Klemen Bauer ima tradicionalno ogromno težav na strelišču. Tokrat je to nalogo opravil odlično. Foto: EPA
Klemen Bauer ima tradicionalno ogromno težav na strelišču. Tokrat je to nalogo opravil odlično. Foto: EPA
Felix Loch
Felixa Locha trenira Georg Hackl, ki je bil prvi zimski športnik z medaljo na 5 različnih igrah. Loch šteje vsega 20 let. Foto: EPA

24-letni Domžalčan je imel zaradi ugodne štartne številke 2 resda veliko sreče pri vremenski loteriji, a ne gre spregledati tega, da je svojo nalogo opravil več kot fantastično. Na strelišču je nepokrito pustil le eno tarčo, kar se mu je letos pripetilo le še na eni tekmi!

Na najpomembnejši tekmi streljal odlično
Pred olimpijskimi igrami je v sezoni streljal 257-krat, zgrešil pa je 74 tarč (torej "le" 71-odstotna uspešnost). Bauer je s tem le potrdil prepričanje strokovnjakov, da v primeru zelo dobrega strelskega nastopa lahko poseže v sam vrh. Če primerjamo preostale tekmovalce, ki so nastopili v podobno dobrih razmerah, je bil na progi hitrejši od nosilcev medalj Vincenta Jaya in Jakova Faka), za pet sekund je bil hitrejši le Emil Hegle Svendsen, ki velja za najhitrejšega tekača v biatlonski karavani.

Kar devetkrat v sezoni zgrešil pet strelov ali več
Zaradi četrtega mesta je morda res nekaj grenkega priokusa, a treba je gledati s pozitivne strani - Bauer ima pred torkovo zasledovalno tekmo odlično izhodišče, saj ima pred, denimo, sedmim Slovakom Hurajtom približno dva zgrešena strela prednosti. A biatlon je izjemno nepredvidljiv in štiri streljanja lahko povsem premešajo vrstni red. Pri tem ne gre pozabiti, da je Bauer kar na devetih letošnjih tekmah (od 17) zgrešil pet strelov ali več! Slovenskemu asu pa gre na roko prihod na strelišče, ki ne sodi med ekstremno težka ali ekstremno lahka, kar mu po besedah trenerja Uroša Velepca zelo ustreza.

Štirje odlični izidi Andreje Koblar
V spodnji tabeli je 10 najboljših slovenskih (posameznih) uvrstitev biatloncev na olimpijskih igrah.

mestašportnik disciplina igre
4.Klemen Bauer šprint 2010
5.Andreja Grašič 15 km1998
8. Andreja Grašič zasledovalno2002
9. Janez Ožbolt šprint 1994
9. Teja Gregorin šprint 2010
10. Andreja Grašič šprint2002
11. Tomas Globočnik 20 km1998
12. Andreja Grašič šprint1998
13. Marko Dolenc 20 km2002
14. Teja Gregorin šprint2006

Med preostalimi vrhunci drugega dneva omenimo Alexandra Bilodeauja, ki je Kanadi pri organizaciji že tretjih zimskih olimpijskih iger le prinesel tako pričakovano in želeno prvo zlato medaljo.

Zöggler se je pridružil nemški eliti
Svojevrstni junak je tudi Italijan Armin Zöggler, ki je v sankanju osvojil tretje mesto, s čimer si je pridobil medaljo že na petih olimpijskih igrah. S tem dosežkom se na zimskih olimpijskih igrah pohvalijo le še trije Nemci Georg Hackl (sankanje), Ricco Gross (biatlon) in Claudia Pechstein (hitrostno drsanje).