Dejan Zavec je junija nokavtiral Argentinca Jorgeja Mirando. Foto: www.dejanzavec.com/Črtomir Goznik
Dejan Zavec je junija nokavtiral Argentinca Jorgeja Mirando. Foto: www.dejanzavec.com/Črtomir Goznik
Dejan Zavec
Bomo takšen prizor videli tudi v petek okoli 22. ure zvečer v Wembley areni? Foto: www.dejanzavec.com/Črtomir Goznik
Dejan Zavec
Dejan Zavec je odlično pripravljen. Zadnje treninge pred odhodom v JAR je opravil v Magdeburgu. Foto: www.dejanzavec.com/Črtomir Goznik
Zavec komaj čaka petkov obračun

33-letni Ptujčan je pripravljen, da na gostujočem terenu premaga svetovnega prvaka v velterski kategoriji (do 66,67 kg) po različici IBF, Južnoafričana Isaaca Hlatshwayo. Leto mlajši "Angel", kot je njegov vzdevek, si je naslov priboksal avgusta letos v Las Vegasu, ko je premagal Delvina Rodrigueza iz Dominikanske republike. "O negativnih rečeh ne razmišljam, pač pa le o tem, kako ring zapustiti z dvignjenimi rokami," je odločen Mr. Sympatikus, ki je doslej dobil 27 obračunov (15 z nokavtom), le enkrat pa je izgubil, pa še to v zelo dvomljivih okoliščinah.

Prenos dvoboja si lahko v petek od 21.00 naprej ogledate na TVS 2 in na MMC-jevi spletni strani.

Verjetno niste pričakovali, da se boste samo leto po 'krivičnem' porazu proti Poljaku Rafalu Jackiewiczu borili za naslov svetovnega prvaka?
Na tak dvoboj sem čakal vso kariero. Nisem si upal želeti na glas, a vedel sem, da možnost obstaja. Počaščen sem, da me je doletela takšna priložnost.

Kako se pripravljate na obračun s Hlatshwayo? Kaj drugače kot na prejšnje dvoboje?
V osnovi ni novosti. Izbiramo si temnopolte 'sparing' partnerje s podobnim načinom boksanja kot Hlatshwayo. Čutimo pa vsi, da je v igri nekaj več kot doslej.

Kje vidite svoje glavne prednosti?
Velikokrat je tako, da imaš v glavi neko taktiko, ki pa jo moraš zaradi nasprotnikovih ravnanj spremeniti. Hlatshwaya smo preučili. Krasita ga dobra obramba in kondicijska pripravljenost - tukaj se srečujeva. Svojo prednost vidim v tem, da si želim to zmago. Vem, po kaj grem 'dol', in vem, da ne grem zastonj.

Glede na to, da boksate na njegovem terenu, boste morali biti občutno boljši ali ga celo nokavtirati, da bi prišli do naslova, kajne?
To je nehvaležna napoved. Ne skrivam želje po tem, da dvoboj predčasno končam, a zadovoljen bi bil tudi z zmago po točkah. Ne obremenjujem se s tem. Poskušal bom biti boljši.
Za nasprotnika si vas je Hlatshwayo izbral sam. Menite, da vas malo podcenjuje in računa, da bo proti vam najlažje ubranil lovoriko?
Definitivno je naredil napako, če misli, da bo z lahkoto opravil z menoj. Sicer pa se s tem ne obremenjujem.

Statistika Južnoafričana je zavidanja vredna. Ob 29 zmagah zgolj en poraz, kar govori o tem, da gre za odličnega boksarja.
Seveda. Kaj drugega tudi ni pričakovati. Je vendarle svetovni prvak, zato ga spoštujem, saj vem, koliko je treba delati za to. Vendarle to ne pomeni, da jaz ne morem postati prvak.

Kdo vas bo spremljal v Južnoafriški republiki?
Moje moštvo, trener, menedžer in pomožni trener. Iz Slovenije bo prišlo še okoli 15 ljudi, ki me bodo spodbujali.

Kako bo razplet dvoboja - bodisi zmaga bodisi poraz - vplival na vašo nadaljnjo kariero?
Teh scenarijev ne preigravam. O negativnih rečeh ne razmišljam, pač pa le o tem, kako ring zapustiti z dvignjenimi rokami.

ales.vozel@rtvslo.si

Zavec komaj čaka petkov obračun