Kisel nasmešek s srebrom okitenega Jevgenija Pljuščenka. Foto: EPA
Kisel nasmešek s srebrom okitenega Jevgenija Pljuščenka. Foto: EPA
Vladimir Putin
V razpravo se je vmešal tudi premier Putin. Foto: EPA
Amy Williams
Amy Williams je s svojo čelado (slika je z ZOI) zmotila Američane. Foto: EPA

Ruska športna javnost je srebrno odličje slovitega umetnostnega drsalca za Američanom Evanom Lysacekom označila za prvovrstno zaroto sodnikov, razočaranja in žalosti zaradi domnevno storjene krivice v Vancouvru pa ni mogel skriti niti predsednik ruske vlade Vladimir Putin, ki je nesrečnemu ruskemu športnemu zvezdniku poslal telegram. "Sprejmite moje iskrene čestitke za vašo izjemno predstavo v Vancouvru. Vaša srebrno odličje je enakovredno zlati kolajni."

Z njim se strinja tudi velika večina ruskih strokovnjakov. Nekaj podobnega se je med Rusijo in ZDA dogajalo tudi v Salt Lake Cityju 2002, ko je velika favoritka Irina Slucka zaostala za Sarah Hughes. Rusi so se pritožili, a jim to ni pomagalo.

Eden izmed komentatorjev se je tokrat vprašal: "Pa kaj če je Slucka izgubila? Kdo se zdaj spomni Hughesove? Podobno se čez nekaj let Lysaceka ne bo nihče spomnil, medtem ko bo šel Pljuščenko v zgodovino kot eden največjih."

Pestro v Mariboru
Alpski smučar Rok Perko, ki je na olimpijskem smuku v Vancouvru s 14. mestom poskrbel za najboljšo slovensko smukaško uvrstitev, je bil v petek gost slovenskega olimpijskega mesta Maribora. Dogajanju se je pridružil tudi nekdanji olimpijec Peter Žonta, bronasti skakalec z olimpijskih iger v Salt Lake Cityju 2002. Za glasbo je poskrbela skupina Kingston. V soboto bo gost olimpijskega mesta Maribor Jure Košir, glasbena skupina Tabu pa bo predstavila svoj novi album.

V Whistlerju kot na Pokljuki
Nordijski kombinatorec Mitja Oranič je tako navdušen nad pokrajino v olimpijskem parku v Whistlerju, da se onstran luže počuti kot doma. "Tu je tako kot na Pokljuki. Lahko bi imeli olimpijske igre kar pri nas," je dejal Oranič. Pritrdil mu je tudi Miran Tepeš, desna roka direktorja smučarskih skokov Walterja Hoferja: "Dolina, kjer potekajo nordijski boji, je res čudovita in me zelo spominja na našo Pokljuko."

Phelps spodbujal ameriške hokejiste
Ameriški plavalec Michael Phelps, ki je leta 2008 v Pekingu osvojil osem zlatih olimpijskih medalj, je v četrtek v dvorani v Vancouvru navdušeno navijal za ameriško moško hokejsko vrsto, ki je premagala Norveško s prepričljivih 6:1.

Američane moti čelada vodilne v skeletonu
Nad Simona Ammanna Avstrijci, nad britansko tekmovalko v skeletonu Amy Williams pa Američani. Williamsova, ki je v četrtek podrla rekord proge, naj bi v Whistlerju uporabljala čelado z nedovoljenimi aerodinamičnimi lastnostmi, kar je zmotilo Američane, ne pa organizatorjev, ki so pritožbo gladko zavrnili. Williamsova ima pred tretjo in četrto vožnjo 0,3 sekunde prednosti pred Nemko Kerstin Szymkowiak. Najbližja Američanka - Noelle Pikus-Pace - zaostaja pol sekunde na petem mestu.

Hefti utrpel pretres možganov
Švicarski tekmovalec v bobu Beat Hefti, eden izmed favoritov za medaljo, se je na sredinem treningu huje poškodoval in utrpel pretres možganov. Hefti zato ne bo mogel nastopiti na sobotni tekmi v bobu dvosedu.