Teja Gregorin je lani na 15 km osvojila naslov svetovne podprvakinje. Foto: EPA
Teja Gregorin je lani na 15 km osvojila naslov svetovne podprvakinje. Foto: EPA
Tina Maze.
Tina Maze, ki je "gladiatorski" smuk vzela za trening, tokrat pričakuje višjo uvrstitev. Foto: Reuters
Lindsey Vonn
Po izjemni predstavi na smuku je Lindsey Vonn na stavnicah prva favoritinja tudi v superkombinaciji. Foto: Reuters
Klemen Bauer se je že dvakrat v Vancouvru uvrstil med najboljših 10. Foto: STA
Aleksander Ovečkin
Rusijo, ob Kanadi prvo favoritinjo za zlato odličje, in njenega prvega zvezdnika Aleksandra Ovečkina čaka prvi pravi test - Slovaška. Foto: Reuters

Oči slovenske javnosti bodo uprte v Whistler na bele strmine, kjer se bodo dekleta pomerila v superkombinaciji, in v Olympic Park, kjer čakata biatlonce in biatlonke tretji preizkušnji.

Lahko Gregorinova ponovi lanski uspeh?
V lov na medalje se bodo najprej podale biatlonke in znova bo vroč slovenski adut svetovna podprvakinja v tej disciplini Teja Gregorin, ki ima številko 28. Na 15-kilometrsko progo se bodo podale še Andreja Mali (10), Dijana Ravnikar (41) in Tadeja Brankovič-Likozar (60). V tej disciplini je Andreja Grašič Koblar v Naganu pred dvanajstimi leti zasedla 5. mesto. Pred štirimi leti je bila najboljša Rusinja Svetlana Išmuratova.

Pet kilometrov daljša proga čaka moške. Klemen Bauer bo najmočnejše slovensko orožje in se bo s številko 10 kot prvi izmed slovenske četverice podal na progo. Poleg njega bodo nastopili še Janez Marič (50), Peter Dokl (63) in Vasja Rupnik, ki bo med 88 začel kot zadnji. Zlato odličje iz Torina bo branil Nemec Michael Greis, ki je slavil pred Norvežanoma Olejem Einarjem Björndalnom in Halvardom Hanevoldom.

Proga za kombinacijski smuk popravljena
Pred smukom je za glavno favoritinjo superkombinacije po napovedih tujih medijev veljala Nemka Maria Riesch, na zmagovalnem odru pa naj bi ji družbo delali Avstrijka Elisabeth Görgl in Lindsey Vonn. Ameriška revija Sport Illustrated pa je pred olimpijskimi igrami zlato "dodelila" Anji Pärson.
Po izjemni smukašni predstavi Vonnove, ki je tudi vodilna v svetovnem pokalu v posebni razvrstitvi superkombinacije, pa je Američanka po stavnicah sodeč prva kandidatka za nov naslov olimpijske prvakinje. Proga, ki je na smuku zahtevala kar nekaj žrtev, bo doživela popravke.

Po padcu na smuku je pod velikim vprašajem nastop Pärsonove. Švedinja, ki ima štartno številko 21, se bo o nastopu odločila pred samim začetkom tekme. Tina Maze se bo na progo podala kot 4., Maruša Ferka pa ima številko 14. Na štartu je sicer 35 smučark.

Mazejeva letos že 8.
Letos sta bili v svetovnem pokalu dve superkombinacijski tekmi. Prvo je v Vald'Iseru dobila Vonnova, v St. Moritzu pa je slavila Pärsonova. V švicarskem smučarskem središču se je z 8. mestom izkazala Mazejeva, ki je v slalomu izjemno napredovala, potem ko je po superveleslalomu zasedala šele 35. mesto. Super-G pa je uspel Ferkovi, ki je bila po polovici preizkušnje celo 5., na koncu pa je bila 17. Na prvi tekmi je bila 21-letnica 13., Mazejeva je odstopila v slalomu.

