDA
02.00 UMETNOSTNO DRSANJE (Ž), PROSTI PROGRAM
03.00 AKROBATSKO SMUČANJE (M), SKOKI, FINALE

Danes na Televizji Slovenija:
14.30 Teki, 4 x 10 km (M), posnetek
15.45 Veleslalom (Ž), posnetek
16.40 Vrhunci - drsanje - kratke proge, 3.000 m (Ž), hitrostno drsanje 5.000 m (Ž), akrobatski skoki (Ž)
17.45 Studio + prispevki hokeja
18.25 Veleslalom (Ž), 2. vožnja, prenos
19.40 Nordijska kombinacija, skoki, posnetek
19.55 Smučarski teki, štafeta (Ž), prenos
21.00 Nogomet, Evropska liga, prenos
22.50 Nordijska kombinacija, teki, posnetek
23.45 Nogomet, Evropska liga, vrhunci
00.35 Hokej (Ž), finale, prenos
02.55 Umetnostno drsanje, ženske, prosti program, prenos