Aljaž Pegan se po skoraj dveletnem premoru počasi spet vrača v svetovni vrh. Foto: BoBo
Aljaž Pegan se po skoraj dveletnem premoru počasi spet vrača v svetovni vrh. Foto: BoBo
Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek: " Z malo smole se mi kaj lahko zgodi, da ostanem brez kolajne, ne da bi bila to sramota." Foto: BoBo
Pegan se vrača na Šalamunovem memorialu

Tudi letos so prireditelji v mesto ob Dravi privabili izjemno udeležbo, tako da bodo ljubitelji gimnastike lahko videli številne svetovne in evropske prvake. Številčna bo tudi slovenska zasedba. Slovenske barve bodo zastopali dobitnik brona s preteklega evropskega prvenstva v Montpellieru Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj, Alen Dimic, Žiga Šilc in Gregor Saksida, ekipi pa se bo po dolgem premoru spet pridružil tudi nekdanji svetovni in evropski prvak na drogu Aljaž Pegan. Nastop je moral zaradi poškodbe hrbta tik pred zdajci odpovedati eden izmed favoritov za finale na parterju Rok Klavora. V ženski konkurenci bodo tekmovale vse najboljše - Saša Golob, Adela Šajn, Teja Belak in Ivana Kamnikar.

Pegan, ki je po skoraj dveletnem premoru prvič spet nastopil letos na svetovnem pokalu v Osijeku, kjer mu sestava na drogu ni uspela po željah, si tokrat želi vajo prikazati brez napak. A ob tem opozarja, da se ne bo predstavil s tako težko sestavo, kot je nastopal včasih. V vaji tudi še ne bo njegovega zaščitnega elementa pegana.

Manjka še malo kondicije
"Tekmovalni premor je bil precej dolg in moral sem se pošteno potruditi, da sem pridobil toliko tekmovalne kondicije, da lahko dobro izpeljem sestavo na drogu. Čeprav bo vaja nekoliko lažja, imam še vedno nekaj težav s kondicijo. Mislim, da sem bolje pripravljen kot v Osijeku, in upam, da mi bo vajo uspelo prikazati korektno. Glede na konkurenco pa mislim, da finalnega nastopa ne morem pričakovati," je povedal izkušeni slovenski telovadec, ki bo junija dopolnil 38 let.

"Sicer sem načrtoval, da bom vajo do Maribora otežil in vanjo spet dodal vsaj pegana, a sem imel že brez njega dovolj težav s pripravo. Sicer sem sestavo nekoliko spremenil in bo drugačna kot v Osijeku, a njena težavnost ostaja 16 točk. Prvina pegan pa bo počakala na kakšno naslednje tekmovanje, ko bom imel malo več kondicije in bom malo bolj zaupal vase," je o pričakovanjih pred mariborskim koncem tedna še povedal Pegan.

Petkovšek ni imel časa za obisk telovadnice
Če si Pegan želi predvsem sestavo brez napak, pa so večja pričakovanja v slovenskem taboru vezana na Petkovška in Bertonclja, saj sta oba kandidata za kolajne. "Časa za počitek je bilo po vrnitvi iz Francije kar nekaj, premalo ga je bilo za obisk telovadnice," je uvodoma v smehu povedal Petkovšek in dodal: "Čeprav sem še vseeno utrujen, se dobro počutim. Res pa je bilo te dni po vrnitvi iz Montpelliera precej naporno. A ne glede na to se počutim precej bolje letos po EP-ju, kot sem se denimo lani. To prinese osvojena kolajna."

O pričakovanjih pred tekmo je junak slovenskega tabora iz Francije povedal: "Glede na prijave gre za zelo močno tekmo svetovnega pokala. Med tekmeci so finalisti preteklega prvenstva ter tudi dobitniki kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev. Tako da bo treba res dobro telovaditi, če se bom želel boriti za prva tri mesta. Z malo smole se mi kaj lahko zgodi, da ostanem brez kolajne, ne da bi bila to sramota."

Bertonclja mučila bolezen
Bertoncelj bo imel pred domačimi gledalci priložnost, da se oddolži za napako na EP-ju, ki ga je na konju z ročaji stala finala in s tem lepe priložnosti, da se bori za eno izmed kolajn. Čeprav še ni povsem okreval po bolezni, se želi na svoji najljubši tekmi pred domačimi navijači pokazati v čim lepši luči: "Po bolezni nisem še povsem nared, a upam, da bom v kvalifikacijah zbral moči in lepo prikazal sestavo z izhodiščno vrednostjo 16 točk. Če jo bom naredil lepo, si tudi v tej močni konkurenci obetam finale. Bomo videli, kako bo."

Golobova po dveh letih spet pred domačim občinstvom
V ženskem taboru so telovadke zadržale visoko pripravljenost, ki so jo imele na preteklem EP-ju v Bruslju, zato si kljub močni konkurenci obetajo finalne uvrstitve. "Zelo sem vesela, da lahko po dveh letih spet tekmujem pred domačim občinstvom. Nastopila bom na treh orodjih, največ pa pričakujem od nastopa na parterju. Resda je konkurenca zelo močna, a ob dobri izvedbi se lahko borim za finale, prav tako na gredi. Pripravljena sem dobro, zato se veselim tekme," je povedala Golobova, ki jo v Londonu čaka tudi olimpijski nastop. Šajnova bo letos nastopila le na parterju: "Točkovanje je takšno, da imam na parterju vse možnosti, da sezono svetovnega pokala končam med najboljšo trojico, in to je glavni cilj. Po EP-ju sem zelo dobro trenirala, zato si tudi v Mariboru obetam dober rezultat."

Tekmovanje se bo v petek s kvalifikacijami začelo ob 14. uri, v soboto in nedeljo pa bodo v dvorani Lukna še finalni nastopi po posameznih orodjih med 17. in 20. uro.

Pegan se vrača na Šalamunovem memorialu