Rekreacija
Maraton Franja
Maraton Franja je najbolj množična kolesarska prireditev v Sloveniji. Foto: BoBo
VIDEO
Kolesarski navdušenci pre...
VIDEO
Utrip med kolesarji pred...

Dodaj v

Foto/video: Na Franji zmaga z rekordnim časom v Nemčijo

V soboto prvič priredili Barjanko
10. junij 2018 ob 08:43,
zadnji poseg: 10. junij 2018 ob 16:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na glavni dirki v sklopu 37. Maratona Franja, 156-kilometrskem maratonu, je zmagal Nemec Alexander Stevens, ki je bil v ciljnem šprintu dvojice hitrejši od Gregorja Sikoška.

Tretje mesto je zasedel Gregor Tekavec. Zmagovalec je v cilj prišel z rekordnim časom tri ure, 39 minut in 52 sekund.

Posnetek celotne dirke si lahko ogledate v videu pod novico.


Dirka je potekala po naslednji trasi: Ljubljana–Vrhnika–Logatec–Godovič–Idrija–Cerkno–Kladje–Sovodenj–Škofja Loka–Vodice–Tacen–Ljubljana.

Dirkali so tudi na 97 kilometrov dolgi preizkušnji Triglav Mali maraton Franja BTC City. Trasa: Ljubljana–Dobrova–Horjul–Vrzdenec–Lučine–Gorenja vas–Škofja Loka–Vodice–Tacen–Ljubljana.

Skupaj je v vročini in visoki vlagi kolesarilo več kot 3.000 udeležencev.

Vse o zaporah cest med prireditvijo si lahko preberete tukaj.


Že v soboto so prvič priredili Barjanko (83 km), turistično-športni dogodek, ki ni bil tekmovalne narave, saj se čas ni meril. Barjanka je povezala občine, ponudnike in društva po vseh sedmih občinah v Krajinskem parku Ljubljansko barje.

M. R., fotogalerija: www.alesfevzer.com
Alexander Stevens
Luka Mezgec
Prijavi napako
Komentarji
svyatoslav
# 10.06.2018 ob 09:35
Tisti pravi ljubitelji kolesarjenja gredo na nedeljsko rekreativno vožnjo daleč od gneče, padcev, preklinjanja in izrivanja s komolci. Ti kolesarji niti niso obsedeni z barvno kombinacijo nogavičke-dres-čelada, njihova kolesa pa so daleč pod ceno 4-5000 ojrov.
Bil dvakrat iz radovednosti, in imam dovolj.
Kaj vse so "rekreativci" pripravljeni narediti za boljši čas na franji?
Nemo
# 10.06.2018 ob 09:37
"Že v soboto so prvič priredili Barjanko (83 km), turistično-športni dogodek, ki ni bil tekmovalne narave, saj se čas ni meril."

In takih prireditev bi moralo biti več. Ker kar opazujem, postaja meja med rekreativci in profesionalci vedno tanjša. Da so se ljudje pripravljeni ukvarjati s sekundami še v prostem času, medtem ko jih že v službah stalno spremlja nek natempiran ritem dela in življenja, je res absurdno.
odlekiran
# 10.06.2018 ob 10:36
Folk je u ri.i. To ni nobena rekreacija ampak zdravljenje frustracij iz mladosti. Poznam vse te mladce in mladinke iz našega kraja, ki se ukvarjajo s temi "rekreativnimi" tekmami. Prav vsi so bili v mladih letih v svojih športnih kolektivih nekje v ozadju. In to je treba zdaj not prinest. Temu se po domače reče samozavest na nuli. Prav patetično vse skupaj.
Seveda je kul, da si fit, zdrav, zmogljiv..., ampak da tekmuješ na rezultat pri 40ih ali 50h...je pa bolano. Je pa res, da od tega živi cela športna industrija, fizioterapevti,ortopedi in navsezadje še farmacevti:)
jurica
# 10.06.2018 ob 09:58
Kdaj bodo na rekreativnih maratonih ukinili uradno merjenje časa!
To bi uničilo doping med kolesarji in res bi se lahko dejalo, da tečeš za svojo dušo in ne zato, da v ponedeljek nabiješ svoj rezultat na vhodna vrata pred svojo hišo, na oglasno desko v službi, na cenik v svojem priljubljenem bifeju, pošlješ sms vsem prijateljem, celi žlahti, se pol ure o tem pogovarjaš z ljubico po telefonu, čakaš nestrpno na pohvalo mamice in skrb babice za tvoje koleno, bolj kot Ljubljančani na Gosposvetski v koloni, še boga žena mora o tvojem rezultatu, no o "norem" dosežku čvekati pri frizerju, mesarju, v dvigalu...
Ne, jaz ne tečem maratonov, raje spijem pivo ali dva!
Najraje v naravi, zdravo življenje, pa to...
Recimo letni vrt mojega priljubljenega bifeja je super izbira!
In zato ne potrebujem štoparice ali Garmina!
Pa sem vseeno relativno zdrav, glede na svojo starost!
Stop dopingu!
houdre33
# 10.06.2018 ob 12:24
Zelo rad že celo življenje kolesarim v službo in na izlet. Spomnim se tudi podcenjevanja večine (verjetno tudi veliko teh današnjih 50 do 60 letnih udeležencev maratona), če nimam motorja ali avta ((revček).Tale amaterski profesionalizem je zame čisto zgrešen.Pred leti sem dajal kri v Ljubljani in je nasproti mene sedel par let starejši moški od mene, ki se je pohvalil da redno kolesari.Vprašal je sestro, če ima morda kakšno stekleničko glukozne vode viška , da mu zelo paše če si po treningu v žilo priklopi . Če je to rekreacija sem jaz lahko "pécikl".
gk21
# 10.06.2018 ob 16:33
Vsako leto znova en kup zafrustriranih komentarjev ob Lj. maratonu in Franji... Letos je vozilo skoraj 3000 kolesarjev in velika večina le-teh ni na dopingu, ne štarta na zmago in nima kolesa za 5000 EUR ali več. Pa tudi tisti, ki jih imajo, so si jih najbrž kupili s svojim in ne vašim denarjem. Ali se enako obregnete ob vsakega, ki vozi avto za več kot 20.000 EUR?
Komur gneča, merjenje časa ipd. ne paše, ga pač nihče ne sili zraven.
Glede zapor cest pa tole. Čas in kraj zapor je znan eno leto vnaprej, obveščanja je po vseh cestah in medijih ogromno. Tistemu, ki ga kljub temu dirka preseneti, pa res ni pomoči...
Pa lep dan še naprej kolesarjem in vsem ostalim.
jernikor
# 10.06.2018 ob 09:27
Bravo, čestitam MMC, odličen prenos ...
gk21
# 10.06.2018 ob 18:59
Doping kontrole so, ampak to je bolj predstava...komur je to cilj, se bo nafilal s čimerkoli že čez leto med pripravami, ko ga kot amaterja nihče ne kontrolira. Na tekmi ni posebna umetnost biti ''čist''.
Profesionalni kolesarji so lahko testirani katerikoli dan v letu.
Heisenberg
# 10.06.2018 ob 10:16
Vsa čast za tale prenos! Z merjenjem časa pa ne vidim kaj je narobe. Zakaj nebi tudi rekreativci tekmovali? Tudi če ga nebi merili, bi kolesarji še vedno tekmovali za mesta. Komur to ne paše, ima pa še vedno na razpolago druge bolj "družabne" kolesarske prireditve.
infostriker
# 10.06.2018 ob 19:33
Fantje ne se hecat, Kopše menda jemlje samo Daleron :)

