Preostali športi

Poudarki

  • Truplo našli na višini 5.600 metrov
Tomaž Humar
"Gozdni Joža", kot so pravili Tomažu Humarju, je končal življenje tam, kjer mu je bilo najlepše - v objemu Himalaje. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Humar, Šiša Pangma
Tomaž Humar je letos dopolnil 40 let. Foto: www.humar.com
Še en tvegan projekt se je tokrat končal usodno. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Humar in Viki Grošelj
Viki Grošelj je reševalno akcijo Tomaža Humarja usklajeval že pred štirimi leti. Foto: RTV SLO/T. O.
VIDEO
Za gore živel, v gorah umrl
VIDEO
Zadnji vzpon Tomaža Humarja

Dodaj v

Življenje Tomaža Humarja se je končalo na gori

Vzrok smrti še ni znan
14. november 2009 ob 06:37,
zadnji poseg: 14. november 2009 ob 07:26
Katmandu - MMC RTV SLO, STA

Alpinista Tomaža Humarja, ki je bil 6 dni ujet na himalajski gori Langtang Lirung, so reševalci našli mrtvega. Kot je povedal Viki Grošelj, se je to najverjetneje zgodilo v noči s ponedeljka na torek.

Kot je znano, je Tomaž Humar v ponedeljek poklical v Slovenijo in šerpe ter povedal, da je resno poškodovan. Po besedah Toneta Škarje, predsednika Komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenija, je imel kamniški alpinist poškodbe hrbtenice, reber in noge.

Našli so ga na višini 5.600 metrov
Reševanje je bilo v zadnjih dnevih zaradi slabega vremena onemogočeno, danes pa je švicarski helikopter, ki je na pomoč v Himalajo prišel v petek, le lahko poletel. "Reševalna akcija se je začela ob pol enih zjutraj. Vreme se je toliko izboljšalo, da so Švicarji lahko akcijo začeli že ob zori. Na žalost so Tomaža našli mrtvega na višini 5.600 metrov, nižje, kot smo domnevali," je za MMC povedal Grošelj.

Truplo prepeljano v bazni tabor
Kot je še povedal Grošelj, so truplo prepeljali v bazni tabor, o naslednjih korakih pa se bodo zdaj odločali Humarjevi svojci. "V tolažbo mi je le to, da ni trpel," je dejal Grošelj.

Vrhunsko usposobljena reševalna posadka iz Švice si je na vsak način že v petek želela opraviti prvi poskus reševanja Humarja, a se to ob pomanjkanju časa in dnevne svetlobe le ni zgodilo.

Kako je potekala akcija?
Reševalno skupino so sestavljali pilot Robert Andenmatten, eden najbolj izkušenih reševalcev in ekstremnih plezalcev na svetu, Simon Anthamatten, ki se je prvi spustil do ponesrečenega alpinista, ter vodja zermattske gorske reševalne službe Bruno Jelk.

"Ko so Humarja locirali, se je Simon Anthamatten spustil do njega. Ugotovil je, da je mrtev, ga pripel na reševalno vrv. Nato so ga s helikopterjem prenesli v bazni tabor, se vrnili nazaj po Simona in tudi njega odpeljali dol in akcija je bila s tem zaključena," je dejal Grošelj.

Mrtev že nekaj dni
"Po prvem pregledu so reševalci ugotovili, da je dejansko imel zlomljeno nogo. Po rekonstrukciji so ugotovili, da so se zadeve za Tomaža končale že v ponedeljek najkasneje v torek. Vsa akcija je potekala v prazno, kot se temu reče, kljub temu pa sem pomirjen, da so Švicarji ugotovili, kaj se je zgodilo, da so ga našli in vsaj to ni bilo zaman, da bi še naprej ostali v negotovosti," je povedal Grošelj.

"Mislim, da se je Tomaževo življenje končalo kmalu po tistem, ko je javil, da je bil poškodovan. Mislimo, da je bilo to v ponedeljek, v noči na torek ali najkasneje v torek. Ali je šlo za padec, za plaz, ki ga je poškodoval, ali kaj drugega, to najbrž ne bo nikoli jasno," je še dodal.

Pred štirimi leti šest dni v steni
Humar je v steni Langtang Lirunge (7.227 m) opravljal solovzpon, odpravo pa je organiziral sam. Slovenski alpinist je avgusta 2005 med vzponom na goro Nanga Parbat obtičal v steni na višini 6.000 metrov, kjer je preživel šest dni, rešil pa ga je helikopter pakistanske vojske. Reševalna akcija je bila edinstvena, saj so Tomaža rešili z vrvjo, na kateri je visel vse do pristanka v baznem taboru.

