Hokejistke Kanade so po pisku sirene začele slaviti skupaj s polno dvorano Canada Hockey Place. Foto: EPA
Hokejistke Kanade so po pisku sirene začele slaviti skupaj s polno dvorano Canada Hockey Place. Foto: EPA
Marie-Philip Poulin
Marie-Philip Poulin je dosegla oba zadetka v olimpijskem finalu. Foto: EPA
Ju Na Kim
Ju Na Kim je z ogromno prednostjo pridrsala do zlata. Foto: EPA
Joannie Rochette
Joannie Rochette je prav posebna junakinja teh iger. Po mamini smrti se je odločila, da bo nastopila in osvojila je bron. Foto: EPA
Aleksej Grišin
Aleksej Grišin je osvojil prvo zlato medaljo za Belorusijo v Vancouvru. Foto: EPA

Za devetkratne svetovne prvakinje je oba zadetka prispevala Marie-Philip Poulin, ki je bila natančna v 14. in 17. minuti. V drugi in tretji tretjini so se gostiteljice turnirja odlično branile, odlična je bila tudi vratarka Shannon Szabados, ki je obranila vseh 28 strelov na vrata.

"Med tekmo sem na tribunah videla napis Ponosni, ker smo Kanadčani. Prav to sem danes, ponosna, ker sem Kanadčanka. Moje soigralke so bile danes neustavljive. Igrale smo izredno, in to je neverjeten trenutek," se je veselila 18-letna junakinja večera Poulinova. Nagrado za najkoristnejšo igralko turnirja je dobila še ena Kanadčanka, Meghan Agosta, ki je dosegla devet golov. Bron so si priborile hokejistke Finske, ki so po podaljšku s 3:2 strle odpor Švedinj.

Rogge ni naklonjen ženskemu hokeju
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge je predstavnike ženskega hokeja opozoril, naj povečajo konkurenčnost tekmovanja, ali pa bo disciplina izključena iz olimpijskega sporeda. Rogge je nekaj ur pred finalnim obračunom dejal, da komite tega ne bo prenašal v nedogled: "Neskladnost je velika. Vsi se strinjajo s tem."

"To bi bilo lahko obdobje vlaganj v ženski hokej. Osebno bi jim dal več časa za razvoj, vendar mora biti obdobje napredka. Ne moremo nadaljevati brez napredka,” je poudaril. Američanke in Kanadčanke so igrale v vseh finalih svetovnih prvenstev in olimpijskih iger z izjemo olimpijskih iger v Torinu leta 2006, ko so Švedinje v polfinalu izločile Američanke.

"Kanadska in ameriška dekleta so z drugega planeta," je dejal predsednik Mednarodne hokejske zveze Rene Fasel. Ameriška napadalka Monique Lamoureux je prevlado ZDA in Kanade v ženskem hokeju primerjala s premočjo Kanade in Sovjetske zveze v moškem hokeju pred nekaj desetletji. "Če se spomnite, pred 30 in 40 leti sta bili Kanada in Rusija razred zase, a druge države so se jima približale," je dejala. "Potrebno bo nekaj časa in upamo, da bodo ljudje potrpežljivi," je dodala.

Kim Ju Na razred zase
Svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju Kim Ju Na je postala tudi olimpijska zmagovalka. V prostem programu je še povečala prednost iz kratkega programa in slavila pred Japonko Mao Asada in Kanadčanko Joannie Rochette. Južni Koreji je zagotovila prvo olimpijsko zlato v umetnostnem drsanju. Asada, svetovna prvakinja iz leta 2008, ni imela veliko možnosti, da bi ujela južnokorejsko tekmico, na koncu je bila razlika velikih 23 točk.

Rochettova kljub smrti mame do brona
Bron je pripadel Rochettovi, ki je osvojila medaljo, čeprav je tik pred nastopom v kratkem programu v torek umrla njena mati (srčni infarkt). Dobila je veliko podporo s tribun, gledalci so jo po tem šokantnem dogodku še bolj vzeli za svojo. Mlada Kanadčanka je s tretjim mestom postala prva drsalka te države z olimpijsko kolajno po Elizabeth Manley v Calgaryju 1988.

Grišinu zlato v akrobatskih skokih
Olimpijski zmagovalec v skokih med smučarji prostega sloga je Belorus Aleksej Grišin. Srebro je v Cypress Mountainu osvojil Američan Jeret Peterson, bron pa je pripadel Kitajcu Li Džongčingu. Z zmago je Grišin nadaljeval uspešno tradicijo beloruskih smučarjev prostega sloga in dodal prvo olimpijsko zlato za to državo. V svoji zbirku medalj je imel doslej že bron z iger v Salt Lake Cityju pred osmimi leti, v Torinu pa je bil srebrn njegov rojak Dmitrij Dašinski.

Belorusi so računali na dvojno zmagoslavje, a se je enemu glavnih favoritov, vodilnemu v svetovnem pokalu Antonu Kušnirju, presenetljivo zalomilo že v predtekmovanju. Kanadčani so bili razočarani, ker je vodilni po prvem skoku v finalu Kyle Grissin naredil napako pri doskoku v drugem in zdrsnil na peto mesto.

Curling: Kanada v obeh finalih
Za zlato medaljo na moškem turnirju v curlingu se bosta v Vancouvru bojevali Kanade in Norveška. Favorizirani gostitelji so brez večjih težav s 6:3 premagali evropske prvake Švede, Norvežani pa so bili s 7:5 boljši od Švicarjev. Kanadčani so edina še neporažena ekipa na igrah, saj jim tekmeci tudi na deseti tekmi niso bili kos. V finalu ženskega turnirja bosta igrali Švedska in Kanada.

Umetnostno drsanje, ženske:                                 
1. KIM J.N. J. KOR 228,56
2. M. ASADA JAP 205,50
3. J. ROCHETTE KAN 202,64
...
27. T. POŠTIČ SLO


Akrobatski skoki (M):
1. A. GRIŠIN BLR 248,41
2. J. PETERSON ZDA 247,21
3. D. LIU KIT 242,53


Veleslalom (Ž):
1. V. REBENSBURG NEM 2:27,11
2. T. MAZE SLO +0,04
3. E. GÖRGL AVT 0,14
...
19. A. DREV SLO 1,72


Nord. kombinacija (velika skak. + 10 km):
1. B. DEMONG ZDA 25:32,9
2. J. SPILLANE ZDA +4,0
3. B. GRUBER AVT 10,8
...
37. G. BERLOT SLO 3:56,0
41. M. ORANIČ SLO 4:43,2

Štafeta (Ž), 4 x 5 km:
1. NORVEŠKA 55:19,5
Skofterud/Steira/Björgen/Johaug
2. NEMČIJA +24,6
Zeller/Sachenbacher Stehle/Gossner/
Nystad
3. FINSKA 30,4
Muranen/Kuitunen/Roponen/Saarinen
...
15. SLOVENIJA 4:28,0
Eržen/Višnar/Fabjan/Jezeršek