Kaillie Humphries in Heather Moyse sta poskrbeli za navdušenje ob bob stezi v Whistlerju. Foto: EPA
Kaillie Humphries in Heather Moyse sta poskrbeli za navdušenje ob bob stezi v Whistlerju. Foto: EPA
Martina Sablikova
Martina Sablikova je najboljša hitrostna drsalka teh iger. Foto: EPA
Lydia Lassila
Lydia Lassila je osvojila drugo zlato za Avstralijo na teh igrah. Foto: EPA
Korejke so se že veselile zlata, ki je nato pripadlo Kitajkam (zadaj). Foto: EPA

Slavila je posadka Kanada I s Kaillie Humphries in Heather Moyse, srebro sta osvojili članici Kanade II Helen Upperton in Shelley-Ann Brown, bron pa je pripadel ameriški navezi Erin Pac/Elana Meyers. Kanada je prvič v kratki zgodovini ženskega boba (na olimpijskih igrah je šele tretjič) prišla do zlata.

Nove nesreče na hitri progi
Nemki Cathleen Martini in Romy Logsch sta bili po tretji vožnji še v igri za medalje, nato pa sta se v četrti v 12. zavoju prevrnili. Njuno prevračanje se je na srečo končalo le z nekaj odrgninami. Tudi Britanki Nicola Minichiello in Gillian Cooke sta se prevrnili v tretji vožnji in v četrti nista nastopili.

Sablikovi še drugo zlato
Češka hitrostna drsalka Martina Sablikova je zlati medalji na 3.000 metrov dodala še zmago na 5.000 metrov. Z zaostankom 48 stotink je srebrno medaljo osvojila Nemka Stephanie Beckert. Bron je pripadel Kanandčanki Clari Hughes. Svetovna rekorderka Sablikova je slavila tesnejšo zmago od pričakovanega in je po nastopu dejala, da je zelo utrujena. 22-letnica je postala najuspešnejša drsalka na teh igrah, saj se poleg obeh zlatih lahko pohvali še z bronom na 1.500 metrov.

Hughsova lahko gre mirno v pokoj
Čehinja je pred štartom delovala precej bolj sproščeno kot na zadnjih treningih. Ker je nastopila v zadnjem paru, je lahko po hitrem prvem delu proti koncu nadzorovala prednost pred Nemko, ki je nastopila tik pred njo. Beckertova, ki je že na 3.000 metrov osvojila srebro za Čehinjo, je ob prihodu v cilj zmagoslavno dvignila roke, saj je vedela, da ima v rokah najmanj bronasto medaljo. Bron za zlatom iz Torina 2006 za Hughesovo ne pomeni neuspeha, saj ga je domačinka dosegla pri starosti 37 let. "To je bila ena najboljših tekem mojega življenja. Zdaj grem tudi uradno v pokoj,” je dejala bronasta Kanadčanka. Druga Kanadčanka Cindy Klassen, ki je na igrah pred štirimi leti osvojila pet medalj, je končala na skromnem 12. mestu.

Avstralka v skokih ugnala Kitajki
Smučarke prostega sloga v Cypress Mountainu so opravile olimpijsko tekmo v skokih. Zmagala je Avstralka Lydia Lassila, srebro in bron je odšlo na Kitajsko z Nino Li in Šinšin Guo. Avstralka je za dva skoka dobila oceno 214,74 točke, skupna zmagovalka svetovnega pokala Lijeva pa se je z 207,23 točke morala zadovoljiti s srebrom. Po prvem skoku je najbolje kazalo še eni Kitajki Mengtao Šu, ki je naredila napako po pristanku v drugem skoku in zdrsnila na šesto mesto. Branilka naslova iz Torina 2006 Švicarka Evelyne Leu je presenetljivo izpadla že v kvalifikacijah.

Kitajke zlate po disvalifikaciji Južnih Korejk
Kitajske hitrostne drsalke so olimpijske prvakinje v štafetni preizkušnji na 3.000 metrov na kratkih progah. Srebro so osvojile Kanadčanke, bron pa je pripadel Američankam. Štafeto Južne Koreje, ki je bila sicer najhitrejša, so diskvalificirali.

Kitajke Linlin Sun, Meng Veng, Hui Džang in Jang Džu so pridrsale prvo zmago v štafetni preizkušnji, ki je bila vselej domena tekmovalk iz Južne Koreje, ki so tudi tokrat že slavile z zastavo v rokah. Sodniki so jih zaradi oviranja kitajskih tekmic po koncu tekme diskvalificirali. Tudi glasni protesti korejskega trenerja v dvorani Pacific Coliseum niso pomagali. Kitajke so s časom 4:06,610 postavile tudi nov svetovni rekord v tej disciplini.

S tretjega so na drugo mesto tako napredovale Kanadčanke Jessica Gregg, Kalyna Roberge, Marianne St. Gelais in Tania Vicent, do nepričakovanega brona pa so prišle Američanke Allison Baver, Alyson Dudek, Lana Gehring in Katherine Reutter.

Švedi zadnji polfinalisti turnirja v curlingu
Švedska je zadnji polfinalist moškega olimpijskega turnirja v curlingu. V repasažu so Švedi po podaljšani igri s 7:6 premagali aktualne svetovne prvake Britance. V četrtkovem polfinalu se bodo pomerili s Kanadčani, ki so na teh igrah še neporaženi. Dodatno tekmo med Švedsko in Veliko Britanijo so izvedli, ker sta imeli moštvi po predtekmovanju na četrtem mestu enak izkupiček s petimi zmagami in štirimi porazi. Drugi polfinalni par je Norveška - Švica.

Akrobatski skoki (Ž): 
1. L. LASSILA AVS 214,74
2. N. LI KIT 207,23
3. Š. GUO KIT 205,22

Hitrostno drsanje, 5.000 m (Ž):
1. M. SABLIKOVA ČEŠ 6:50,91
2. S. BECKERT NEM 6:51,39
3. C. HUGHES KAN 6:55,73

Hit. drsanje - kratke proge, štafeta 3.000 m (Ž):
1. KITAJSKA * 4:06,610
2. KANADA 4:09,137
3. ZDA 4:14,081
* - svetovni rekord

Bob dvosed (Ž):
1. K. HUMPHRIES/H. MOYSE KAN 3:32,28
2. H. UPPERTON/S. BROWN KAN +0,85
3. E. PAC/E. MEYERS ZDA 1,12
Štafeta (M), 4 x 10 km:                
1. ŠVEDSKA 1:45:05,4
Rickardsson/Olsson/Södergren/Hellner
2. NORVEŠKA +15,9
Johnsrud/Hjelmeset/Berger/Northug
3. ČEŠKA 16,5
Jaks/Bauer/Magal/Koukal