Vesna Fabjan je dobro začela, a ji je v zadnjem krogu zmanjkalo moči. Foto: STA
Vesna Fabjan je dobro začela, a ji je v zadnjem krogu zmanjkalo moči. Foto: STA
Evi Schenbacher-Stehle in Claudia Nystad
Evi Schenbacher-Stehle in Claudia Nystad sta bogato kariero kronali z zmago na prvem olimpijskem ekipnem šprintu. Foto: Reuters
Evi Sachenbacher-Stehle in Claudia Nystad
Tako za 32-letno Claudio kot 29-letno Evi je to četrta olimpijska medalja, obe se lahko pohvalita z dvema zlatima in dvema srebrnima odličjema. Foto: Reuters
Petter Northug in Öystein Pettersen
Petter Northug in Öystein Pettersen sta Norveški priborila šesto zlato medaljo v Vancouvru. Foto: EPA
Petter Northug in Öystein Pettersen
24-letni Northug (levo) je bil pred igrami izbran za najbolj priljubljenega norveškega olimpijca. Po tednu razočaranj v Whistlerju pa je postal namanj priljubljen. Kaj ga pa zdaj čaka? Foto: EPA
Anna Haag
Švedinji Charlotte Kalla in Anna Haag sta odtekli najhitrejši čas v polfinalu, v finalu pa sta morali priznati premoč izkušenima Nemkama. Foto: EPA
Teodor Peterson
Padec Teodora Petersona je švedsko moško navezo stal uvrstitve v finale. Foto: EPA
Katja Višnar
Katja Višnar in Vesna Fabjan sta na zadnji tekmi, a v okrnjeni konkurenci, osvojili 11. mesto. Foto: STA

Slovenski šprinterki, ki sta bili celo nosilki prvega polfinala, sta v svoji skupini s časom 18:58,9 osvojili peto mesto. Napredovanje Vesne in Katje je bilo tako v rokah druge polfinalne skupine, kjer pa sta šesti Finki pretekli progo v času 18:53,8.

V finale so se iz vsake skupine uvrstile po tri najboljše štafete in še štiri po času. Slovenska ženska ekipa je na koncu zasedla 11. mesto med 18 sodelujočimi reprezentancami.

Nystadova unovčila bogate izkušnje
O olimpijskem naslovu je pričakovano odločal zadnji krog, kjer so se za medalje udarile ekipe Švedske, Nemčije, Rusije in Italije. Nepričakovano je v podaljšanem zaključku odpovedala Italijanka Magda Genuin, Rusinja Natalija Korostelova je zanesljivo pritekla do brona, medtem ko je o prvem mestu odločal obračun med Anno Haag in Claudio Nystad. Izkušena Nystadova je močno pospešila v ciljnem zavoju, čemur mlada Haagova ni zmogla slediti in zlato je osvojila Nemčija oz. dvojec Evi Sachenbacher-Stehle in Claudia Nystad.

Kalla in Haagova razred zase
V "slovenski" polfinalni skupini sta zmagali Švedinji Charlotte Kalla in Anna Haag, drugo mesto je pripadlo Norvežankama, s tretjim mestom pa sta se v finale prebili Američanki. Pred slovensko navezo sta se prebili še Kanadčanki. V drugi polfinalni skupini sta v tesnem obračunu slavili Francozinji Karine Laurent-Philippot in Laure Barthelemy.

Hiter začetek, prepočasen zaključek
Fabjanova je prišla na četrto predajo tretja, a je nato Višnarjeva pridelala osem sekund zaostanka za takrat tretjo Kanado in predala kot peta, česar Vesna v zadnjih 1.400 m ni zmogla več nadoknaditi, za nameček pa se je zaostanek še povečal, kar je bilo na koncu tudi usodno.

Vesna Fabjan:
"Zelo malo je zmanjkalo do finala. Upali sva, da se bova borili za najvišja mesta, ampak to je šport. Včasih moraš imeti tudi kanček sreče. V tistem tretjem krogu mi je zmanjkalo moči in mogoče sem izgubila tisti pomemben stik, ki ga nisem mogla več nadoknaditi. Obe sva dali svoj maksimum, res pa je, da sva si želeli višje.
Vsi smo pričakovali, da bo druga skupina hitrejša. Ampak tam je bilo precej več taktike, ker so bile reprezentance izenačene. Predvsem Švedinje so v naši skupini pobegnile zelo hitro. Pred štartom sem rekla, da so Švedinje favoritinje in da se jih bo treba držati čim dlje časa."

