V kategoriji nad 78 kg bo slovenska adutinja Lucija Polavder. Foto: Reuters
V kategoriji nad 78 kg bo slovenska adutinja Lucija Polavder. Foto: Reuters
Snežana Rodić, Vesna Fabjan in Petra Nareks
Petra Nareks je šele pred desetimi dnevi izvedela, da bo odpotovala na evropsko prvenstvo. V soboto se je udeležila izbora za mis športa 2013 in bila v žiriji ob Vesni Fabjan in Snežani Rodić. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenske barve bodo v Budimpešti v ženski konkurenci branile Petra Nareks (do 52 kg), Nina Miloševič, Tina Trstenjak (obe do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg), Ana Velenšek (do 78 kg), Lucija Polavder (nad 78 kg), Matjaž Trbovc (do 60 kg), Rok Drakšič, Tadej Čeh (oba do 73 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg), Miha Žgank, Igor Spasojevič (oba do 90 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg). Za ekipni tekmi so predvideni še Vesna Đukić, Adrijan Gomboc in Gašper Jerman.

Gre za najštevilčnejšo zasedbo do zdaj, slovenski judoisti in judoistke pa so v madžarski prestolnici zmeraj dosegali vrhunske uvrstitve. Ekipa je razširjena, saj so trenerji že začeli delati tekmovalno sredino za prihodnja leta, za največja tekmovanja, ki bodo še sledila.

V Budimpešto bolj z okrepljeno kot z močno ekipo
"Ne bi rekel, da gre za močno ekipo, bolj za okrepljeno. Gre za poolimpijsko leto in v tem letu je treba reprezentanco sestaviti, narediti močno ozadje, ekipo za čez leto ali dve, ki bi lahko dosegala večje rezultate. Ekipa je dobro pripravljena, kolikor je zanje v tem trenutku potrebno. Vemo, da nas čakajo še sredozemske igre in svetovno prvenstvo, zato bo potrebno moči razporediti. V reprezentanci so mlajši in starejši tekmovalci, zato ne bi mogel dati posebnih napovedi glede uvrstitev. Rečem lahko, da ena kolajna skoraj zagotovo bo," je na novinarski konferenci v Celju povedal strokovni direktor in trener judokluba Sankaku Z'dežele Marjan Fabjan.

V mislih že Rio 2016
Po dolgem času bosta na prvenstvu nastopili tudi ekipi, čeprav za žensko zaradi bolezni Vesne Đukić še ni gotovo, da bo sodelovala. "Pomembno je, da začne ekipa nastopati, saj je v Riu de Janeiru 2016 predviden tudi ekipni nastop. Zaključne priprave smo imeli na Rogli, pred tem smo bili v Nimburgu, videli smo kar nekaj tekmecev. Vse ekipe so dobre, močno trenirajo, dobro so se pripravljali in dosti ekip bo menjalo generacije. Mi se o menjavi generacij še ne moremo pogovarjati, kdor želi trenirati, s tistimi delamo. Na EP peljemo vse, ki so dosegli norme, in tudi tiste, ki jih niso. Dali smo jim možnost, saj so pridno trenirali, morda pa lahko računamo na kakšno presenečenje," je še dejal Fabjan.

Urška tokrat v vlogi pomočnice trenerja
V Budimpešto bo tokrat v nekoliko drugačni vlogi odpotovala tudi zlata olimpijka Urška Žolnir, ki pa bo tekme spremljala ob blazinah. "Nimam kaj reči, tokrat bom pomočnica Marjana Fabjana. Zdaj imam to možnost pomagati predvsem dekletom, ki so iz meni najbližje kategorije. Zaenkrat še imam stik s temi tekmovalkami, vem, kaj katera nasprotnica na blazinah dela, in s tem lahko pripomorem našim tekmovalkam."

Prvič po novih pravilih
Vodja ekipe bo Gregor Brod, trener ljubljanskega Bežigrada, ki je ob tem opozoril na novosti v judu. "To je prvo večje tekmovanje po olimpijskih igrah in prvo z novimi pravili, veliko je novega. Videli bomo, kako bodo tekmovalci to sprejeli. Sicer smo že tekmovali po teh pravilih, a to bo prvi resnejši test po igrah. Glavni novosti sta predvsem, da ni več dovoljeno nasprotnika grabiti pod pasom, poleg tega pa kazni ne prinašajo več točk, odločajo le v primeru izenačenega izida," je o tekmovalnem delu dejal Brod.

Nastop Nareksove vprašljiv do zadnjega
Ena izmed veterank v ekipi bo Petra Nareks, ki je šele pred desetimi dnevi izvedela, da bo odpotovala na EP. "Januarja sem imela operacijo kolena, odstranili so mi meniskus, kar je pustilo določene posledice. Spremeniti sem morala celotno pripravo, zato je bilo vse do konca vprašljivo, ali bom nastopila ali ne. Pred desetimi dnevi sem izvedela, da potujem v Budimpešto. Žal ne morem reči, da sem 100-odstotno pripravljena, a obljubljam, da se bom srčno borila, ob sreči z žrebom lahko naredim tudi odmevnejši rezultat."

Tekmovanje se bo začelo v četrtek, v soboto bo na sporedu zadnji dan posamičnih preizkušenj, v nedeljo pa bo sledila še ekipna tekma.