Daleč od oči medijev
Akcija, ki je bila takrat pospremljena s prenosom prek interneta in velikim medijskim pompom, je razdvojila slovensko javnost. Humar se je od takrat v gore odpravljal popolnoma sam in daleč od soja žarometov. Za vzpon na Langtang Lirung niso vedeli niti njegovi najbližji znanci.

Preplezal več kot 70 prvenstvenih smeri
40-letni Humar je bil izkušen alpinist, saj je preplezal več kot 70 prvenstvenih smeri, vključno z južno steno Daulagirija. Leta 1996 je je prejel tudi nagrado zlati cepin za vzpon na Ama Dablam.

T. K. B., R. K.
Prijavi napako
Komentarji
luka101
# 14.11.2009 ob 06:40
Naj počiva v miru. Bil je velik alpinist in ambasador slovenske države.
ponudnik
# 14.11.2009 ob 06:40
Početi to kar si upaš, četudi je na limitu možnega - to kar si številni želijo, a le redki živijo.

Počivaj v miru.
roccer
# 14.11.2009 ob 06:40
Iskreno sožalje svojcem. Počivaj v miru, legenda!
sjefrojkaf
# 14.11.2009 ob 07:49
Tomaž, počivaj v miru, našel si ga tam, kjer si bil najbolj srečen.

Pa še tole, sicer offtopic, a moram se vprašati ; kje so pa zdaj tisti idioti, ki so pred dnevi pisarili naj ostane gor ? Pa še veliko jih je bilo. Ob nesreči in trpljenju drugega, se tule najde toliko gnojev od ljudi, ki želijo slabo sočloveku, da me srh spreleti v kakšni deželi živim.
slepica
# 14.11.2009 ob 08:59
sjefrojkaf!

Nisem komentirala. Sem pa mislila sama pri sebi, kam se je spet spravil in od kod zdaj kliče pomoči.
Zdaj razumem. Ni klical pomoči, sporočilo je poslal. Ampak za nas navadne smrtnike je bilo tako nenavadno, da se neki Gozdni Jože ne prepira, ne štrajka, ni tajkun,
ne blati nikogar, ni se mu nevem kje in nevem kdaj zgodila krivica. On je enostavno odšel -
najbrž nasmejan, kot vedno. Odšel iz te mlakuže najnižjih človeških strasti, nekam visoko, visoko..., sanjat svoje sanje. Našel je sebe, našel je svoj mir...
Sladko sanjaj Tomaž!
davda
# 14.11.2009 ob 07:17
Tomaž, bil si legenda slovenskega naroda, ki si velikokrat pripomogel k temu, da smo se na tvoj račun pohvalili, kje je Slovenija v v svetu. Žalostni je bilo od ljudi, kateri so na raznih forumih pisali določene, komentarje in te niso zastopili ne v dobrem in slabem. Nikoli te ne bom pozabil. Počivaj v miru!
TOTALCEK
# 14.11.2009 ob 10:08
Imel sem to srečo da sem te pred leti srečal na Triglavu, ni ti bilo težko spregovorit par besed pa tudi slikali smo se in ta slika bo v mojem večnem spominu.
Tomaž - odšel si tam kjer si bil najraje. Počivaj v miru!

P.S. Raje v gorah kot na cesti...
petzl
# 14.11.2009 ob 09:48
Tomaž, sedaj si pri Njemu! Skupaj ste z Johanom, Vanjo, Šraufom... in drugimi tvojimi iskrenimi prijatelji, ki so te prej zapustili.
Počivaj v miru Tomaž!!
Še v torek sem bral tvoje zapise v knjigi Ni nemogočih poti in si rekel, da te moram enkrat srečat, obiskat...nisem niti vedel, da si spet v Himalaji, kaj šele poškodvan, ali celo že pri Njemu...
Prehitel si me....Naj ti bo lepo, in upam, da lahko sedaj polno živiš svoje sanje.....daleč nad našo človeško mlakužo, polno zavisti, foušije, sovraštva, tebi tako nerazumljivo!!
Bodi fajn!
JAMESSS
# 14.11.2009 ob 06:50
Počivaj v miru LEGENDA.
SimZy
# 14.11.2009 ob 08:58
Tomaž Humar
(1969-2009)

