Peter Kauzer je osvojil deseto medaljo za Slovenijo na svetovnih prvenstvih 'divjevodašev'. Foto: MMC RTV SLO
Peter Kauzer je osvojil deseto medaljo za Slovenijo na svetovnih prvenstvih 'divjevodašev'. Foto: MMC RTV SLO
Luka Božič in Sašo Taljat
Luka Božič in Sašo Taljat sta člana Kajak kluba Soške elektrarne iz Nove Gorice. Foto: www.socaelite.si/Matjaž Tančič
Urša Kragelj
21-letni Urši Kragelj je še za vidnejšo uvrstitev zmanjkalo nekaj moči ob koncu. Foto: MMC RTV SLO
Tacenska proga
Drugo leto se bodo najboljši slalomisti na divjih vodah za odličja borili na tacenski progi. Foto: MMC RTV SLO
Kauzer razred zase
Zlata vožnja Petra Kauzerja

Hrastničan, ki je pred dnevi dopolnil 26 let, je v finalu štartal predzadnji in je na vmesnem času za Borisom Neveujem zaostajal za 32 stotink. Kauzer je nato dvignil ritem in z brezhibno vožnjo po brzicah divje pirenejske reke z več kot dvosekundno prednostjo pred Francozom osvojil zlato medaljo. Tretje mesto je zasedel domačin Carles Juanmarti, ki je zaostal še sekundo več.

"Težko bo ponovita takšno sezono"
"Sploh ne vem, kaj naj rečem! Izjemno sem zadovoljen. Končno mi je tudi na svetovnem prvenstvu uspelo napraviti tako vožnjo, kot sem si jo želel. Pred finalom nisem čutil praktično nobene živčnosti. Bil sem sproščen in se osredotočil le na svoj nastop. To je res vrhunec že tako zelo dobre sezone, ki jo bo težko ponoviti. Toda po najboljših močeh se bom trudil, da mi to vendarle uspe," je takoj po tekmi na kratko in vzhičeno izjavil Hrastničan.

Peking le še oddaljen spomin
Kauzer, ki je tudi letošnji zmagovalec svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, je tako na najboljši način končal sezono, s katero je zabrisal spodrsljaj z olimpijskih iger v Pekingu, kjer je kot najhitrejši slalomist zaradi napak ostal brez odličja.

Zrela in hitra vožnja najstnikov
Senzacionalno sta se na reki Segre odrezala tudi debitanta na velikih članskih tekmovanjih 19-letni Sašo Taljat in 18-letni Luka Božič. Mlada Primorca sta finalno vožnjo 10 najboljših posadk v razredu C-2 izpeljala odlično in brez napake (107,37).

Sprva sta Božič in Taljat zasedla visoko, a nehvaležno četrto mesto, nato je sledila razveseljiva sodniška odločitev - Britancema Timothyju Baillieju in Etiennu Stottu, ki sta imela 84 stotink prednosti, so zaradi dotika vratc prišteli dve sekundi in bronasto odličje 32. svetovnega prvenstva je pripadlo Slovencema!

Po 45 letih druga medalja v kanuju dvosedu
"Pred SP-jem bi bila povsem zadovoljna že z uvrstitvijo v finale, zdaj pa se je razpletlo naravnost sanjsko," je povedal presenečni Božič, ki je skupaj s partnerjem Taljatom nasledil Natana in Dareta Bernota, ki sta davnega leta 1963 v tej disciplini osvojila srebro. Mlada kanuista sta osvojla prvo slovensko medaljo po sedmih letih (Miha Terdič je bil v Bourg St. Mauriceu srebrn v K1) in skupno deveto v samostojni Sloveniji.

Hochschornerja potrdila prvo mesto v C2
Naslov sta ubranila slovaška brata Peter in Pavol Hochschorner, ki sta samo za 14 stotink prehitela rojaka Petra in Ladislava Škantarja. Hochschornerja si lastita tako olimpijski, svetovni kot tudi evropski naslov.

Kragljeva popustila v drugi polovici

Urša Kragelj je v polfinalu dosegla kar drugi čas, v finalu je odlično opravila s prvo polovico, ko je izenačila najbojši čas poznejše svetovne prvakinje Jasmin Schornberg. V nadaljevanju se je ujela na valu, na koncu pa se še dotaknila zadnjih vratc in končala kot osma.

Kanuisti so ostali brez finala, mladi in hitri Benjamin Savšek je s kar osmimi kazenskimi sekundami dosegel le 19. čas. Najboljši Slovenec v C-1 je bil Dejan Stevanovič s 14. mestom.

Se vidimo v Tacnu!
Vsekakor so odlični izidi iz Španije najlepše vabilo na prihodnje svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki ga bo od 9. do 12. septembra prihodnje leto gostila Ljubljana oz. natančneje Tacen in reka Sava.

LA SEU d'URGELL, finali
Kajak (K1), moški:
1. P. KAUZER SLO 92,84
2. B. NEVEU FRA +2,05
3. C. JUANMARTI ŠPA 3,05

Kanu dvosed (C2):
1. HOCHSCHORNER/HOCH. SLK 105,70
2. ŠKANTAR/ŠKANTAR SLK +0,14
3. BOŽIČ/TALJAT SLO 1,67

Kajak (K1), ženske:
1. J. SCHORNBERG NEM 106,75
2. M. CHOURRAUT ŠPA +1,21
3. E. NEAVE VB 2,29
8. U. KRAGELJ SLO 6,10

Kanu (C1), moški:
1. T. ESTANGUET FRA 96,21
2. M. MARTIKAN SLK +2,55
3. J. BENZIEN NEM 3,21
Kauzer razred zase
Zlata vožnja Petra Kauzerja