Preostali športi

Poudarki

  • Pogovor z nadarjenim alpinistom Nejcem Marčičem
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 26 glasov Ocenite to novico!
S prvenstvenim vzponom po severovzhodni steni 6.615 metrov visoke gore K7 West sta "sanjača zlatih jam" Luka Stražar in Nejc Marčič v štirih dnevih (iz tabora na vrh in nazaj) od 6.-9. septembra 2011 pisala zgodovino. Foto: Arhiv odprave Charakusa 2011
"Plezanje v novih smereh ima poseben čar." Foto: Arhiv odprave Charakusa 2011
Nejc Marčič in Luka Stražar
Na slovesnosti v Courmayeurju: "Lepše je plezati, kot biti v tisti gneči pred kamerami. Tega alpinisti nismo navajeni." Foto: PZS
Imeli smo zelo malo pripomočkov za varovanje, malo hrane in pijače. Hiter moraš biti, težak nahrbtnik pa te zaustavlja. Foto: Arhiv odprave Charakusa 2011

Dodaj v

Srčna slovenska alpinista že kliče Himalaja

Stražarju in Marčiču zlati cepin in ime tedna na Valu 202
27. marec 2012 ob 17:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenski alpinizem je na podelitvi zlatih cepinov doživel nov poklon vsega sveta. Luka Stražar in Nejc Marčič sta prejela ugledno nagrado za smer Sanjači zlatih jam v K7 West.

23-letni Stražar in 26-letni Marčič sta v alpskem slogu preplezala 1.600 metrov visoko steno K7 West (6.615 m) v Pakistanu in se vpisala v zgodovino. Žirija je poudarila, da želi s tem, ko je nagradila mlada Slovenca, navdušiti vse mlade alpiniste po svetu, da pristopajo k alpinizmu in plezanju s strastjo, s spoštovanjem do gora, narave, soplezalcev in s ponižnostjo, skromnostjo. "Alpinizem ni tekmovanje, alpinizem se rodi v srcu, ki iz njega izhaja."

Stražar in Marčič sta postala tudi ime tedna na Valu 202. Slovenci so spet dokazali, kako cenijo alpinistične presežke in so jima namenili največ glasov. Objavljamo pogovor z Nejcem Marčičem za Val 202 (posnetek lahko poslušate TUKAJ).


Kako bi primerjali ti doživetji - preplezano smer in nagrado zlati cepin?
Težko je to primerjati. Lepše je plezati kot biti v tisti gneči pred kamerami. Tega alpinisti nismo navajeni.

Vam je pa gotovo godilo, da ste dobili alpinističnega oskarja, kajne?

Sigurno. Če si enkrat nominiran, potem tudi pomisliš, da boš dobil nagrado.

Je to nekaj, kar ste si želeli, hoteli dobiti, ali je prišlo samo od sebe
?
Ne, to je bilo čisto spontano, pred nominacijo ni bilo nobene želje. Ko pa si enkrat nominiran ... Preden razglasijo zmagovalca, se kar malo treseš.

Po navadi to nagrado dobivajo starejši alpinisti ...
Bolj kot ne ... Trije, ki so bili letos nominirani, so bili res precej starejši. Ampak tudi mladi jo lahko dobimo kdaj, kajne?

Na gori se ne tresete, pravite, pred prireditvijo pa. Verjetno vam takšni nastopi na odru niso všeč?
To mi je tuje. Veliko raje sem v hribih.

Potem ste morda izbrali napačno smer - če bi priplezali kakšno običajno smer, ne bi bili nagrajeni ...
Plezati nove smeri ima seveda svoj čar. Super je.

Pred vami je že kar nekaj alpinistov poskušalo preplezati to smer, ki se imenuje Sanjači zlatih jam. Tudi Marko Prezelj. Sta se z njim slišala pred odhodom?
Prav za to smer nama nihče ni rekel, Marko je namreč poskušal bolj v levem delu stene. Sama sva se odločila za to linijo.

Kako pa alpinisti izberete neko smer. Vzameš priročnik in si misliš, aha, tukaj ni šel še nihče, kaj pa, če bi jaz poskusil?
Priročnikov za tisti del sveta ravno ni (smeh), ti pa prijatelji povedo, kje so že plezali. Marko Prezelj je bil že dvakrat tam in je o tem veliko vedel. To je bila tudi ideja našega vodja Urbana Novaka.

Vaš podvig je bil odmeven v alpinističnih krogih, ampak za širšo odmevnost pa mora verjetno alpinist dobiti nagrado, kot je zlati cepin.
Najbrž res.

Če bi primerjali odziv, ki sta ga doživela lani, ko sta se vrnila s Himalaje, in zdaj, ko sta dobila to nagrado, kdaj je bilo več zanimanja?
Gotovo več zdaj.

Kakšni so vajini načrti? So povezani s Himalajo? Načrtujeta že letos nov vzpon?
Seveda, z Lukom greva nazaj. Sicer ne v Karakorum, ampak drugam. Himalaja naju vabi.

Se imata zdaj za izkušena Himalajca?
Ne, kje pa, to ne. Sva šele na začetku.

