Jakov Fak se je medalje veselil v družbi Andreje Mali in Teje Gregorin. Foto: STA
Jakov Fak se je medalje veselil v družbi Andreje Mali in Teje Gregorin. Foto: STA
Jakov Fak
Po Janici in Ivici Kosteliću je Jakov Fak tretji Hrvat z medaljo z olimpijskih iger. Naši južni sosedi so se z osmo medaljo na zimskih olimpijadah izenačili s Slovenijo. Foto: STA
Jakov Fak in Uroš Velepec
Dijana Ravnikar, Uroš Velepec, Andreja Mali Jakov Fak in Teja Gregorin.

Jakovov uspeh je zame isto, kot da je moj. Jaz sem trener in zame je to enako; morda je za državo drugače. Poleg tega bo Jakov že prihodnjo sezono nastopal za Slovenijo; tak je vsaj dogovor. Tak je bil dogovor že pred začetkom, da se bo sam odločil, in sam verjamem, da se bo odločil pravilno,” je o Fakovem velikem uspehu na šprinterski preizkušnji povedal njegov trener Uroš Velepec.

Torej. Vprašanje, ki se poraja že dalj časa. Bo Jakov Fak od naslednje sezone nastopal pod slovensko trobojnico? Tako kot Dijana Grudiček, ki je v slovensko ekipo prišla brez večjih težav. 22-letni športnik iz Mrkoplja pri Delnicah je za hrvaško televizijo že prej zatrjeval: "Ne bom vzel slovenskega državljanstrva. Skušal bom narediti še kakšen dober rezultat in s tem izboljšati razmere za delo na Hrvaškem."

Prazne hrvaške obljube
Svoje rojake je že po bronastem odličju na svetovnem prvenstvu opozarjal, da v tako slabih delovnih razmerah na Hrvaškem ne zdrži in da bo moral poiskati državo, kjer bo lahko pokazal svojo nadarjenost. Jasno je bilo, da je to Slovenija, česar pa v njegovi domovini niso sprejeli z navdušenjem. Obljubili so mu boljše razmere, a obljub vsaj za zdaj niso držali.

Se bo zdaj res vse spremenilo?
Toda Hrvati so na sprejemu v hotelu Hilton, kamor so bili povabljeni tudi Slovenci (od reprezentantov so se ga poleg Velepca udeležile Ravnikarjeva, Andreja Mali in Teja Gregorin), to odločno zanikali. Zatrjujejo, da se bo po olimpijski kolajni vse spremenilo, da bo dobil vse, kar bo zahteval, in ostal v hrvaški reprezentanci.

Fak želi trdna zagotovila
Če olimpijska kolajna ni nekaj, po čemer bi se država zganila, res ne vem. Potem ta šport res ni v njenem interesu. Želim, da mi to nekdo tudi pove, a za zdaj mi ni. Toda o vsem tem nočem razmišljati, zdaj sem na olimpijskih igrah in moja naloga je, da poskušam iztržiti najboljše rezultate in doseči še kakšno dobro uvrstitev,” je med vrsticami svojo željo predstavil hrvaški biatlonec in tudi predstavil svoje mnenje o morebitnem slovenskem ljubosumju.

"Če želite narediti škandal, vam ne bo uspelo"
“V športu ni politike, tega se je treba zavedati. Če novinarji hočejo iz tega narediti škandal, ga ne bodo. To je šport, kjer politika nima mesta. Mi smo ena sama družina, v kateri imamo vsak svoj cilj, vsak želi biti najboljši. Žal mi je, da tudi Klemen Bauer ni osvojil kolajne, saj ji je bil najbližje. Če ne bi zgrešil strela, bi bil olimpijski prvak. Seveda pa to ne pomeni, da ga tudi na naslednji tekmi ne bom hotel premagati.”

V svetovnem pokalu le enkrat med 30 (!?)
Tako Jakov Fak. Športnik za največja tekmovanja. Športnik, ki se je v karieri le enkrat uvrstil med 30 v svetovnem pokalu (letos le enkrat med 40). Športnik, ki ima medaljo s svetovnega prvenstva in olimpijskih iger.