Ljubljenec občinstva Kevin Martin po razočaranju v Salt Lake Cityju tokrat ničesar ni prepustil naključju. Kanadska ekipa je zmaga brez poraza na turnirju. Foto: EPA
Ljubljenec občinstva Kevin Martin po razočaranju v Salt Lake Cityju tokrat ničesar ni prepustil naključju. Kanadska ekipa je zmaga brez poraza na turnirju. Foto: EPA
Steve Mesler, Steven Holcomb, Curtis Tomasevicz, Justin Olsen
Steve Mesler, Steven Holcomb, Curtis Tomasevicz, Justin Olsen so končali ameriško sušo v bobu štirisedu. Foto: EPA
Anni Friesinger-Postma
Anni Friesinger-Postma je polfinale končala na ledu, a se je Nemkam skozi šivankino uho uspelo prebiti v finale, kjer so osvojile zlato odličje. Foto: EPA
Stephanie Beckert, Anna Friesinger-Postma in Daniela Anschutz Thoms
Stephanie Beckert, Anna Friesinger-Postma in Daniela Anschutz Thoms so v izjemno napeti zasledovalni tekmi pridrsale do zlata. Foto: EPA

Gledalci v razprodani dvorani so pripravili izjemno ozračje, ki ga na curlingu po navadi ni videti. Še pred koncem so spontano zapeli kanadsko himno. Kanadčani so rešili čast po porazu deklet proti Švedski v petek po dodatni igri (6:7). Gostitelje je sijajno vodil Kevin Martin, 43-letnik je v Salt Lake Cityju leta 2002 izgubil finalni obračun proti Norveški. Bron je pripadel Švici, ki je s 5:4 ugnala Švedsko.

Američani v štirisedih končali 62-letno sušo
Ameriška prva posadka z voznikom Stevenom Holcombom je osvojila olimpijski naslov v bobu štirisedu. V Whistlerju je bila druga Nemčija, bronasta pa Kanada. Srebrnemu nemškemu vozniku Andreju Langeju ni uspelo, da bi osvojil še peti olimpijski naslov, ZDA pa so naslov v štirisedu osvojili prvič po 62 letih.

Holcomb, svetovni prvak, je s svojo posadko vodil že po prvem dnevu. Po dveh vožnjah je z zaostankom 0,40 sekunde sledil prvi kanadski bob, prvi nemški pa z 0,44 sekunde. Ameriška posadka je po tretji vožnji prednost še povečala. Drugi, Kanadčani z voznikom Lyndonom Rushom, so zaostajali za 45 stotink, nemški četverec na tretjem mestu pa za 0,54 sekunde.

Američani so v prvih dveh vožnjah postavili rekorde proge in dosegli najhitrejši čas tretje vožnje. Najzahtevnejšo progo na svetu, ki se je v sankanju izkazala tudi za smrtonosno, so prevozili v skupnem času štirih voženj 3:24,46 in s tem končali dolg niz neuspehov v kraljevski disciplini na progah za sankanje, skeleton in bob. V štirisedu je ameriški bob nazadnje zmagal leta 1948 v St. Moritzu v Švici, ko je bil za krmilom Francis Tylor.

Lange tokrat brez zlata
Lange, ki je po koncu OI napovedal tekmovalno slovo, je v zadnji vožnji skušal narediti vse, da bi osvojil še svoje peto zlato, vendar je le znižal razliko za Američani na 34 stotink in bron zamenjal za srebro. 22. februarja je skupaj s Kevinom Kuskejem zmagal v bobu dvosedu in postal prvi voznik boba v zgodovini, ki je osvojil štiri zlate olimpijske medalje.

Nevarna proga razlog za odpovedi
Štiri ekipe pa sploh niso nastopile. Latvijec Janins Minins je končal nastope po nesreči na treningu, podobno usodo so doživeli Avstralci in tekmovalci Liechtensteina, Nizozemec Edwin van Calker pa se je ustrašil novega nastopa zaradi hude nesreče, ki jo je doživel že v dvosedu.

V zasledovlani tekmi Kanadčani pred Američani
Kanadčani so osvojili zlato odličje na ovalu v Richmondu na ekipni zasledovalni tekmi hitrostnih drsalcev. Srebro je pripadlo tekmovalcem ZDA, bron pa Nizozemcem. Gostitelji, ki niso veljali za favorite, so se za zlato v finalu pomerili z ekipo ZDA in jo s časom 3:41,37 premagali za 21 stotink. Denny Morrison, Lucas Makowsky in Mathieu Giroux so že dan prej v četrtfinalu najprej izločili Italijane, branilce olimpijskega zlata, nato pa v polfinalu še favorizirane Norvežane, štirikratne svetovne prvake. Na poti do finala so postavili dva olimpijska rekorda, v polfinalu so drsali 3:42,22.

Američani Chad Hedrick, Brian Hansen in Jonathan Kuck so v polfinalu presenetljivo izločili Nizozemce za 0,40 sekunde. Nizozemec Sven Kramer, je po slavju na 5.000 m in nesrečni diskvalifikaciji na 10.000 m, osvojil še ekipni bron.

Nemke po dramatičnem razpletu do zlata
Na ekipni zasledovalni tekmi drsalk so se zlata veselile Nemke. Srebro so osvojile Japonke, bron pa Poljakinje. Daniela Anschütz-Thoms, Stephanie Beckert, in Anni Friesinger Postma so s časom 3:02,82 v finalu le za dve stotinki premagale Masako Hozumi, Nao Kodairo in Maki Tabato. Friesingerjeva je osvojila že peto zlato olimpijsko medaljo, v polfinalu proti Američankam pa se je spotaknila in komaj prišla do cilja. Rešila je 23 stotink naskoka in se zjokala od sreče še pred finalom. 33-letna hitrostna drsalka ima velike težave s koleni in je že dejala, da bo kmalu končala kariero.

Bob štirised (M): 
1. ZDA 1 3:24,46
Holcomb/MeslerTomasewicz/Olsen
2. NEMČIJA 1 +0,38
Lange/Kuske/Rödiger/Putze
3. KANADA 1 0,39
Rush/Bissett/Brown/Le Bihan

Hitrostno drsanje,
Zasledovalna tekma (M):

1. KANADA 3:41,37
2. ZDA 3:41,58
3. NIZOZEMSKA 3:39,95

Zasledovalna tekma (Ž):
1. NEMČIJA 3:02,82
2. JAPONSKA 3:02,84
3. POLJSKA 3:03,73

Slalom (M):
1. G. RAZZOLI ITA 1:39,32
2. I. KOSTELIĆ HRV +0,16
3. A. MYHRER ŠVE 0,44
...
6. M. VALENČIČ SLO 1,03

Paralelni veleslalom (M):
1. J. ANDERSON KAN
2. B. KARL AVT
3. M. BOZZETTO FRA
...
6. Ž. KOŠIR SLO
8. R. FLANDER SLO
23. R. MARGUČ SLO
25. I. ŠUŠTERŠIČ SLO

30 km klasično (Ž), skupinski štart:
1. J. KOWALCZYK POL 1:30:33,7
2. M. BJÖRGEN NOR +0,3
3. A.-K. SAARINEN FIN 1:05,0