Tone Vogrinec je pojasnil številne težave pri organizaciji univerzijade 2013. Foto: BoBo
Tone Vogrinec je pojasnil številne težave pri organizaciji univerzijade 2013. Foto: BoBo
Tomo Levovnik
Tomo Levovnik je sodeloval že pri številnih uspešnih projektih. Foto: MMC RTV SLO
Športni izziv - Univerzijada 2013

Univerzijada 2013 je projekt zamujenih priložnosti in političnega pridiha, ki je se znašel v hudi časovni stiski. Maja 2008 je bil to projekt nasmejanih obrazov, a leto pozneje so se stvari zelo zaostrile. Vse se je začelo s tremi milijoni evrov pristojbine, ki jih je bilo treba nakazati Mednarodni univerzitetni športni zvezi. Vlada je odlašala z nakazilom in zagrozila celo s ponovno obravnavo v državnem zboru. Ko se je z organizatorji poenotila, da 300 milijonov evrov ni prava in realna številka, se je vendarle prižgala zelena luč. Pristojbina je bila plačana decembra leta 2009, več kot leto dni po roku plačila. Maribor je bil edini kandidat za organizacijo univerzijade leta 2013.

V oddaji Šporni izziv so svoj pogled na univerzijado 2013 predstavili Milan Mikl, podžupan Mestne občine Maribor, Darko Repenšek, namestnik direktorja direktorata za šport pri ministrstvu za šolstvo in šport, športni delavec Tomo Levovnik in direktor podjetja Univerzijada 2013, d. o. o., Srečko Vilar. Pogovor je vodil Miha Žibrat, ogledate si ga lahko v videonovici na desni strani.

Številne ideje hitro potihnile
Med športe so nato uvrstili tudi smučarske skoke, pri nas pa je udarila kriza in jasno je bilo, da na Pohorju ne bo zrasla nova skakalnica. Potihnile so tudi ideje o petih lednih površinah, smučišču v Rušah, študentskih domovih ter drugi namestitveni in cestni infrastrukturi. Projekt je v sodelovanju z drugimi občinami po Sloveniji že skoraj dobil sprejemljive okvire, a operativno kolo se vrti zelo počasi. Fundacija za šport je v tem času objavila tri razpise, vlog, povezanih z univerzijado, pa ni bilo. Tudi denarja iz evropskih skladov za regionalni razvoj organizatorji ne izkoriščajo dovolj.

Država je v projekt univerzijade vložila 15,5 milijona evrov, prav tako so vlagale občine. Leta 2013 bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo v košarki, v polnem razmahu so dela v Planici, gradi se gimnastični center, ureja se tudi Ilirija.

Planica in Pokljuka ne prideta v poštev
"Univerzijada je relativno blizu zimskim olimpijskim igram, ne po kakovosti, vsekakor pa po številu tekmovanj. Podpisali smo obvezujočo pogodbo z Mednarodno univerzitetno zvezo, kjer so zapisane obveznosti in pravice. Dobili smo dovoljenje, da nam ni treba graditi skakalnic v Mariboru, koristili jih bomo v Ljubnem in v Kranju. Dobili smo dovoljenje, da so tekaške discipline na Rogli. Nismo dobili dovoljenja za skoke v Planici in za biatlon na Pokljuki. Tik pred zdajci ne moremo vsega spremeniti in organizirati tekmovanj po vsej Sloveniji," je povedal predsednik organizacijskega odbora Vogrinec.

"Naš slogan ob kandidaturi je bil "We are ready!''. Pripravljeni smo, da izpeljemo veleslalom na Pohorju ali teke na Rogli. Vse, kar smo govorili o objektih, pa žal ni točno. Mi še danes nismo pripravljeni. Beton se mora posušiti, zemlja mora biti odkopana, stroji morajo brneti in zagotovljeni morajo biti papirji, kar lahko traja v nedogled. Blizu je čas, ko bomo morali sporočiti, da nismo pripravljeni na ta izziv. To bi bila sramota! Država je že plačala tri milijone evrov, sledijo lahko še odškodninske tožbe. Res ne bi rad bil zraven," je bil brez dlake na jeziku Vogrinec, ki je še dodal, da mora organizacijski odbor izpeljati enajst športnih panog.

Športni izziv - Univerzijada 2013