Kar nekaj smole je imela Janja Garnbret v Innsbrucku, saj je bila najboljša v kvalifikacijah in polfinalu, na koncu pa ji je nov naslov prvakinje vzel slabši čas. Foto: Luka Fonda
Kar nekaj smole je imela Janja Garnbret v Innsbrucku, saj je bila najboljša v kvalifikacijah in polfinalu, na koncu pa ji je nov naslov prvakinje vzel slabši čas. Foto: Luka Fonda
Najboljša slovenska plezalka bo poskušala v Innsbrucku osvojiti še kakšno medaljo v balvanih in kombinaciji. Foto: Luka Fonda
Poškodovana rama ovirala Garnbretovo
Garnbretova za 11 sekund zgrešila zlato

Vrh finalne smeri sta osvojili tako domačinka Jessica Pilz kot slovenska favoritinja, ki pa se je v smeri zadržala enajst sekund dlje.

Pri vsaki izmed finalistk, v finale se jih je prebilo deset, se je namreč odšteval čas, za plezanje v finalu pa je imela vsaka na razpolago šest minut. Na koncu pa so o zmagovalki odločale sekunde, in ne preplezani oprimki, saj je bila na vrhu za zlato Garnbretova izenačena z avstrijsko tekmico. Sodniki na tekmi so presodili, da so bile sekunde na strani domačinke.

Zmagovalka preizkušnje je do vrha smeri porabila štiri minute in 27 sekund, slovenska tekmovalka pa štiri minute in 38 sekund. Obe sta smer preplezali hitreje od limita.

Sloveniji priplezala 11. odličje na SP-jih
21-letna Pilzeva iz Haaga na Spodnjem Avstrijskem je prišla do svojega prvega velikega zlata, 19-letna Garnbretova se je tako na koncu morala zadovoljiti s premiernim srebrom. Sloveniji je priplezala enajsto odličje na svetovnih prvenstvih in tretje srebrnega sijaja. Gre za drugo slovensko srebro v težavnosti na SP.

To je njeno drugo odličje na svetovnih prvenstvih. Pred dvema letoma je na SP-ju v Parizu osvojila zlato.

Garnbretova je prva slovenska favoritinja še v dveh disciplinah na prvenstvu v Innsbrucku, v balvanih in kombinaciji, ki bo prihodnjo nedeljo, 16. septembra, doživela premiero v olimpijskem formatu.

Tretje mesto je pripadlo Južni Korejki Jain Kim. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je osvojila sedmo mesto.

V nedeljo bosta na sporedu še zadnja kroga v moški konkurenci v težavnosti. V polfinale sta se od petih Slovencev, ki so nastopili v moških kvalifikacijah, uvrstila Domen Škofic in Luka Potočar.

Izidi, težavnost, ženske:
Finale:
 1. Jessica Pilz (Avt)       vrh
 2. Janja Garnbret (Slo)     vrh
 3. Jain Kim (JKo)            34
 4. Mei Kotake (Jap)          33+
 5. Ashima Shiraishi (ZDA)    32
 6. Anak Verhoeven (Slo)      31+
 7. Mia Krampl (Slo           31+
 8. Akiyo Noguchi (Jap)       31+
  . Hannah Schubert (Avt)     31+
10. Laura Rogora (Ita)        24+
...

Preostali slovenski izidi:
Polfinale:
22. Lučka Rakovec (Slo)

Kvalifikacije:
27. Katja Kadić (Slo)
  . Vita Lukan (Slo)
29. Tjaša Kalan (Slo)
34. Urška Repušič (Slo)
43. Mina Markovič (Slo)
Poškodovana rama ovirala Garnbretovo
Garnbretova za 11 sekund zgrešila zlato