Odšel je eden najbolj karizmatičnih in vrhunskih alpinistov, ne samo pri nas, ampak tudi v svetovnem merilu. K sebi ga je popeljala tista, ki jo je od vseh najbolj ljubil; rodila ga je in mu na koncu dala večni mir in pokoj - a kar je najvažnejše, dala mu je življenje. Kar nekaj prijateljev imam, ki so imeli čast Humarja spoznati, ne sicer zelo osebno, vendar naključno, ko so na primer pohajkovali iz Kamniškega sedla. Opisali so ga kot zelo prijaznega, odprtega in preprostega človeka, ki je bil vedno pripravljen na sproščen pogovor in deliti nasvete manj izkušenim od sebe. Sam pa sem v samotnih pohodih po Kamniškem gorovju zaman upal, da se bodo najine poti kdaj križale. Sedaj, ko sem bil tri dni prepričan, da so bo trdoživi Tomaž vendarle izvlekel iz primeža gore, občutim nekakšno praznino, kot da bi odšel nekdo, ki mi je bi neverjetno blizu. Vendar pa bo ostal Tomaž vsekakor v mojem srcu zapisan kot spoštovanja vreden človek in vsak obisk v Kamniški bistrici, kamor je zahajal najraje mi ga bo priklical v spomin.

Počivaj v miru,

Simon
jat
# 14.11.2009 ob 06:43
Ni blo treba tega. On je verjetno umrl srečen. Spoštovanje njemu in sožalje svojcem.
Miki_79
# 14.11.2009 ob 06:50
Bil je vredu dečko (dobrovoljček).

Umru je pa pri svoji največji ljubezni.
Naj počiva v miru.
konjice
# 14.11.2009 ob 06:42
R.I.P TOMAŽ! :,( res mi je žal za njega kerje bil res edini slovenec ki si je upal na najnevarnejše gore. iskreno sožalje svojcem.
r_1
# 14.11.2009 ob 10:46
Če nimaš nekaj,za kar je vredno umreti,potem ni vredno živeti... On je to imel in je živel kot mu je bilo ljubo... Imel je vsaj to "srečo",da se je poslovil od tega sveta na njegov način,na njegovih gorah.... Družini sožalje, Tomažu pa plezanje v večnosti...
Tetanus
# 14.11.2009 ob 10:42
Nebeden kadarkoli rojen slovenski nogometaš (kakor tudi celotni slovenski nogomet) se ne more primerjati z njegovimi dosežki.
Nogomet bi morali danes odpovedati !

Počivaj v miru.
periege
# 14.11.2009 ob 08:44
Končala se je pot enega izmed največjih sinov Slovenskega naroda... Bil je poseben, bil je drugačen, bil je med najboljšimi ... Izjemno sem ga cenil... Počivaj v miru champ...

"Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi."
Nejc Zaplotnik
fakin
# 14.11.2009 ob 08:36
IN MEMORIUM
Včasih moram poiskati te strme poti,
moram položiti nanje svoje roke
in stkati tiste čudno lepe vezi,
moram priti tja, kjer se zdi
da besede drugače zvene
in se drugače pogleda v oči.
vipavagol
# 14.11.2009 ob 07:54
Tomaž, počivaj v miru, umrl si tam kjer ti je bilo najbolj všeč ;) RIP

Drugače bi pa ob tem pohvalil RTVSLO , ker je dalo temu članku spodoben naslov in tak , ki se za to spodobi, ne pa 24UR, prideš na njihovo stran, in takoj prva novica na veliko : TOMAŽ HUMAR UMRL...brez vsakega spoštovanja, človka to prav šokira :S:S

Še enkrat Tomaž R.I.P.
nody
# 14.11.2009 ob 07:21
omg :S čist me je šokiralo, k tole berem in zvem da je tragično preminul.....
človek, ki je imel res neverjetno voljo, zagon.......
s humarjem smo res izgubili velikega človeka, ki je za dosežke žrtvoval svoje življenje.....

počivaj v miru! iskreno sožaljee vsem......

Vsaka gora ima svojo dušo. Če te gora ne sprejme, ti pa vseeno vztrajaš, te bo pogubila" “Tomaž Humar,
cherub
# 14.11.2009 ob 10:35

Tomažu v spomin
skcaminoreal
# 14.11.2009 ob 10:09

7up
Nja počiva v miru

Ima kdo informacijo koliko je stalo reševanje in kdo bo to plačal?


Naj bi ga raje pustili gor?
Svoje mrtve moramo pokopati in o takih stvareh se vpričo mrliča ne sprašuje. To je stvar srčne kulture.
patre94
# 14.11.2009 ob 10:01
Ajde, danes pa Robi & druščina razbit Ruse za Tomaža!

