Marcus Hellner je imel v zaključku največ moči. Foto: EPA
Marcus Hellner je imel v zaključku največ moči. Foto: EPA
Tobias Angerer in  Johan Olsson
Tudi Tobias Angerer in Johan Olsson sta bila v cilju zelo vesela. Foto: EPA
Tobias Angerer, Marcus Hellner in Johan Olsson
Švedi so v smučarskih tekih osvojili že drugo zlato medaljo na teh igrah. Foto: EPA

Za 2,1 sekunde je ugnal Nemca Tobiasa Angererja. Še sedem desetink počasnejši je bil še en Šved Johan Olsson, ki je vodil večji del druge polovice tekme, ko so tekli v prosti tehniki.

Olssonu ni uspelo zadržati lepe prednosti
Olsson je prešel v vodstvo kmalu po polovici tekme, si nabral že 26 sekund naskoka, a bil štiri km pred ciljem ujet. Zasledovalce je vodil Rus Aleksander Legkov, ki je končal na četrtem mestu. Sledili so mu lahko le Hellner, Angerer in favorit Petter Northug.

24-letni Hellner, ki je v vodilni skupini že po prvih 15 km v klasičnem slogu, je ušel tekmecem po vstopu na stadion. Pritekel si je dovolj veliko prednost, da je lahko pogledal nazaj in tik pred prečkanjem ciljne črte dvignil roke v zrak.

Uspeh kariere za Hellnerja
Hellner, ki je v svetovnem pokalu na četrtem mestu, je osvojil bron v štafetni tekmi na lanskem svetovnem prvenstvu v Libercu. Švedi se veselijo že drugega zlata v smučarskih tekih, Charlotte Kalla je bila najboljša v preizkušnji na 10 kilometrov v prostem slogu.

"Z Andersom Södergrenom sva skušala upočasniti ritem zasledovalne skupine, da bi Olsson ostal spredaj in osvojil zlato. Vseeno je bil ujet, nato pa sem se odločil, da napadem. Polovico medalje bi rad poklonil Södergrenu, ki mi je zelo pomagal. Veliko sva tudi trenirala skupaj," je bil zadovoljen Hellner.

Norvežan Northug, ki si je praktično že zagotovil veliki kristalni globus, je razočaral z 11. mestom. Olimpijski prvak s preizkušnje na 15 km v prostem slogu Dario Cologna je bil 13.


Dvojno zasledovanje (M),
15 klasično + 15 km prosto:

1. M. HELLNER ŠVE 1:15:11,4
2. T. ANGERER NEM +2,1
3. J. OLSSON ŠVE 2,8
4. A. LEGKOV RUS 4,0
5. I. BABIKOV KAN 9,1
6. J. FILBRICH NEM 13,6
7. L. BAUER ČEŠ 13,8
8. G. GREY KAN 20,6
9. A. HARVEY KAN 31,6
10. A. SÖDERGREN ŠVE 35,6
11. P. NORTHUG NOR 41,7
12. G. DI CENTA ITA 53,7
13. D. COLOGNA ŠVI 1:00,8
14. P. PILLER COTTRER ITA 1:08,5
15. V. VITTOZ FRA 1:12,0