MIna Markovič se je iz Kolumbije vrnila z zlatim odličjem. Foto: Stanko Gruden
MIna Markovič se je iz Kolumbije vrnila z zlatim odličjem. Foto: Stanko Gruden

Slovenska odprava je na njih osvojila dve zlati in eno bronasto medaljo. Umetnostna kotalkarica Lucija Mlinarič je bila tretja, zadnji dan iger pa sta do prvega mesta prišla jadralni padalec Matjaž Ferarič in plezalka Mina Markovič.

Pred manj kot letom dni sem na tekmi finala svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju Mino Markovič poprosil za intervju, saj je, tako kot že nekajkrat pred tem in nekajkrat pozneje, postala športnica tedna po izboru naših poslušalcev. Nasmejana kot vedno, je z veseljem privolila, a mimogrede dodala kratko opozorilo. "Nič me ne sprašujte o olimpijskih igrah in ali si želim, da bi plezanje postalo olimpijski šport. Seveda si želim, ampak pri tem res nimam nobene besede," je dodala

Prav takrat se je namreč spet več govorilo o prihodnjem programu olimpijskih iger, športno plezanje pa je bil eden od športov, ki bi lahko dočakali premiero na igrah čez 7 let. Zadnje upanje za plezalce je ugasnilo 29. maja, ko je MOK seznam skrčil na tri potencialne športe. V igri za eno prosto mesto so ostali bejzbol, rokoborba in skvoš. Odločitev bo znana septembra na 125. zasedanju komiteja v Buenos Airesu, ko bodo tudi določili prireditelja iger. Kandidati so Carigrad, Tokio in Madrid. V Rio de Janeiru bodo čast olimpijskega nastopa dočakali igralci ragbija in golfa. Za najboljše plezalce na svetu pa bosta še najmanj 11 let največji tekmovanji svetovno prvenstvo in svetovne igre na vsaka štiri leta.

Vsak športnik si želi enkrat nastopiti na olimpijskih igrah, tudi kegljači, balinarji, karateisti, tekmovalci v skvošu, padalstvu in tako dalje. V večini teh športov ima Slovenija izvrstne tekmovalce, ki bi lahko upravičeno računali na medalje. Vsaj tako se zdi. Pri tem pozabljamo, da vključitev športa v olimpijski program za seboj potegne še nekaj drugih stvari. Ena prvih posledic je, da se zelo poveča število aktivnih športnikov, ki trenirajo omenjeno panogo. Prednost imajo seveda večje države, ki lahko športnikom ponudijo večjo finančno oporo. Zato trenutnih rezultatov v neolimpijskih športih ne moremo enostavno preliti v potencialne medalje.

S tem pa smo že nakazali drugo posledico vključitve posameznih športov na olimpijske igre. Z večjo količino denarja resda pridejo tudi televizijski prenosi, večja medijska pokritost in sponzoriranja. Vendar pa se s tem izgublja tudi romantični čar neolimpijskega športa. Na toliko preprostih, prijetnih in nezakompliciranih športnikov, kot jih lahko srečaš med plezalci, naletiš redkokje. Bi bilo pod petimi krogi še vedno tako? Kljub temu pa privoščimo plezalcem, da bi nekoč dočakali svoje trenutke olimpijske slave. Do tedaj pa bomo z veseljem spremljali njihova zmagoslavja na vseh drugih tekmovanjih, saj vsekakor spadajo v sam svetovni vrh.