Kako poteka izbor za zlati cepin?

Šestčlanska komisija je izbirala med 88 vzponi. Šest nominirancev nas je prišlo na razglasitev. Vsak je imel predstavitev in potem se je žirija odločila, kdo dobi nagrado. Poleg naju so jo dobili še trije Američani.

Kako je potekal vaš vzpon? Tri dni v minimalističnem slogu, piše v obrazložitvi. Kaj to pomeni?

Vso robo, ki jo potrebuješ v steni, moraš nositi s seboj. To je alpski slog. Imeli smo zelo malo pripomočkov za varovanje, malo hrane in pijače. Hiter moraš biti, težak nahrbtnik pa te zaustavlja.

Je to trend v alpinizmu - nazaj k minimalizmu?

Mislim, da ja.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
rok-kosir
# 27.03.2012 ob 17:39
..malo sn debelo pogledo ko sn vido kolko sta stara oziroma mlada....23 in 26 let....Luka in Nejc še enkrat čestitke in še enkrat kapo dol !!!
boomslang
# 27.03.2012 ob 17:56
Mah, po moje je bla kriva samo smarnca, da se je mirncan kotalil....Razen seveda, ce je sel z druge strani, cez Jezersko sedlo in Mrzli dol....
springbok
# 27.03.2012 ob 18:50
bravo za mojga sošolca lukata! vsaka čast!
dimež11
# 27.03.2012 ob 18:09
Glavno, da našega Mirnčana ("Dolenjskega Štajerca", ki je zamenjal avatar - ti lump) ni odneslo kar po slapu Rinka navzdol. Ve se: Za Mirnčana je fuzbal, ne pa hribi!

Drugače pa sta Stražar in Marčič potegnila zares lepo linijo v zanimivi steni. Pri nas se kalijo novi odlični alpinisti - in to je čudovita novica. Bravo fantje in seveda tudi dekleta. Le tako naprej!
urban3
# 27.03.2012 ob 17:51
@MlRNČAN
Upam, da ne boš na silo hodil na Triglav, kot polovica Slovencev, če je že Okrešelj bila huda tura!
Pa vzemi to kot nasvet in ne kot moje pametovanje oz. podcenjevanje
bullshit_
# 27.03.2012 ob 18:20
minimalista tudi v odgovorih. sicer bi v taki zanimivi temi prišel prav zgovoren človek, ampak vsekakor spoštujem človeka, ki so mu mediji in slava postranska stvar, pleza pa zase in iz ljubezni do gora.

kapo dol.
Grugar
# 27.03.2012 ob 19:22
Se en velik uspeh za druzino strazar. Kmalu bodo v tisti oddaji ob nedeljah-druzinske zgodbe ali kako se imenuje, ki jo vodi umirjen voditelj
sramotko
# 28.03.2012 ob 09:59
@MIRNČAN
Očitno se nisi dol kotalil ampka kar ULIL!!!
zarman
# 28.03.2012 ob 09:13
čestitke predvsem za alpinističen podvig, pa tudi seveda za zlati cepin! Kar pa se tiče obiska gora na seveda "dosti nižjem nivoju", ne bodite preveč pametni in ne hodite miže gor in dol. Še največji mojstri so se žal spekli in to na zanje po našem mnenju "smešnih sprehodih", tako da ti izkušnje pridobljene s kilometrino, spoštovanje narave in gora, mirna in zbrana glava in obilo užitka, ki ga takšni vzponi ponujajo veliko pomeni!
DrMinistr
# 27.03.2012 ob 20:20
Čestitke!

Kar se pa let tiče:
V prvi slovenski (jugoslovanski) odpravi na Mount Everest, je bil Dušan Podbevšek (2. naveza, ki je morala par 100 metrov pod vrhom obrniti) star 21 let, Andrej Štremfelj (3. naveza, ki je prišla do vrha) pa 23.
Je pa res, da večina vrhunskih alpinistov nekje v 30ih, saj je za take dosežke potrebno veliko teničnega znanja in izkušenj, ki se pridobivajo z leti.
kafkaf
# 27.03.2012 ob 19:31
bravo fanta!!!samo pazita nase,da ne bosta norost ter adrenalin nad razumom kdaj prevagala...prevec smo jih ze izgubili...
zamudnik
# 28.03.2012 ob 12:12
Imeli smo zelo malo pripomočkov za varovanje

Ja bravo. Samo da ne bo spet kakšno mlado slovensko življenje kmalu ugasnilo v tistih ..bovcih.
helsinki
# 27.03.2012 ob 20:12
Mirnčan... Okršelj prehodim meže dol in gor, kwa ti je
Matej19
# 27.03.2012 ob 18:33
to ni pravi MIRNČAN, to je MlRNČAN (ki ime namesto velikega I-ja (I), mali L (l).
MlRNČAN
# 27.03.2012 ob 17:43
U teh letih ga največ neseš. Ampak u hribih to ne pomaga, tam je treba bit zbran in pazit, ker je nevarno. Se spomnem ko smo šli na Okrešelj, gor je še šlo, dol sem se pa bol kotalil.
Kazalo