Preostali športi
(2)
Domen Škofic na svetovnem prvenstvu še ni osvojil kolajne, na prvenstvih leta 2014 in 2016 je končal na četrtem mestu. Na tokratnem SP-ju se je moral zadovoljiti s petim mestom. Foto: Luka Fonda
       Če pogledam zadnja tri prvenstva, je najslabše peto mesto, kar ni slabo, a želim si več, priznam. Do neke točke sem tokrat plezal tekoče, nato pa hotel stvari delati preveč gotovo, a na takšni tekmi z gotovostjo ne gre, na taki tekmi moraš dati vse od sebe in tvegati. Svetovni prvak mora tvegati, sicer ne postane svetovni prvak.       
 Domen Škofic
Luka Potočar si je na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu priplezal 24. mesto v težavnosti. Foto: Luka Fonda
VIDEO
Poškodovana rama ovirala...

Dodaj v

Škofic po vodstvu v polfinalu na koncu brez medalje

Luka Potočar debitiral na svetovnem prvenstvu
9. september 2018 ob 20:24
Innsbruck - MMC RTV SLO, STA

Domen Škofic, edini slovenski finalist na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v disciplini težavnost, je vodil po polfinalu, a v finalu njegova višina ni zadoščala za stopničke, zadovoljiti se je moral s petim mestom.

Škofic se je v smer podal kot zadnji finalist, a je odnehal na oprimku 29+, kar je pomenilo, da se vrstni red na vrhu ni spremenil.

"Na začetku sem res užival, a je bilo naporno plezati zadnji, sploh potem, ko se je občinstvu zmešalo, ko je Jakob dosegel najvišjo točko. Samega sebe sem vrgel iz stene, saj nisem užival toliko, kot sem hotel. V polfinalu mi je uspelo imeti občinstvo na svoji strani, tokrat pa ni šlo. Zbegal me je komplet, ki ga nisem mogel vpeti, poskusil sem rešiti, a ni šlo. Za ta mentalni pritisk moraš biti dovolj močan, da ga zdržiš, fizično sem res dobro pripravljen, čeprav v finalu ni bilo videti tako. Razočaran sem, ampak hkrati sem še vedno v polfinalu pokazal super plezanje in s tem grem naprej v sezono," je bil razočaran Radovljičan.

Avstrijec Jakob Schubert je osvojil zlato medaljo, srebro je pripadlo Čehu Adamu Ondri, bron pa Nemcu Alexandru Megosu.

V finalu in polfinalu sicer nobeden izmed tekmovalcev ni osvojil vrha smeri. Prvouvrščena v finalu Schubert in Ondra sta dosegla oprimek 36+, Avstrijec pa je zlato dobil na podlagi boljšega izida iz polfinala, ko je bil drugi, Ondra pa peti. Ondra tako ni ubranil zlata, ki ga je osvojil pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Parizu.

V današnjem polfinalu je od Slovencev nastopil tudi 16-letni debitant Luka Potočar, ki si je na repu polfinala razdelil 24. mesto s še dvema plezalcema.

Domačini prvenstva so lahko po prvih dveh finalih v obeh konkurencah zelo zadovoljni, saj so bogatejši za dve zlati kolajni.

V Innsbrucku so v soboto prve kolajne na tokratnem svetovnem prvenstvu podelili športnim plezalkam. V veliko veselje domačinov so zaigrali avstrijsko himno v čast Jessici Pilz, ki je osvojila svoje prvo zlato na svetovnih prvenstvih. Po zaslugi Janje Garnbret je med dobitnicami kolajn tudi Slovenija. Garnbretova je osvojila srebro. Bron je pripadel Jain Kim iz Južne Koreje. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je v svojem debiju na članskih svetovnih prvenstvih osvojila sedmo mesto.

Svetovno prvenstvo se po po enodnevnem premoru nadaljevalo v torek z balvanskimi kvalifikacijami.Izidi, težavnost, moški:
Finale:
 1. Jakob Schubert (Avt)      36+
 2. Adam Ondra (Češ)        36+
 3. Alexander Megos (Nem)      33,5+
 4. Meichi Narasaki (Jap)      31+
 5. Domen Škofic (Slo)       29+
 6. Jakub Konecny (Češ)       29+
 . Tomoaki Takata (Jap)      29+
 8. Sascha Lehmann (Švi)      23
 9. Marcello Bombardi (Ita)     20+
10. Kai Harada (Jap)        16+
...

Preostali slovenski izidi:
- polfinale:
24. Luka Potočar (Slo)

- kvalifikacije:
27. Martin Bergant (Slo)
35. Jernej Kruder (Slo)
49. Milan Preskar (Slo)
...
D. S.
Prijavi napako
Komentarji
jagerhaus
# 09.09.2018 ob 21:14
Zelo me moti beseda "LE" na petem mestu na svetovnem prvenstvu. Pa kje mislite vi na MMC-ju bi morali naši biti, a samo na prvem mestu? Res nimate pojma o športu.
happy schimetzky
# 10.09.2018 ob 07:47
No, res je peto mesto vrhunski dosežek, a je Domen ves čas kazal precej boljše plezanje od konkurentov. Na finalni steni pa je naredil napako in ga je res presenetljivo zgodaj v steni "odneslo".

Ko je Ondra prevzel vodstvo, ko je tudi dokaj zgodaj odpadel, je izgledalo, da bo ostal brez medalje, saj je štartal zelo zgodaj z vsemi najboljšimi na štartu, na koncu pa je bilo dovolj celo za drugo mesto.
Iz tega vidika je Domen imel res zlato šanso za prvo mesto, saj je tudi do nesrečnega trenutka, ko se je zapletel, plezal vrhunsko. Zato lahko temu petemu mestu res rečemo "le peto mesto".

So pa naši res vrhunski in na vsaki tekmi v skoraj vsaki disciplini v boju ne samo za medalje, ampak za prvo mesto.

Graja pa gre RTV-ju, ki ni imela prenosa. Na srečo je bil na eurosport2, ampak da raje predvajajo topshop kot plezanje, ki je olimpijski šport in v katerem naši dominirajo, je pa skoraj nezaslišno...
Kazalo