Larisa Iordache je nova gimnastična zvezdnica. Foto: EPA
Larisa Iordache je nova gimnastična zvezdnica. Foto: EPA
Catalina Ponor
Catalina Ponor se je uspešno vrnila v svetovni vrh. Foto: EPA
Saša Golob
Saša Golob je tekmovanje izkoristila za preizkus forme pred olimpijskimi igrami v Londonu. Foto: MMC RTV SLO

Na treh orodjih (preskok, gred, parter) so prikazale odlične nastope, na dvovišinski bradlji pa so imele kar štiri padce. Telovadke morajo za ekipni zbir točk v kvalifikacijah prikazati po tri vaje na posamezno orodje, tako da se je Golobova - tudi zaradi priprave na olimpijski nastop - predstavila na vseh štirih orodjih. Poleg nje sta na preskoku nastopili še Šajnova in Belakova, na dvovišinski bradlji Novakova in Kamnikarjeva, na gredi Šajnova in Belakova ter na parterju Šajnova in Kamnikarjeva.
15-letna Iordachejeva razred zase
Romunske telovadke na čelu z zvezdnicama Catalino Ponor in Lariso Iordache so bile najboljše v kvalifikacijah, skupno so zbrale (177,472) skoraj debelih pet točk več od branilk naslova Rusinj (172,562), tretje so Britanke (169,431). Romunke, ki imajo v svojih vrstah trikratno olimpijsko prvakinjo iz Aten 2004, 24-letno Ponorjevo, ki je vmes že prenehala tekmovati, a se je uspešno vrnila na sceno, so telovadile brez večjih napak. A večji del je v točkovni zbir prispevala komaj 15-letna Iordachejeva, ki je bila z veliko prednostjo med vsemi telovadkami najboljša v kvalifikacijskem mnogoboju (60,132 točke). Na letošnjem prvenstvu sicer ni finala mnogoboja, tako da je tokrat na vseh štirih orodjih nastopilo le 42 telovadk, med njimi v okviru priprav na olimpijske igre v Londonu tudi Saša Golob, ki je zbrala 48,465 točke in dosegla 28. rezultat.

Izpolnjena pričakovanja pred EP-jem
Samo na bradlji je zaradi več padcev vseh treh telovadk Slovenija izgubila od šest do osem točk. "Ekipno so dekleta zelo dobro nastopila na treh orodjih, na bradlji pa smo imeli več težav, saj se nam je nastop povsem ponesrečil, tako da smo na tem orodju ogromno izgubili. Če na koncu potegnem črto, je bilo vse skupaj kar dobro," je nastope ocenil selektor Andrej Mavrič in dodal, da kljub napakam končni rezultat ne bo kaj dosti slabši, kot so v slovenskem taboru predvidevali pred odhodom na prvenstvo.

"Prvenstva vseeno ne morem oceniti kot uspešnega. Nisem zadovoljen, saj smo na bradlji izgubili preveč - s tremi nastopi smo imeli štiri padce in še nekaj dodatnih napak, tako da s tem ne moremo biti zadovoljni. Druga tri orodja so bila res super, ampak štejejo vsa štiri orodja in ne le tri, tako da je zaradi ponesrečenih nastopov na bradlji ekipni rezultat precej slabši, kot bi lahko bil."

Dvovišinska bradlja je bila vedno šibka točka slovenske izbrane vrste. "Res je, vedno je bila in še vedno je, čeprav smo zdaj že toliko napredovali, da lahko dve telovadki prejmeta okoli 13 točk, ena pa 12,5. A danes dekleta tega, kar znajo, niso pokazala. Če bi danes pokazala vsaj solidne nastope na bradlji, bi imeli v skupnem zbiru sedem do osem točk več, kar bi bilo res izjemno, a na žalost se ni tako razpletlo. Zdaj je, kar je. Bradlja nas je danes pokopala," je še povedal selektor, a obenem pohvalil dekleta za dobre nastope na preostalih treh orodjih.