Dovžanova pred 16 leti tretja
Superkombinacija je slovenskemu smučanje že prinelsa veliko uspeha, saj je na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994 bron osvojila Alenka Dovžan. Prvič je bila ta disciplina na sporedu že leta 1936 v Garmisch-Partenkirchnu. Po dveh tekmovanjih so jo umaknili s sporeda in jo ponovno uvrstili na igrah v Calgaryju pred 22 leti.
Največ uspehov so imele Avstrijke, zadnji dve zlati kolajni pa sta po zaslugi izjemne Janice Kostelić odšli na Hrvaško. V Torinu sta se med dobitnice odličij uvrstili še Marlies Schild in Pärsonova.

Igre se začenjajo za Sadarjevo in Šetino
Kvalifikacije v snežnem kanalu čakajo deskarko Cilko Sadar, prvi dve vožnji pa sta v skeletonu pred Anžetom Šetino. Poleg dekletom v deskarskem snežnem kanalu bodo organizatorji podelili odličja še hitrostnim drsalkam, ki se bodo pomerila na 1.000 m, in umetnostnim drsalcem, ki bodo končali prosti program.

Začenja se drugi krog predtekmovanja moškega hokejskega turnirja. V skupini A se bodo Američani pomerili z Norvežani, s Kanadčani in Švicarji, v skupini B pa bodo moči merili Slovaki in Rusi. Pri ženskah sta na sporedu dve tekmi; ZDA - Finska in Kitajska - Rusija.

Četrtkov spored:
18.00 CURLING (M), predtekmovanje
19.00 BIATLON (Ž), 15 KM (Gregorin, Mali, Brankovič-Likozar, Ravnikar)
19.30 ALPSKO SMUČANJE (Ž), SUPERKOMBINACIJA, SMUK (Maze, Ferk)
21.00 HOKEJ (M), ZDA - Norveška
21.30 DESKANJE NA SNEGU (Ž), snežni kanal, kvalifikacije (Sadar)
22.00 BIATLON (M), 20 KM (Bauer, Marič, Dokl, Rupnik)
22.00 ALPSKO SMUČANJE (Ž), SUPERKOMBINACIJA, SLALOM
22.00 HITROSTNO DRSANJE (Ž), 1.000 M
23.00 CURLING (Ž), predtekmovanje
23.30 HOKEJ (Ž), ZDA - Finska
01.00 DESKANJE NA SNEGU (Ž), snežni kanal, polfinale
01.30 HOKEJ (M), Švica - Kanada
01.30 SKELETON (Ž), 1. vožnja
02.00 UMETNOSTNO DRSANJE (M), prosti program
02.40 SKELETON (Ž), 2. vožnja
03.00 DESKANJE NA SNEGU (Ž), SNEŽNI KANAL, FINALE
04.00 SKELETON (M), 1. vožnja (Šetina)
04.00 CURLING (M), predtekmovanje
04.00 HOKEJ (Ž), Kitajska - Rusija
05.30 SKELETON (M), 2. vožnja
06.00 HOKEJ (M), Slovaška - Rusija

Spored na TV Slovenija 2:
13.00 Vrhunci - sankanje, dvosed, drsanje - kratke proge 500 m (Ž), hitrostno drsanje 1.000 m (M), deskanje - snežni kanal
13.45 Smuk (Ž), skrajšan posnetek
14.55 Hokej, Češka - Slovaška, posnetek
16.45 Smučarski teki (M, Ž), skrajšan posnetek
17.40 Podelitev medalj
18.25 Superkombinacija (Ž), smuk, prenos
19.20 Biatlon, 15 km (Ž), prenos
21.25 Superkombinacija, slalom, prenos
22.20 Biatlon, 20 km (M), prenos
23.55 Nogomet, Evropska liga, vrhunci
00.25 Nogomet, Evropska liga
03.05 Umetnostno drsanje, moški, prosti
06.05 Hokej, Slovaška - Rusija, prenos