Počivaj v miru! Sožalje svojcem! Je pa vsaj srečen umrl, bolje to, kot pa da pride domov in pade po stopnicah pa si zlomi vrat.... Umrl je živeč svoje sanje! SLAVA MU!
fekca
# 14.11.2009 ob 07:49
Dragi Tomaž. Gora te je imela rada zato te je vrnila pred leti, mogoče te je vzela sedaj ker je vedela, da si želiš biti tam, kjer si najraje bil. Mogoče je tudi to prav, ne vem. Vem pa, da mi je žal, da te ni več! Počivaj v miru in iskreno sožalje vsem tvojim.
gibson7
# 14.11.2009 ob 07:14
Res je umrl je tam kjer je bil najrajši , počivaj v miru.
Simply
# 14.11.2009 ob 07:06
Umrl je pri tem, kar je počel najraje in najbolje. Počivaj v miru.
fux
# 14.11.2009 ob 06:52
Počivaj v miru
bostjan100
# 14.11.2009 ob 06:51
počivaj v miru svojcem pa iskrene sožalje
sunshine girl
# 14.11.2009 ob 06:50
Iskreno sožalje svojcem, Tomaž, počivaj v miru.
igor555
# 14.11.2009 ob 10:14
Tomaž

Ne zameri in odpusti vsem tistim, ki so te grajali ob tvojih spodrsljajih. So pač samo slovenclni. In sram jih naj bo. Ti si pa bil Slovenec, takšen, kot bi si marisi kdo od nas želel biti, pa nam ne uspe.
Počivaj v miru
MIRNČAN
# 14.11.2009 ob 09:17
Mislim da tisti k se ne ukvarjamo z alpinizmom ne bomo nikoli razumeli zakaj? Ljubil je gore,ljubil je mir gora. vedno je iskal nove izzive vedno se je smejal in nikoli ni potarnal da je nekaj težko. Bil je res izjemen ljubitelj gora in alpinist in taka smrt je za njega po mojem nekaj kar si je želel celo življenje. Mislim da so bile poškodbe le prehude in je vedel da bo umrl,javnost pa ga mora sprejeti z vsemi častmi katere si nedvomno zasluži. Tomaž upam da si našel svoj mir pa počivej
il Sloveno
# 14.11.2009 ob 07:46
Šokiran sem do konca. Tomaž, počivaj v miru, nikoli te ne pozabimo! Sožalje svojcem.
Dare Superstar
# 14.11.2009 ob 07:18
Počivaj v miru Tomaž in popij kakšno rundo na naše zdravje s prijatelji alpinisti, ki čakali nate zgoraj na nebu.

Iskreno sožalje svojcem in prijateljem.
koš
# 14.11.2009 ob 06:59
Počivaj v miru, umrl si v tem kar si počel najraje na tem svetu
BORUT70
# 14.11.2009 ob 06:57
počivaj v miru......
dimež11
# 14.11.2009 ob 12:14
Sem se že skoraj naveličal brat vpise ljudi, ki so skregani sami s sabo.

dolenjček - pa saj si že večkrat napisal, da ne odobravaš njegovega početja. Ne ponavljaj se.
Tvoje kotaljenje s Trške gore bo morda 'odmevalo' okoli Novega mesta - Tomaževi vzponi pa so se vendarle zapisali v zgodovino svetovnega alpinizma!

aaa - do kam pa seže tvoj korak? Je tvoj najvišji vzpon morda na 'goro moraliziranja'?

Nehajte že nakladat o stvareh, ki jih ne razumete.
Na vsa neumna vprašanja (plačilo, družina, otroci, zakaj plezat, ...) so bili odgovori v preteklih dneh že napisani. Poiščite jih - zakaj mislite, da bi jih morali zaradi vas ponovno pisat?
En neumen lahko več vpraša, kot deset pametnih odgovori, so rekli včasih. In pri Slovencih očitno to velja kot pribito!
dik
# 14.11.2009 ob 11:43
Ne Tomaž, ti nisi umrl. Umrla bom jaz, ti pač nikdar. Smrt je za nas, ki čepimo za računalniki in beremo in pišemo in kritiziramo. Zate je večno življenje tam v gorah. Pazi nase in na to, kar si našel.
Tomaževi družini in njegovim prijateljem želim, da bi našli veliko poguma v prihajajočih dneh.
Vesna
klementusar
# 14.11.2009 ob 11:23
sem držal pesti....
pa ni šlo... :(
korenjak
# 14.11.2009 ob 10:43
Počivaj v miru, Tomaž. Še ena legenda slovenskega alpinizma, ki je svoj mir našel v raju.
kleemn
# 14.11.2009 ob 09:28
Počivaj v miru, Gozdni Joža, slovenske in svetovne gore sin ...
grega25
# 14.11.2009 ob 09:18
Iskreno sožalje vsem njegovim.
Ugasnilo je življenje enega največjih junakov Slovenske zgodovine.

