Janis Minins je voznik latvijskega boba. Foto: EPA
Janis Minins je voznik latvijskega boba. Foto: EPA
Janis Minins
Latvijski bob štirised (Janis Minins je drugi z leve) je med glavnimi favoriti. Foto: EPA

Janisu Mininsu so na dan odprtja olimpijskih iger v Vancouvru 12. februarja zaradi vnetja odstranili slepič, v torek pa je že bil na zloglasni ledeni stezi v Whistlerju na prvem uradnem treningu bobov štirisedov. 29-letni Latvijec poudarja, da ga na progi, kjer se je ubil nesrečni gruzijski sankač Nodar Kumaritašvili, ne more doleteti nič hujšega od tistega, kar je preživljal po operaciji v Vancouvru. Med bivanjem v bolnišnici je izgubil osem kilogramov.

Zaradi nesreč ga zdaj ne skrbi
"Dva dni sem preživljal pekel. Moje mišice so bile paralizirane, nisem mogel dihati in doživljal sem hiperventilacijo. To je bil res grozen dan. Drugi dan sem neprestano kolcal. Si lahko predstavljate bolečino, če sem kolcal dva dni po operaciji? Zdaj me ne skrbi zaradi morebitnih nesreč z bobom," je povedal Minins, ki je izpustil tekmo dvosedov, nastopa v štirisedu pa nikakor ni želel zamuditi.
Latvijci so lani na svetovnem prvenstvu v Lake Placidu osvojili bronasto kolajno, tudi v Vancouvru pa veljajo za resne kandidate za odličje. V Torinu so pred štirimi leti zasedli 10. mesto, dvosed je bil šesti. Leta 2008 so na isti progi postali evropski prvaki, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa so bili v zadnjih dveh sezonah drugi. V Whistlerju imajo rekord proge.

Tudi nesreča z motorjem ga ni ustavila
Minins, ki je po poklicu gasilec, je lani poleti doživel tudi nesrečo s harleyjem davidsonom. Z motociklom svojega očeta je pri hitrosti 80 kilometrov na uro na nekem zavoju zletel s ceste, vendar se ni huje poškodoval.

Tekma bobov štirisedov bo v petek in soboto.