Petra Majdič je vse podredila olimpijskim igram, kjer bo v šprintu prva favoritinja za zlato medaljo. Foto: Reuters
Petra Majdič je vse podredila olimpijskim igram, kjer bo v šprintu prva favoritinja za zlato medaljo. Foto: Reuters
Andrej Jerman
Andrej Jerman pravi, da je forma še vedno izvrstna. Foto: Reuters
Andrej Šporn
Andrej Šporn odhaja v Kanado na krilih izjemnega uspeha v Kitzbühelu, kjer je bil drugi. Foto: Reuters
Tina Maze
Tina Maze se bo v Kanado podala v torek. Foto: Reuters
Prva večja skupina olimpijcev že čez Atlantik

Ob Majdičevi se je čez lužo podala njena tekaška kolegica Katja Višnar, Jermanu in Špornu pa so družbo delali preostali specialisti za hitre discipline Aleš Gorza, Rok Perko in Andrej Križaj.

Šprint v Canmoru generalka za Vancouver
Za Majdičevo in Višnarjevo olimpijsko prizorišče ne bo prva postaja v Kanadi. Že v petek in soboto ju namreč čakajo Canmore in dve tekaški tekmi za svetovni pokal - 10 km prosto in šprint v klasični tehniki.

Po treningu Petra še ni čisto prava
Najuspešnejša slovenska tekačica zadnje tri tedne ni tekmovala, v torek pa se je vrnila z napornih priprav v Italiji. "Časovna razlika mi bo delala malce težav, ampak vseeno bo šlo. Moram štartati na tekmah, čeprav je zame to malce problematično, če želim še ujeti Justyno Kowalczyk, ki si je nabrala precejšnjo prednost. Če jo bo še sploh mogoče ujeti. Sicer gre za zaključni del priprav, sem v polnem treningu in zato še nisem čisto 'ta prava'," je pred odhodom na letalo misli strnila Brinjčanka.

"Če mi je dano, mi je dano, če mi ni, bom pa že preživela"
Z napovedmi strokovnjakov, domače in tuje športne javnosti, ki jo uvrščajo v ožji krog favoritinj za medalje in jo že postavljajo na zmagovalni oder, se ne obremenjuje preveč: "Super, če je to tako preprosto, naj mi jo kar podpišejo in samo pridem tja in mi jo kar dajo. Vem pa, da to ni tako preprosto. Sama na to ne dam veliko. Gremo tja, bomo videli, če mi je dano, mi je dano, če mi ni, pa bom enako živela kot zdaj, mogoče malo težje, a bom preživela."

Najprej privajanje na kanadske razmere
Alpski smučarji bodo nekaj dni preživeli v Nakiski, kjer se bodo privajali na kanadske razmere in izkoristili čas za trening. Nakiska je standardno prizorišče za trening slovenskih specialistov za hitre discipline pred začetkom turneje svetovnega pokala v Severni Ameriki.

Kitzbühel Jermanu ni načel samozavesti
"Časa za aklimatizacijo bo več kot dovolj, štiri dneve bomo preživeli v Nakiski in nato še dva dneva v Whistlerju. Glede časovne razlike nimam težav, če letim na zahod, zame je težje, če z zahoda letim na vzhod. Čeprav je to olimpijska tekma, jo pač vzameš kot vsako drugo tekmo. Tekmeci so isti kot na tekmah svetovnega pokala. Forma je na visoki ravni, od Bormia naprej sem smučal zelo dobro, ponesrečen nastop v Kitzbühelu pa mi ni načel samozavesti," je tik pred poletom dejal Jerman.

Mazejeva proti Kanadi v torek
Naslednja velika favoritinja Tina Maze se bo proti Whistlerju odpravila 9. februarja. Glavnina smučarjev se čez lužo na pacifiško obalo Kanade odpravlja prihodnji teden. Nekateri se bodo že vračali nazaj iz Vancouvra, ko se bodo slalomisti med zadnjimi v Kanado šele odpravljali (17. februar).

Prva večja skupina olimpijcev že čez Atlantik