Kalhorjevo je doletela čast, da je na odprtju iger v Vancouvru nosila iransko zastavo. Foto: EPA
Kalhorjevo je doletela čast, da je na odprtju iger v Vancouvru nosila iransko zastavo. Foto: EPA

Kot prva Irančanka, ki se udeležuje olimpijskih iger, je 21-letnica postala vzor generaciji smučark v svoji deželi. "Zelo, zelo bom srečna, ko bom stala v startni hišici. Eden mojih ciljev je muslimankam dokazati, da za njih kljub hidžabu ni nobenih omejitev. Naredijo lahko, kar hočejo, in lahko pridejo na olimpijske igre tako kot jaz," je povedala v intervjuju, ki je potekal pod budnim očesom petih prisotnih moških. Zanimanje za alpsko smučanje v islamski republiki narašča tudi med ženskim prebivalstvom, na kar je Kalhorjeva posebej ponosna.

Kritike včasih dodatna spodbuda
Na poti do uresničitve njenih olimpijskih sanj – sodelovati na olimpijskih igrah – je Kalhorjevo vse od njenega enajstega leta, ko je osvojila svoj prvi naslov v smučanju med mladinci, podpirala njena družina. "Zaradi njihovega spodbujanja sem tukaj," pravi, hkrati pa priznava, da vsi njeni prijatelji niso bili vedno podpirali njenih aspiracij, da bi postala športnica. "Včasih so mi rekli, da to ni primerno zame, a jih nisem poslušala. Za mene ni pomembno, kaj pravijo, a včasih sem bila zaradi tega še bolj odločna," razmišlja Irančanka, ki želi v postati učiteljica telesne vzgoje.

Vzornik veliki "Tomba la Bomba"
Kahlorjeva pravi, da je alpsko smučanje vzljubila na strminah Dizina, nedaleč od Teherana. Prepričana je, da je njena pot od majhne deklice, ki se je igrala v snegu, do olimpijske slalomske smučarke, del naravnega procesa. Njen idol med odraščanjem je bil nekdanji italijanski smučarski as Alberto Tomba.