Evan Lysacek je Pljuščenka ugnal za 1,31 točke. Foto: EPA
Evan Lysacek je Pljuščenka ugnal za 1,31 točke. Foto: EPA
Jevgenij Plušenko
Jevgenij Pljuščenko je srebru iz Salt Lake Cityja dodal še srebro v Vancouvru. Častno mesto v njegovi zbirki pa zaseda zlato iz Torina. Foto: EPA
Christine Nesbitt
Christine Nesbitt je navdušila z izjemnim stopnjevanjem nastopa in finišem, v katerem je pridrsala do tretjega zlatega odličja za Kanado. Foto: EPA
Amy Williams
Amy Williams je s časom 53,83 postavila rekord steze za ženski skeleton. Foto: STA


Lysacek je tudi aktualni svetovni prvak. To je prva zlata kolajna za ZDA v moškem umetnostnem drsanju po letu 1988, ko so bile igre prav tako v Kanadi. V Calgaryju je slavil Brian Boitano.

Šampionski navdih poiskal pri Lakersih
"Resnično sem se zabaval nocoj. Ljubim to občinstvo, rad imam ta led. Zagotovo je bila to moja življenjska predstava. Naloga je izpolnjena. Po prvem skoku sem se sprostil in potem je bila le še zabava," se je po olimpijskemu naslovu smejalo 24-letniku iz Illinoisa, ki živi v Los Angelesu, kjer trenira v vadbenem centru LA Kingsov in LA Lakersov. Še posebej s prvaki lige NBA je spletel prijateljske vezi in se navzel šampionske miselnosti.

Pljuščenko klonil pri trojnem akslu
Za razliko od Pluščenko Američan ni poskušal s četvernimi skoki, toda je bil velikodušno nagrajen za tekočo in brezhibno izpeljano vajo. 27-letnemu Rusu se je med vajo prikradlo kar nekaj napak, za olimpijski naslov pa je bil usoden dotik po trojnem akslu. Na tretje mesto se je zavihtel Japonec Daisuke Takahaši, kar je prva japonska medalja v moškem umetnostnem drsanju.

Torinske solze v Vancouvru spremenila v zlato
Kanadčani imajo novo junakinjo - hitrostna drsalka Christine Nesbitt je slavila na 1.000 m, kjer je le za dve stotinki ugnala Nizozemko Annette Gerritsen. V prid 24-letnice, ki se je rodila v Avstraliji, je odločilo izredno stopnjevanje v zadnjih krogih, saj je bila po prvih 200 m šele 15. "Resnično sem ponosna nase. Pred letom ali dvema, ni bilo možnosti, da bi se takole vrnila v tekmo, preprosto bi se predala. Razlika je v psihični moči," je razlagala tretja kanadska dobitnica zlata v Vancouvru. Nesbittova se je pred štirimi leti v Torinu vpričo novinarjev zlomila in zjokala potem, ko je ravno na 1.000 m osvojila "le" 13. mesto.

Norveška disciplina Norvežanom
V superkombinaciji alpskih smučark je zlato odšlo v roke Nemke Marie Riesch, Tina Maze pa je s 5. mestom zabeležila najboljšo slovensko uvrstitev dneva. V biatlonski osnovni disciplini - posamični tekmi - je Norveška pobrala oba olimpijska naslova, pri ženskah je slavila Tora Berger, pri moških pa Emil-Hegle Svendsen.

V snežnem žlebu so gledalci na Cypress Mountain videli avstralsko zmagoslavje, z zlatom se je okitila Torah Bright.

Vse bolj vroče v "garaži"
Zaostrujejo se boji na moškem hokejskem turnirju, kjer sta prva favorita Kanada in Rusija naletela na resnega tekmeca Švico oz. Slovaško. Kanadčani so dobili "loterijo", medtem ko so jo Rusi izgubili.

Končni vrstni red:              
1. E. LYSACEK ZDA 257,67
2. J. PLUŠENKO RUS 256,36
3. D. TAKAHAŠI JAP 247,23
4. S. LAMBIEL ŠVI 246,72
5. P. CHAN KAN 241,42
6. J. WEIR ZDA 238,87
...
16. B. JOUBERT FRA 200,22
27. G. URBAS SLO
1.000 m (Ž):
1. C. NESBITT KAN 1:16,56
2. A. GERRITSEN NIZ 1:16,58
3. L. VAN RIESSEN NIZ 1:16,72