Martin Fourcade (levo) je z izjemnim tekom prišel do srebra, Ustjugov in Pavol Hurajt sta pokrila vse tarče. Foto: EPA
Martin Fourcade (levo) je z izjemnim tekom prišel do srebra, Ustjugov in Pavol Hurajt sta pokrila vse tarče. Foto: EPA
Jevgenij Ustjugov
Jevgenij Ustjugov je odlično streljal, saj ni zgrešil niti enkrat. Foto: Reuters
Klemen Bauer
Klemen Bauer ni ponovil dveh izvrstnih uvrstitev s prvih dveh tekem, ko je bil 4. in 9. Foto: STA
Ole Einar Björndalen
Ole Einar Björndalen je na posamični tekmi na 20 km osvojil srebro, na ostalih treh tekmah pa je zelo slabo streljal. Pri 36 letih si je želel še šeste zlate medalje, morda mu uspe v štafeti. Foto: EPA

Slavil je Rus Jevgenij Ustjugov pred Francozom Martinom Fourcadom in Slovakom Pavolom Hurajtom. V sončnem vremenu je bila to zadnja posamična tekma biatloncev, v petek bo na sporedu še tekma štafet.
Ustjugov in Hurajt brez napake na strelišču
Vodilni v svetovnem pokalu Ustjugov je do zmage prišel z odličnim streljanjem, saj mu je uspelo zadeti vseh 20 strelov. Poleg njega je bil 100-odstotno natančen le še Hurajt. "Ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Še zdaj ne razumem dobro, da sem osvojil zlato kolajno. Po zadnjih igrah si ne bi upal niti sanjati, da je kaj takšnega sploh mogoče in da bom sploh še tekmoval. Po prejšnjih nastopih sem bil zelo razočaran in danes sem se dobro zavedal, da vsak strel šteje," je pojasnil Ustjugov.
Slab začetek Bauerja
Bauer je na prvem streljanju leže zgrešil dva strela in bil predzadnji, na drugem pa je pokril vse tarče in strelišče zapustil kot 26., 48 sekund za tedaj vodilnim Avstrijcem Simonom Ederjem.
Do tretjega strelskega nastopa je odlično tekel in znižal zaostanek na 34 sekund, tudi streljal je nato znova brez napake in se prebil na 18. mesto. Tedaj je vodil Hurajt, Bauer je strelišče zapustil 45 sekund za njim.
Bauer na zadnjem streljanju stoje znova ni bil zbran in trikrat ustrelil mimo ter na koncu zaostal več kot dve minuti in pol za zmagovalcem. "Začetek je bil res slab, a nato sem se pobral z dvema ničlama. Po prvem streljanju leže sem napravil korekcijo in potem dvakrat super ustrelil, nato pa je prišel tisti šok stoje, ko sem mislil, da sem naredil vse kot takrat, ko sem zadel vseh pet strelov. A očitno sem nekje naredil napako, saj so šli streli mimo, kar me je potisnilo nizko po razpredelnici," je po nastopu povedal Bauer.
"Še sam ne vem povsem dobro, zakaj sem začel tako slabo. Normalno sem se pripravil za prvi strel, začel v ritmu, a so streli kar leteli mimo. Kljub temu to zame ni razočaranje, saj sem že vesel, da sem se sploh prebil na to tekmo, kjer nastopi le najboljših 30. Dobil sem še eno priložnost, ki je nisem izkoristil. Razočaran sem le nad tem, da mi na teh igrah z izjemo šprinta ni uspelo enkrat res dobro odstreljati,” je nadaljeval utrujeni Bauer.

V štafeti med deseterico
Biatlonce čaka nekaj dni odmora, nato pa je v petek na vrsti štafetna tekma. "Najprej se bomo malo spočili, nato pa nas čaka še štafetna tekma, ki jo bomo ravno tako vzeli zelo resno. Zavedamo se, da če vsak fant naredi tisto, kar zna, lahko izboljšamo tudi dosedanji najboljši dosežek z olimpijskih iger – deseto mesto. Vsega, kar znamo, nam letos še ni uspelo narediti, saj se je vsakič enemu zalomilo,” je še dodal najboljši slovenski biatlonec.
Björndalen zelo razočaran
Legendarni norveški biatlonec Ole Einar Björndalen, ki je v karieri osvojil pet zlatih olimpijskih kolajn, ni imel svojega dne, saj je zgrešil kar sedem strelov in končal šele na 27. mestu. “Pridejo dnevi, k ti ne gre prav nič od rok. Danes je bil zame grozen dan, saj sem naredil kar sedem napak na strelišču. Te olimpijske igre so zame veliko razočaranje. Grozno!” je po tekmi povedal legendarni Norvežan, ki računa na uspeh v petkovem štafetnem nastopu (4 x 7,5 km).

Skupinski štart, 15 km (M):  
1. J. USTJUGOV RUS 35:35,7 (0)
2. M. FOURCADE FRA +10,5 (3)
3. P. HURAJT SLK 16,6 (0)
4. C. SUMANN AVT 25,9 (1)
5. D. MESOTITSCH AVT 30,2 (3)
6. I. ČEREZOV RUS 33,5 (3)
7. D. LANDERTINGER AVT 34,0 (4)
8. V. JAY FRA 34,6 (1)
9. J. FAK HRV 34,8 (3)
10. M. GREIS NEM 35,0 (3)
...
27. O. BJÖRNDALEN NOR 2:10,8 (7)
28. K. BAUER SLO 2:41,2 (5)

( ) - zgrešeni streli/kazenski krogi

Skupni vrstni red (18/25):

1. J. USTJUGOV RUS 569 točk
2. C. SUMANN AVT 564
3. E.-H. SVENDSEN NOR 560
4. S. EDER AVT 485
5. O.-E. BJÖRNDALEN NOR 475
...
22. K. BAUER SLO 286
54. J. MARIČ SLO 70
77. P. DOKL SLO 30
101. V. RUPNIK SLO 9