Matej Žagar, Darcy Ward in Chris Holder so takole proslavljali velik uspeh. Foto: Borut Cvetko
Matej Žagar, Darcy Ward in Chris Holder so takole proslavljali velik uspeh. Foto: Borut Cvetko
Matej Žagar
Matej Žagar se je takole ponosno slikal z nagrado za drugo mesto. Foto: Borut Cvetko
Žagar v zadnjem ovinku ob zmago

Slovenski prvak se je po sporni sodniški izključitvi v uvodni vožnji zbral in nato odpeljal odlično dirko. Pred njega se je s prvo zmago v karieri uvrstil le Darcy Ward, ki se je tako senzacionalno vrnil po poškodbi lopatice in premagal tudi lanskega svetovnega prvaka Chrisa Holderja. Brez stopničk v finalu je ostal Poljak Tomasz Gollob.

"Če bi se pisal drugače, zagotovo ne bi bil izključen"
Temperatura pred več kot 20.000 gledalci je poskočila do vrelišča že v Žagarjevi uvodni vožnji, ko je po najboljšem štartu kot prvi privozil iz zavoja, tam se je mimo njega po zunanji strani skušal preriniti Rus Emil Sajfutdinov, a vodilni v svetovnem prvenstvu ni imel dovolj prostora, zapel je Žagarjevo zadnje kolo in padel, vanj pa je od zadaj trčil še Šved Andreas Jonsson. Za zadnjega je bil padec usoden, saj je dirko končal z zlomljeno ramo in rebri, Žagarja pa je čakal hladen tuš, saj ga je angleški sodnik izključil iz ponovitve štarta te vožnje. "Nič mi ni pomagalo niti protestiranje, saj sodnik očitno potrebuje nov par očal, dejstvo pa je tudi, da če bi se pisal drugače, zagotovo ne bi bil izključen. Emil je bil za menoj, po sodnikovem mnenju pa me ne bi smelo dvigniti na zadnje kolo, ko sem bil na prvem mestu," je po dirki povedal Žagar, ki pa ga zaplet ni zmedel.

Zmaga v 11. vožnji
V nadaljevanju je prvo točko osvojil s tretjim mestom, ko je bil prvič od njega boljši končni zmagovalec Ward, sledila pa je zmaga v 11. vožnji, ko je v prvi zavoj sicer pripeljal kot drugi, že na izhodu pa prehitel Danca Nielsa Kristiana Iversena, nato pa na istem mestu v naslednjem krogu še njegovega rojaka Nickija Pedersena, glavnega domačega aduta za zmago. Sledili sta še dve drugi mesti, ko je moral v posameznih vožnjah priznati premoč Gollobu in Švedu Fredriku Lindgrenu, ta pa je imel precejšnjo smolo v naslednjem nastopu, saj je padel in si zlomil nadlahtnico. Žagar se je kot osmi iz uvodnega dela dirke uvrstil v polfinalno vožnjo.

Še drugič letos v finalu po Bydgoszczu
V tej ni mogel izbirati štartnega izhodišča, a se je nato s povsem zunanjega mesta dobesedno izstrelil v ospredje in brez težav še drugič letos po dirki v poljskem Bydgoszczu privozil v veliki finale. Skupaj z Gollobom pa je za seboj pustil in izločil Sajfutdinova in Taia Woffindena, vodilna v letošnjem SP-ju. Tudi štart v finalu je bil znova izvrsten in Žagar je podobno kot ob svojem prvem letošnjem drugem mestu nekaj časa vodil, nato pa ga je Ward prehitel.

Po navodilu očeta nemški "frizer" vse spremenil
"Motor sem si nastavil za dober štart, saj sem vedel, da v nasprotnem primeru v tej konkurenci ne bom več prišel naprej, zato sem tudi težje konkuriral Wardu, ki me je prehitel, in kljub temu da mi ga je uspelo še enkrat premagati, moram priznati, da je bil tokrat enostavno hitrejši," je po dirki dejal Žagar in dodal, da je po dolgem času našel rešitev za težave z motorji: "Moram se zahvaliti očetu, ki je preveril nekaj nastavitev in ugotovil, da v motorjih ni vse tako, kot bi moralo biti. Po njegovem navodilu je nemški 'frizer' vse skupaj spremenil in uspeh ni izostal."

Spet se je približal osmerici
Žagar je v skupnem seštevku pet dirk pred koncem znova ujel osmerico, ki se bo neposredno uvrstila v serijo SGP za prihodnje leto. Trenutno zaseda deveto mesto (61), z zgolj točko zaostanka za osmim Gollobom, prav tako dosegljivih deset točk ga loči od petega Nickija Pedersena. Prvi je Sajfutdinov s 97 točkami.

Žagar v zadnjem ovinku ob zmago