Srbski vaterpolisti se veselijo drugega naslova svetovnih prvakov. Foto: EPA
Srbski vaterpolisti se veselijo drugega naslova svetovnih prvakov. Foto: EPA
Srbski vaterpolisti postali svetovni prvaki

Obe reprezentanci sta se tudi že uvrstili na olimpijske igre v Rio de Janieru, kjer bodo igrali tudi Grki, ki so v tekmi za tretje mesto po petmetrovkah z 11:9 premagali Italijane.

V finalnem obračunu sta se v sosedskem dvoboju pomerili ekipi, ki sta se v preteklosti že veselili naslova svetovnih prvakov. Hrvati, aktualni olimpijski prvaki, so bili najboljši na svetu leta 2007 v Melbournu. Srbi, aktualni evropski prvaki, so slavili dve leti pozneje v Rimu.

Po začetnem vodstvu Hrvaške z 2:0 so do konca uvodne četrtine izbranci Dejana Savića izid izenačili, v drugi pa dosegli še tri gole in na ta način prišli do lepe prednosti (5:2). Na začetku tretje četrtine so z golom Stefana Mitrovića povedli že s 7:3. V zadnji četrtini so se Hrvati predali, Srbi pa so neusmiljeno polnili njihovo mrežo in zasluženo osvojili drugi naslov svetovnih prvakov.

Na olimpijske igre v Rio de Janeiru so se uvrstili še grški vaterpolisti, ki so v tekmi za tretje mesto vodili tako rekoč vso tekmo, petkrat tudi z dvema goloma prednosti. Italijani so štiri minute pred koncem rednega dela igre izid drugič na tekmi izenačili, prvič je bil izid izenačen pri izidu 1:1, tako da so o bronasti kolajni in odhodu na olimpijske igre odločali streli s petih metrov. Bolj zbrani so bili Grki, ki so po desetih letih spet osvojili bronasto medaljo.

Finale:
Hrvaška - SRBIJA
4:11 (2:2, 0:3, 2:2, 0:4)

Hrvaška: Pavić, Burić, Petković 1, Lončar, Joković 1, Bukić, Muslim, Bušlje, Sukno 2, Paškvalin, Šetka, Obradović, Bijač.

Srbija: G. Pijetlović, Mandić 1, Gocić, Ranđelović, Ćuk 2, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Jakšić 1, Filipović 1, Prlainović 3, S. Mitrović 1, B. Mitrović.

Sodnika: Boris Margeta (Slovenija) in Stavridis (Grčija)




Za 3. mesto:
GRČIJA - Italija
* 11:9 (1:0, 2:2, 4:4, 0:1; 4:2)
* - po streljanju 5-m

Za 5. mesto:
ČRNA GORA - Madžarska
10:9 (2:2, 2:1, 2:2, 4:4)

Za 7. mesto:

ZDA - Avstralija
10:6 (2:3, 2:0, 4:1, 2:2)

Srbski vaterpolisti postali svetovni prvaki