Preostali športi
(9)
Kar nekaj smole je imela Janja Garnbret v Innsbrucku, saj je bila najboljša v kvalifikacijah in polfinalu, na koncu pa ji je nov naslov prvakinje vzel slabši čas. Foto: Luka Fonda
Najboljša slovenska plezalka bo poskušala v Innsbrucku osvojiti še kakšno medaljo v balvanih in kombinaciji. Foto: Luka Fonda
VIDEO
Poškodovana rama ovirala...
VIDEO
Garnbretova za 11 sekund...

Dodaj v

Janjo Garnbret od zlata ločile sekunde, in ne oprimki

Lep uspeh slovenske plezalke na SP-ju
8. september 2018 ob 20:36
Innsbruck - MMC RTV SLO, STA

Najboljša slovenska plezalka Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojila drugo mesto v težavnostnem plezanju. O zmagovalki preizkušnje v težavnosti so na koncu odločale sekunde, in ne preplezani oprimki.

Vrh finalne smeri sta osvojili tako domačinka Jessica Pilz kot slovenska favoritinja, ki pa se je v smeri zadržala enajst sekund dlje.

Pri vsaki izmed finalistk, v finale se jih je prebilo deset, se je namreč odšteval čas, za plezanje v finalu pa je imela vsaka na razpolago šest minut. Na koncu pa so o zmagovalki odločale sekunde, in ne preplezani oprimki, saj je bila na vrhu za zlato Garnbretova izenačena z avstrijsko tekmico. Sodniki na tekmi so presodili, da so bile sekunde na strani domačinke.

Zmagovalka preizkušnje je do vrha smeri porabila štiri minute in 27 sekund, slovenska tekmovalka pa štiri minute in 38 sekund. Obe sta smer preplezali hitreje od limita.

Sloveniji priplezala 11. odličje na SP-jih
21-letna Pilzeva iz Haaga na Spodnjem Avstrijskem je prišla do svojega prvega velikega zlata, 19-letna Garnbretova se je tako na koncu morala zadovoljiti s premiernim srebrom. Sloveniji je priplezala enajsto odličje na svetovnih prvenstvih in tretje srebrnega sijaja. Gre za drugo slovensko srebro v težavnosti na SP.

To je njeno drugo odličje na svetovnih prvenstvih. Pred dvema letoma je na SP-ju v Parizu osvojila zlato.

Garnbretova je prva slovenska favoritinja še v dveh disciplinah na prvenstvu v Innsbrucku, v balvanih in kombinaciji, ki bo prihodnjo nedeljo, 16. septembra, doživela premiero v olimpijskem formatu.

Tretje mesto je pripadlo Južni Korejki Jain Kim. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je osvojila sedmo mesto.

V nedeljo bosta na sporedu še zadnja kroga v moški konkurenci v težavnosti. V polfinale sta se od petih Slovencev, ki so nastopili v moških kvalifikacijah, uvrstila Domen Škofic in Luka Potočar.Izidi, težavnost, ženske:
Finale:
 1. Jessica Pilz (Avt)    vrh
 2. Janja Garnbret (Slo)   vrh
 3. Jain Kim (JKo)      34
 4. Mei Kotake (Jap)     33+
 5. Ashima Shiraishi (ZDA)  32
 6. Anak Verhoeven (Slo)   31+
 7. Mia Krampl (Slo      31+
 8. Akiyo Noguchi (Jap)    31+
 . Hannah Schubert (Avt)   31+
10. Laura Rogora (Ita)    24+
...

Preostali slovenski izidi:
Polfinale:
22. Lučka Rakovec (Slo)

Kvalifikacije:
27. Katja Kadić (Slo)
 . Vita Lukan (Slo)
29. Tjaša Kalan (Slo)
34. Urška Repušič (Slo)
43. Mina Markovič (Slo)
D. S.
Prijavi napako
Komentarji
gvidk
# 08.09.2018 ob 20:50
Sramotno za postavljalce. Janja je vse splezala do vrha in to ni bilo dovolj. Že polfinalna smer je bila za konkurenco prelahka, v finalu bi morali dodati še kakšen sektivni detajl. Svetovno prvenstvo se ne more odločati na tak način. Sicer pa bravo Janja, Mia, Lučka - upam, da bo Lučka smolo v polfinalu kmalu prebolela - zaslužila si je finale, a žal storila napako.
gvidk
# 08.09.2018 ob 23:07
Vse je štimalo , razen tega da ni ravno pohvalno za postavljalce, da jim polfinalno smer splezajo 4 do vrha, finalno pa dve in da po vseh krogih plezanja odloča čas. Postavitve morajo biti dovolj selektivne, kar je sicer težko pri tako vrhunskih tekmovalkah. Ampak v svetovnem pokalu že dolgo ni odločal čas (res pa je, da so bile tokrat zaradi velikega števila tekmovalk kvalifikacije drugače izpeljane).

Lučka je stopila na svedrovc (vijak) v katerega je vpet sistem, da tekmovalec vpne vrv. To je prepovedano. Smola je v tem, da bi tudi brez tega verjetno splezala do enake višne.

Prava drama pa je pri fantih. Sodniki so kot napako ocenili plezanje Seana Mcoola in Romaina Desgrangesa, ker sta stopila na reklamni "pano" - nedovoljena pomoč pri plezanju, za isto napako niso kaznovali Adama Ondro. Več na povezavi:

https://www.instagram.com/p/BneDWE_HRcr/
?taken-by=mccollsean

Čestitke še enkrat našim. Konec koncev sta Janja in Mia z današnjo predstavo korak bliže finalu v kombinaciji. Bo pa treba še ostali dve disciplini narediti vrhunsko.
vonko
# 09.09.2018 ob 11:20
Škoda za Lučko, me zanima, če se je sploh zavedala, da je naredila napako. Janja pa pleza izjemno suvereno. Še tik pod vrhom, ko se je malo zakvačkala in zato nabrala tiste odvečne sekunde, je našla način, da je brez večjega tveganja dosegla vrh. Jessica je šla bolj na srečo in lepo se ji je izšlo, tako da si zasluži čestitke. Je pa Janja dokazala, da je močnejša, čeprav je bila tokrat na vrhu prepozno za zmago..
baco
# 08.09.2018 ob 20:47
Hvala za prenos RTV!
pingvi
# 08.09.2018 ob 20:41
punca-pajek
annova
# 09.09.2018 ob 08:19
Eurosport prenaša.
vonko
# 08.09.2018 ob 22:23
Kaj je bilo pri Lučki narobe?
iztrd
# 08.09.2018 ob 22:15
Aha, torej le ni vse štimalo, če sklepam po zgornjem vpisu. Najbolje, da bi obe dobili zlato.
napo11
# 08.09.2018 ob 23:57
haha, na 24ur pa skoraj dobesedno prepisan clanek. naslov celo popolnoma enak. to pa je novinarstvo. kopi pejst, pa gremo nasi!
Kazalo