Katja Višnar:
"Pričakovali sva osmino finala. Storila sem, kar sem lahko. Prihranila sem veliko moči za zadnji krog, ampak je res težko. Zelo mi je žal, da se je to zgodilo, to so težke tekme. Pričakovali sva, da bodo tekmovalke hitro potegnile, in to se je tudi zgodilo. Veliko se pozna tudi pri vzdržljivosti in tehniki. Upam, da bo na prihodnjih igrah bolje. Vsekakor si bomo prizadevali za to."

Northug končno uresničil pričakovanja
Prvi norveški tekaški adut Petter Northug se je na četrti moški odločitvi v Whistler Olympic Paru le dokopal do zlata in se bo tako znebil naziva najbolj osovraženega olimpijca na Norveškem, za kar so ga po razočaranjih prvega tedna razglasili v tamkajšnjih anketah.

Napaka Teichmanna zlata priložnost za Norveško
Vodilni v svetovnem pokalu je zasijal v zadnjem krogu, kjer je brez usmiljenja kaznoval napako Nemca Axla Teichmanna, ki je že na začetku prvega vzpona nespametno zapravil vso prednost, ki sta si jo pritekla s partnerjem Timom Tscharnekom. Northug je z izrednim pospeškom zlomil odpor tekmecev in se skupaj z Öysteinom Pettersenom veselil prvega olimpijskega naslova v karieri. Do brona sta prišla v kvalifikacijah najhitrejša Rusa Nikolaj Morilov in Aleksej Petuhov.

Vse, kar morate vedeti o ekipnem šprintu
Dekleta in fantje so morali v prosti tehniki opraviti s šestimi krogi. Ženski je meril 1,4 kilometra, moški pa je bil 200 m daljši. Prvi tekmovalec je tekel v prvi, tretji in peti predaji, drugi pa v drugi, četrti in šesti.

Ekipni šprint (Ž), 6 x 1,4 km prosto:

 
Končni vrstni red:                    
1. NEMČIJA 18:03,7
Sachenbacher-Stehle/Nystad
2. ŠVEDSKA +0,6
Kalla/Haag
3. RUSIJA 4,0
Hazova/Korosteleva
4. ITALIJA 10,5
5. NORVEŠKA 29,1
6. ZDA 47,9
7. KANADA 48,1
8. FINSKA 52,9
9. POLJSKA 55,4
10. FRANCIJA 1:00,5
11. SLOVENIJA
Višnar/Fabjan

Prvi polfinale:
1. ŠVEDSKA 18:35,9
2. NORVEŠKA +11,3
3. ZDA 13,0
4. KANADA 19,0
5. SLOVENIJA 23,0
(Višnar, Fabjan)
6. KAZAHSTAN 57,7



Vrstni red predaj:
1. predaja: Višnar druga (ŠVE)
2. predaja: Fabjan tretja (NOR)
3. predaja: Višnar peta (ŠVE)
4. predaja: Fabjan tretja (ŠVE)
5. predaja: Višnar peta (ŠVE)
6. predaja: Fabjan peta (ŠVE)


Drugi polfinale:                      
1. FRANCIJA 18:42,2
2. ITALIJA +0,8
3. NEMČIJA 1,3
4. POLJSKA 1,9
5. RUSIJA 5,8
6. FINSKA 11,6


Ekipni šprint (M), 6 x 1,6 km, prosto
1. NORVEŠKA 19:01,0
Pettersen/Northug
2. NEMČIJA +1,3
Tscharinke/Teichmann
3. RUSIJA 1,5
Morilov/Petuhov
4. KANADA 6,3
5. KAZAHSTAN 6,5
6. ČEŠKA 12,8
7. FRANCIJA 17,7
8. ITALIJA 20,1
9. ZDA 20,6
10. FINSKA 49,8