Uvodno potezo memoriala je na dvoboju med izkušenim Aleksandrom Beljavskim (sedi prvi z leve), ki nastopa pod slovensko zastavo, in ta čas najvišje rangiranim Slovencem - velemojstrom Luko Leničem (drugi z desne) - povlekel direktor Elektroinštituta Milan Vidmar dr. Boris Žitnik. Vse skupaj so spremljali tudi: župan Bleda Janez Fajfar (drugi z leve), Borut Simonič (član uprave Save Turizma, d. d., tretji z leve) in  Milan Kneževič (prvi z desne), častni predsednik Šahovske zveze Slovenije in predsednik organizacijskega odbora turnirja. Foto: Ervin Čurlič
Uvodno potezo memoriala je na dvoboju med izkušenim Aleksandrom Beljavskim (sedi prvi z leve), ki nastopa pod slovensko zastavo, in ta čas najvišje rangiranim Slovencem - velemojstrom Luko Leničem (drugi z desne) - povlekel direktor Elektroinštituta Milan Vidmar dr. Boris Žitnik. Vse skupaj so spremljali tudi: župan Bleda Janez Fajfar (drugi z leve), Borut Simonič (član uprave Save Turizma, d. d., tretji z leve) in Milan Kneževič (prvi z desne), častni predsednik Šahovske zveze Slovenije in predsednik organizacijskega odbora turnirja. Foto: Ervin Čurlič

To so Luka Lenič, Jure Borišek, Aleksander Beljavski, Matej Šebenik in Jure Škoberne. Za visoko šahovsko napetost skrbijo še Zdenko Kožul (Hrvaška), Ivan Ivaniševič (Srbija), Andrej Volokitin (Ukrajina), Arkadij Naiditsch (Azerbajdžan), Liviu-Dieter Nisipeanu (Nemčija).

V 1. krogu ni bilo večjih presenečenj. Naiditsch je premagal Škoberneta, ki v izenačenem položaju ni izbral pravilnega načrta. Šebenik je z natančno igro v končnici remiziral proti favoriziranemu Nisipeanuju. Z delitvijo točke se je končal tudi slovenski derbi Lenič - Beljavski, v katerem je imel beli nekaj več pobude. Volokitin je dosegel pomembno zmago s črnimi figurami nad srbskim reprezentantom Ivaniševićem. V najdaljši partiji dneva sta se z delitvijo točke razšla Borišek in Kožul, kjer je imel slovenski šahist v določenem trenutku precejšnjo prednost, a je ni realiziral.

V sklopu memoriala bo v soboto, 2. julija 2016, z začetkom ob 10. uri potekal tudi odprti turnir v pospešenem šahu. Turnir bo štel tudi za pospešeno državno prvenstvo v šahu za članice in člane. Pričakujemo več kot sto udeležencev, med njimi najboljše slovenske šahistke in šahiste.