Tehnični delegat Uroš Ponikvar zavrača vse obtožbe in ima čisto vest. Foto: www.fri.uni-lj.si
Tehnični delegat Uroš Ponikvar zavrača vse obtožbe in ima čisto vest. Foto: www.fri.uni-lj.si
Petra Majdič
Petra Majdič se je v cilju zvijala od bolečin. Foto: STA

Poškodba športnika je vedno resna stvar in žirija tekmovanja poškodbo globoko obžaluje,” je v sporočilu zapisal Ponikvar. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije so vložili protest zaradi pomanjkljivo zavarovane tekaške proge na ovinku, na katerem je Petra Majdič na ogrevanju pred tekmo padla več kot tri metre globoko v jarek in si pri tem zlomila štiri ali pet reber, a je žirija tekmovanja danes zavrnila vsakršno odgovornost.

Petra tekla zunaj linije proge
Žirija je po posnetkih tekmovanja ugotovila, da je Majdičeva na ovinku, kjer je proga široka devet metrov, tekla po široki liniji na zunanjem delu ovinka, zunaj linije proge. Izgubila je nadzor, padla na bok in nato zdrsnila v jarek. Majdičeva je nato s pomočjo splezala nazaj na progo in se vrnila na snežni stadion, kjer so ji nudili zdravniško pomoč. Po prošnji slovenske ekipe ji je žirija dovolila, da v kvalifikacijah nastopi povsem na repu tekmovalk.

Pred treningom nobenega protesta glede priprave proge
"Ob tem žirija ugotavlja, da je bila proga večer pred nesrečo dobro pripravljena, nesrečni zavoj pa zelo utrjen. Razmere na progi so bile zaradi nočnega zmrzovanja razmeroma hitre. Dan pred tem je po uradnem treningu eden od trenerjev zahteval, da se na zavoju umaknejo trikotne oznake na progi, ki označujejo konec piste, saj naj bi omejevale širino proge. Žirija je zato naredila še širši izvoz ovinka. Pred treningom ni bilo nobenega protesta na progo, njeno pripravo ali varnost, ki ga lahko ekipe vložijo do 15 minut pred začetkom treninga," je še zapisal Ponikvar.

"Ta ovinek je del šprinterske proge in so ga športniki in športnice prevozili velikokrat že pred začetkom olimpijskih iger. Do zdaj še nikoli ni bilo nobene druge nesreče na tem mestu in po mnenju žirije je bil zavoj dobro pripravljen in za smučarje ni predstavljal nobenih nenavadnih tveganj."

"Žirija ob tem iskreno obžaluje poškodbe Petre Majdič in ji želi popolno okrevanje ter hitro vrnitev v formo ter k smučarskemu teku," je za konec dodal Ponikvar.