Michael Phelps želi naslednje leto v Riu kronati sijajno kariero. Foto: EPA
Michael Phelps želi naslednje leto v Riu kronati sijajno kariero. Foto: EPA

Rekorder po številu zlatih olimpijskih medalj ima misli že usmerjene k naslednjemu velikemu cilju - olimpijske igre 2016 v Riu de Janeiru. Prav doseženi izidi, v Kazanu bi z njimi osvojil več zlatih medalj, so baza, na kateri bo Phelps gradil do Ria.

Na prvenstvu ZDA je Phelps zmagal na 100 in 200 m delfin (50,45/1:52,49) in na 200 m mešano z najboljšim letošnjim dosežkom na svetu - 1:54,75. V vseh treh nastopih je bil hitrejši od novega svetovnega prvaka iz Kazana. Prav na koncu je nastopil še na 200 m prsno, kjer je osvojil četrto mesto.


Plavalec kranjskega Triglava Peter John Stevens je na svetovnem pokalu v Moskvi s časom 27,46 osvojil srebrno medaljo na 50 m prsno. Stevens je tako zaostal le za svetovnim podprvakom Južnoafričanom Cameronom van der Burghom (26,96). Stevens bo v sredo na 100 m prsno lovil olimpijsko normo.

Do konca iger v Riu niti kapljice alkohola
V Tatarstanu 30-letni Phelps ni nastopal. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola je ameriška plavalna zveza nosilca 18 zlatih odličij z olimpijskih iger suspendirala in ga začasno izključila iz reprezentance. Phelps je na suspenz odgovoril z odličnimi dosežki na državnem prvenstvu. "Odplaval sem le to, kar sem moral odplavati. Zdi se mi, da bom imel naslednje leto veliko veselja," je napovedal Phelps.

Vrača se tudi k športnemu življenju, saj je prisegel, da do konca olimpijskih iger v Braziliji ne bo pokusil niti kapljice alkohola. Kot sam pravi, bi bil v Riu rad 100-odstotno pripravljen. Za zdaj mu gre dobro. Pridobil je mišično maso in - kot pravi - ima po treningih vse manj bolečin. Potrebuje le nekaj več regeneracije in spanca kot pred leti: "Včasih sem bolj utrujen."

Phelps se bo na igre pripravljal v Phoenixu, kamor se skupaj s trenerjem Bobom Bowmanom seli iz Baltimora. Bowman je v Arizoni našel novo službo.