Veselje Slovencev ob uvrstitvi v četrtfinale. Foto: BoBo
Veselje Slovencev ob uvrstitvi v četrtfinale. Foto: BoBo
Igor Osredkar
Dvakratni strelec v Stožicah Igor Osredkar je v 39. minuti zapečatil usodo Italije. Foto: BoBo
Slovenija
Bitka za vsako žogo pred 10.000 navijači v Stožicah se je Slovencem obrestovala. Foto: BoBo
Slovenija
Slovenska reprezentanca je zasenčila Italijo in se zasluženo prebila v četrtfinale. Foto: BoBo
Rok Mordej
Rok Mordej je v eni izmed akcij takole skušal matirati vratarja Italije Stefana Mammarello. Foto: BoBo

Italijani so pred 10.000 gledalci v Stožicah začeli bolje, saj so povedli že v 4. minuti. Zadel je Humberto Honorio, ki je vtekel na "globinsko" podajo, ušel Mateju Fideršku, nato pa žogo poslal v mrežo mimo vratarja Damirja Puškarja. Azzurri so bili tudi v nadaljevanju nekoliko nevarnejši. Slovenci so "grizli", a jim Italijanov ni uspelo resneje ogroziti.

V 11. minuti se je Rok Mordej po podaji Kristjana Čujca lepo otresel italijanskega branilca, a nato meril mimo vrat. Denis Totošković in Mordej sta v 14. minuti domiselno odigrala na levi strani, Mordej je ustrelil, a je bil vratar Stefano Mammarella na mestu. Slovenci so postajali vse nevarnejši, ob koncu prvega polčasa so poskusili tudi s petimi igralci v polju, toda zadetka jim ni uspelo zabiti.

Fideršek podal, Osredkar v polno
V 22. minuti si je Čujec izboril lep položaj za strel, a mu je veselje preprečil Mammarella. Slovenija je v uvodnih minutah drugega dela pritiskala za izenačenje. Zdelo se je, da slovenski zadetek visi v zraku. A na drugi strani je Alex Merlim s prostega strela stresel prečko. V 28. minuti je Puškar ubranil še težek strel De Oliveire. Slovenski napadi so naposled le obrodili sadove. Fideršek je v 31. minuti z leve strani podal na daljšo vratnico, kamor je vtekel kapetan Igor Osredkar in žogo iz bližine zabil v mrežo za 1:1.

Osredkar zapečatil usodo Italije
Pet minut pred koncem je selektor Andrej Dobovičnik (po nepotrebnem) eksperimentiral s petim igralcem v polju in brez vratarja, kar bi se Sloveniji skoraj maščevalo. Izenačenje Italijanov je namreč z izjemno reakcijo preprečil Mordej. V zadnjih minutah so Italijani zaigrali na vse ali nič, brez vratarja in s petimi igralci v polju. A dobro minuto pred koncem je Italijanom žogo ukradel Osredkar, sam stekel v napad in zatresel prazna vrata. Veliko veselje Slovenije pred polnimi Stožicami se je začelo.

Slovenija bo četrtfinale z Rusijo igrala brez enega izmed nosilcev igre Mordeja, ki bo moral počivati zaradi kartonov.

Dobovičnik: Srčnost in borbenost prinesli rezultat
"Glede na rezultat tekme Srbija - Italija smo bili kar v skrbeh. To je bila zagotovo najbolj izenačena skupina. Rahlo prednost so imeli Italijani, ampak se pač niso uvrstili naprej. Za danes pa lahko rečem le to, da smo se s fanti dogovorili za zadeve, ki so težko izvedljive, a jim je to uspelo do popolnosti. Srčnost, borbenost in to je rezultat vsega tega. Vedeli smo tudi, da bomo potrebovali tudi kanček sreče v obrambi. To nam je tudi uspelo. Pred tekmo smo se pogovarjali s fanti, da če ne bodo šli stoodstotno, potem nimamo možnosti. Težko je bilo pričakovati ta uspeh, ampak se je tako obrnilo. Tega se res veselimo,
" je bil zadovoljen slovenski selektor Andrej Dobovičnik.

EVROPSKO PRVENSTVO, Ljubljana

Skupina A
ITALIJA - SLOVENIJA 1:2 (1:0)
10.000; Honorio 4.; Osredkar 31., 39.
SLOVENIJA - SRBIJA 2:2 (2:1)

SRBIJA - ITALIJA 1:1 (0:0)

Lestvica:                              
SLOVENIJA           2  1 1 0  4:3   4  
SRBIJA              2  0 2 0  3:3   2  
ITALIJA             2  0 1 1  2:3   1  
                                       
V četrtfinale se uvrstita dve najboljši
ekipi.                              
 
 

Skupina B:

KAZAHSTAN - RUSIJA 1:1 (0:1)
Junior 24.; Lima 2.

POLJSKA - KAZAHSTAN 1:5 (0:4)

RUSIJA - POLJSKA 1:1 (0:0)

V četrtfinale sta se uvrstila Kazahstan in Rusija.


ČETRTFINALE

Ponedeljek ob 18.00:
SLOVENIJA - RUSIJA

Ob 21.00:
SRBIJA - KAZAHSTAN

Torek ob 18.00:
C1 - D2
Ob 21.00:
C2 - D1