Tomaž Humar je leta 1996 skupaj z Vanjo Furlanom prejel zlati cepin za prvenstveno smer v Ama Dablamu (6.812 m). Foto: humar.com
Tomaž Humar je leta 1996 skupaj z Vanjo Furlanom prejel zlati cepin za prvenstveno smer v Ama Dablamu (6.812 m). Foto: humar.com
Air Zermatt
Švicarji so opremljeni in usposobljeni za reševanje do višine sedem tisoč metrov. Foto: www.air-zermatt.ch
Viki Grošelj
Viki Grošelj je v svoji alpinistični karieri osvojil deset himalajskih osemtisočakov. Tone Škarja, ki pomaga pri reševanju v Katmanduju, pa je bil v Nepalu na srečanju z nepalsko planinsko zvezo. Foto: MMC RTV SLO
Še je upanje za Humarja
Grošelj o reševanju Humarja

Švicarska tričlanska posadka, ki je nekaj ur predtem prispela v glavno mesto Nepala Katmandu, si je na vsak način že danes želela opraviti prvi poizkus reševanja Humarja, a se to ob pomanjkanju časa in dnevne svetlobe le ni zgodilo.

Vremenska napoved nekoliko boljša
"Tako nepalski kot švicarski piloti so se uskladili, vse administrativne ovire so odstranjene, vremenska napoved za jutri je nekoliko boljša, kot je bila pred nekaj urami, in pričakujemo, da bo jutri odločilni dan. Tako Švicarji kot Nepalci so optimistično razpoloženi in to je tisto, kar potrebujemo," je najnovejše o reševanju Humarja sporočil Grošelj: "Jutri nekje od šeste naprej pričakujemo najnovejše informacije."

Megla, oblačnost in noč
Grošelj je, še preden se je v Himalaji stemnilo, dejal: "Čas ni naš zaveznik, še dobro uro časa je za posredovanje. Upajmo, da bo čas vsaj za ogledovanje." Časovna razlika med Slovenijo in Katmandujem je +5 ur. Sonce je na gori zašlo nekaj pred 18. uro (13.00 po slovenskem času). Predtem sta začetek helikopterskega reševanja preprečili megla in nizka oblačnost.

Se bodo vremenarji znova zmotili?
"Napoved za jutri je slaba. Upam, da se bodo tokrat zmotili v naš prid. Do zdaj so že trikrat napovedali boljše vreme, a je bilo ravno obratno. Prve informacije lahko pričakujete jutri po šesti uri zjutraj," se je v nov dan upanja zazrl izkušeni himalajec, ki še naprej ostaja optimističen in prepričan o uspešnem reševanju.

"Najboljši reševalci, kar jih je"
"To so ljudje tipa Tomaž Humar, ki dobro vedo, da šteje vsaka minuta. Boljših ljudi ne bi mogli imeti tam," je o reševalcih povedal Grošelj. Reševalno ekipo sestavljajo Robert Andenmatten (pilot), Bruno Jelk (vodja gorske reševalne postaje Zermatt) in Simon Anthamtten (izvrstni alpinist in specializirani gorski reševalec).

Zermattske reševalce, ki so prispeli ob 8.30 po slovenskem času, sta na katmandujskem letališču sprejala Tone Škarja in Ang Tsering, vodja reševanja. Najprej so opravili operativni sestanek, sledile pa so priprave ekipe. Ker je gora Langtang Lirung (7.227 m) blizu katmandujskega letališča (okoli 20 minut helikopterskega leta), bodo reševalno operacijo še naprej vodili iz nepalskega glavnega mesta.

Švicarji so se odzvali klicu na pomoč
"Humar je poškodovan in ujet na 6.300 metrih na severni strani Langtang Lirunga že od začetka tedna," je povedal koordinator švicarskih reševalcev Menno Boermans in dodal: "Njegovi slovenski kolegi so poklicali Air Zermatt in nas prosili za posredovanje naših vrhunsko usposobljenih gorskih reševalcev."
Podjetje Air Zermatt velja za vrhunsko gorsko reševalno in transportno podjetje, ki že od leta 1968 opravlja svojo dejavnost v osrčju švicarskih Alp. Trenutno imajo osem helikopterjev, s katerimi redno rešujejo v ekstremnih gorskih razmerah po celotnih Alpah in po vsem svetu.

Po nepalskih pravilih za začetek helikopterskega reševanja zadostujejo polog v višini tri tisoč dolarjev (2.015 evrov), osebni podatki poškodovanca in zadnja lokacija. Švicarji so formalnosti v sodelovanju z Nepalci uredili že v nekaj minutah po prihodu.

Vidljivost in veter največji oviri za helikopter
"V bistvu je izboljšanje vremena napovedano šele od nedelje naprej. Trenutno je oblačno, predvsem pa reševanje ovira močan veter, ki onemogoča vzlet helikopterja. Je pa zelo težko povedati, kakšne so dejanske razmere. Pričakovati gre bolj suh zrak, brez padavin in brez oblačnosti. So pa tam visoki gorski grebeni, ki zelo vplivajo na zračne tokove. Ti so pravokotni na grebene, zaradi česar nastajajo 'rotorji', ki tudi ob nižjih hitrostih ovirajo letenje," je povedal Andrej Velkavrh iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Brez kontakta že od torka
Tomaž Humar
je v ponedeljek poklical v Slovenijo in šerpe ter povedal, da je resno poškodovan. Po besedah Toneta Škarje, predsednika Komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenija, ima kamniški alpinist poškodbe hrbtenice, rebra in noge. Drugič je bil Humar v stikih z reševalci v torek dopoldne.

"Stenski reševalci ne morejo napredovati, sami presojajo nevarnost plazov in ta je prevelika. Če je Tomaž tako poškodovan, kot je bilo nazadnje rečeno, potem mu lahko pomaga le helikopter, medtem ko ima stensko reševanje malo možnosti," je še povedal Grošelj.

Pred štirimi leti šest dni v steni
Humar je v steni Langtang Lirunge opravljal solovzpon, odpravo pa je organiziral sam. Slovenski alpinist je avgusta 2005 med vzponom na goro Nanga Parbat obtičal v steni na višini 6.000 metrov, kjer je preživel šest dni, rešil pa ga je helikopter pakistanske vojske.

Še je upanje za Humarja
Grošelj o reševanju Humarja