Najstnica Ruta Meilutyte je navdušila v Moskvi. Foto: EPA
Najstnica Ruta Meilutyte je navdušila v Moskvi. Foto: EPA

Na preizkušnji svetovnega pokala v Moskvi je 16-letna olimpijska in svetovna prvakinja za 34 stotink izboljšala stari rekord Američanke Rebecce Soni iz leta 2009.

V Kranju v ospredju pričakovani obrazi
Plavalni klub Zvezda iz Kranja je gostil tradicionalni uvod v sezono v 25-metrskih bazenih. Največ zmag so po pričakovanjih pobrali Tjaša Vozel, Tjaša Oder, Tjaša Pintar in Neža Marčun ter Robi Žbogar, znova pa se je predstavil tudi veteran Emil Tahirovič in prepričljivo slavil na 50 prsno.

Na mitingu v Kranju so za napete tekme poskrbele predvsem vse tri Tjaše. Ravenčanka Odrova je bila pred triglavanko Marčunovo in Radovljičanko Pintarjevo najboljša na 400 prosto, enak pa je bil vrstni red tudi na 200 mešano. Tudi na 400 mešano je bila Odrova boljša od mladinke Pintarjeve. Odrova je ob tem slavila še na 100 hrbtno, Pintarjeva pa na 50 prosto, hrbtno in delfin.

Vozlova iz kluba organizatorja pa je Marčunovo ugnala na 100 prsno, Pintarjevo na 50 prsno in Odrovo na 100 prosto. "To je bila moja prva tekma. Sem še v polnem trenažnem procesu in za začetek so izidi dobri. Prihodnji teden me čaka še tekma v Beogradu, nato višinske priprave, potem pa tempiranje forme za EP, na katerem si želim izboljšati lansko osmo mesto," je povedala mlada Trboveljčanka, ki trenira v Kranju.

V moški konkurenci je Radovljičan Žbogar zmagal na 50 m hrbtno, prosto in delfin ter na 100, 200 in 400 mešano ter na 400 prosto. Po daljšem času pa se je predstavil tudi triglavan Emil Tahirovič, ki je slavil v svoji paradni disciplini na 50 prsno, na 50 delfin je bil drugi. "Cilj je nastop na EP-ju decembra v Herningu, kjer si želim finale. Normo nameravam potrditi na mitingu novembra v Zagrebu, ali pa teden dni pozneje v Kranju. Zdaj delam z novim trenerjem Luko Berdajsom in ob sebi imam Petra Johna Stevensa, ki je poln ambicij, sam sem poln želja in mislim, da delamo zelo dobro," je po kranjskem nastopu povedal "Tahi". Žal sta na mitingu manjkala obolela Stevens in Mariborčan Martin Bau.

Tekmo si je ogledal tudi slovenski selektor Miha Potočnik: "Nekih ekstra izidov tukaj ni pričakoval nihče, je pa solidno za to obdobje. Trenutno še vsi delajo na bazi, nato pa se bodo po različnih destinacijah, v Mariboru, Dubrovniku in na višini pripravljali za EP. Vrhunske izide pričakujem šele novembra v Zagrebu in v Kranju, kjer se bodo lovile zadnje norme."