R.I.P Tomaž
ikonov
# 14.11.2009 ob 09:10
Ostal si zvest samemu sebi, do konca. Delal si tisto, kar si najbolje znal in želel, do konca. Nekateri tega ne bomo nikoli uspeli, vedno ujeti v nekaj, v nekoga, za nekaj, za nekoga. Ti pa si našel svojo pot in ostal na njej, do konca in za zmeraj. Sožalje svojcem.
moonylink
# 14.11.2009 ob 08:13
škoda, kot pa pravi me-tka je umrl tam, kjer mu je bilo najlepše, pri početju ki ga je imel najraje - večina nas nima te sreče / poguma.
Galactic
# 14.11.2009 ob 07:54
Tega pa res nisem pričakoval..
Mislil sem, da ni tako zelo resno kot se sliši.
Tomaž - najbrž si bil eden najpogumnejših ljudi na zemlji. Počivaj v miru...
tipe
# 14.11.2009 ob 07:39
Bil je velik človek in car med alpinisti....Iskrene sožalje svojcem....Tomaž-počivaj v miru,nikoli te ne bomo pozabili.Hvala ti za vse.
indijanc78
# 14.11.2009 ob 07:36
gozdni joža počivaj v miru!! sožalje svojcem
lookaaa
# 14.11.2009 ob 13:44
aaa
14. november 2009 ob 11:39

In smo izgubili človeka, ki je nenehno puščal v negotovosti in strahu svojo družino, nenehno spravljal v življensko nevarnost reševalce, nenehno spravljal v strah in negotovost družine reševalcev. Če bi se kak reševalec ponesrečil verjetno niti njegovega imena ne bi izvedeli. Sploh, če bi bil domačin iz Nepala. Skratka, res velik človek.[/url]


..in nic kolikokrat se nisi vprasal im marsikdo drug tudi ne (z mano na celu vred), koliko ljudi je prav on resil iz nasih gora. ravno zaradi izkusenj so ga >>uporabili<< za najtezja gorska resevanja v slovenskem gorovju, bil pa je clan gorske resevalne v kamniku!

ne glej enoplastno!!!
petmat
# 14.11.2009 ob 11:45
Iskreno sožalje vsem, ki so ga imeli radi in občudovali njegov pogum in način življenja.
Počivaj v miru, slovenskega naroda sin.
sebastjan
# 14.11.2009 ob 11:44
Nekje na vrveh,
v bližini zadnjih gnezd
in prvih zvezd,
nekdo
s pobožno roko
sega po nedotaknjenih stvareh:
In kar se mu nameri pod dlan,
spremeni se v žlahtni kamen,
v čudežen plamen,
bajen cvet,
let vseh ran.
Pod dotikom njegovih rok
Triglav se spomni,
da je Bog,
in divjemu kozlu pozlati se rog.
Tam so na meji življenja in smrti
čez brezna razprostrti
prebeli, tihi, prti:
Kako je čist, tih, bel pokop!
Kako kristalen, neoskunjen tam je grob!

Oton Župančič
lookaaa
# 14.11.2009 ob 11:30
v vednost tistim, ki kritizirajo njegovo pocetje in sebicnost. bil je tudi gorski resevalec z ogromno izkusnjami (tudi himalajskimi) in marsikoga je ravno zaradi svoje izkusenosti resil iz primeza nasih prelepih gora! ko se preceni navadni smrtnik in ga resi en izkuseni alpinist, se nam zdi ok, ko je treba pomagat slednjemu.... zalostno!!!

Osebno se Grošelj Tomaža spominja kot zelo občutljivega človeka. "Zavzemal se je za malega človeka. Ogromno ljudem je pomagal v stiskah v gorah.“ Tomaž je bil tudi član Gorske reševalne službe v Kamniku. "Vedno so ga klicali za najtežje, najnevarnejše reševalne akcije," pravi Grošelj.
goldstar2
# 14.11.2009 ob 11:14
Vsi bodo dosegli svoj cilj,
le jaz ga ne bom dosegel....
Ognja prepoln, prepoln sil,
neizrabljen k pokoju bom legel. (S. Kosovel)

Dosegel je več kot večina Slovencev, res pa je, da je umrl neizrabljen. Njegovo življenje je bilo šele v vzponu.

Naj ti lahka bo domača zemlja.
Kazalo