MMC - Kopše zavrnil dopinški test in prejel štiriletno prepoved
McClain
# 10.06.2018 ob 17:00
malo pogledam komentarje in mi točno to gre po glavi, kar pišeta Svyjatoslav in Jurica pa verjetno še kdo. Ko se sam zaganjam v bližnji hrib s kolesom skoraj vsak dan, kar orng klanec, 7 km pa 500m višinske, videvam srne, ptiče, ježe, skoraj sam, pot vodi skozi gozd a je asfaltirana. In na vrhu lesena koča, odprta iz ene strani, razgled na dolino in neumorni ptički ves čas, takrat si res ne želim biti del tegale tu. Pa sem z veseljem vozil Vršič tisto soboto v septembru, a takrat ko še niso piskale ure, ko je bil vrvež še prijeten in ko smo imeli v flaškah cedevito, vodo ali pa kar redčen sok iz domačega sadja Neprecenljivo.
konj128
# 10.06.2018 ob 13:37
dosti tuki vas ma očitno slabo vest, ker je vaša največja rekreacija pot v gostilno (oz. nazaj, ko gre še malo sm pa tja). In pol se znašate nad 50 letniki, ki za rekreacijo ne pijejo piva, ampak grejo na kolo. nesramni dopingiranci! in še ure si drznejo uporabit in čas merit, groza! če se pa pol o tem še komu pohvališ, te je pa vsaj za nekam strpat, če ne kej hujšega..
Heisenberg
# 10.06.2018 ob 12:41
@houdre33, pohvalno, da kolesariš v službo. Kar si omenil na koncu sigurno ne spada v kolesarstvo, kaj šele rekreacijo. Samo preveč se osredotočate na negativne strani in primere. Veliko od teh kolesarjev je še vedno "normalnih" in zdravo tekmovalnih. Zanimiv zaključek, škoda da se našemu ni izšlo.
leond
# 10.06.2018 ob 20:41
Sam osebno sem kar malo nor na kolesarjenje in po službi komaj čakam, da grem en krog. Predvsem zaradi tega, da se sprostim in se ne omejujem z nekimi časi, vati ipd. Te stvari na koncu sicer pogledam, ampak se ne sekiram, če ni glih tako kot sem si zamislil. Franja je pa čisti polprofesionalizem, kjer ljudje dobesedno tvegajo za navaden nič.
infostriker
# 10.06.2018 ob 18:00
Najprej čestitke https://livestream.com/ in MMC za prenos kolesarskega tekmovanja, res pohvalno da prenašate takšne dogodke, sploh ker gre za amatersko tekmovanje. Čestitke tud vsem udeležencem tekmovanja.

Zdej pa bolj resna stvar: s čim pismo se ti kolesarji šopajo in kaj vse to jemljejo pred dirko da 160km odfurajo pod prej kot v 4 urah. Ne mi rect da so sam na makaronih ....

A imajo na koncu kakšno doping kontrolo?
veza
# 10.06.2018 ob 15:14
Na glavni dirki v sklopu 37. Maratona Franja, 156-kilometrskem maratonu, je zmagal Nemec Alexander Stevens,

pa naj zmaga gre v Nemčijo, važno je, da Nemci med vojno niso odkrili Bolnice Franje, bi vse ranjence in osebje pobili.
houdre33
# 10.06.2018 ob 12:02
Rekreacija naj nebi bila tekmovanje. Že sodelovanje in prihod na cilj , bi moral biti dovolj za zadovoljstvo udeleženca.
taubieater
# 10.06.2018 ob 09:59
Bravo Mr.Mr.ti pa si biser. NAcionalni medij naj poroča kje je asmatik Janez iz Spodnjega Kašlja v službi? Prav srečen sem kam gre moj RTV prispevek.
ElTorro
# 10.06.2018 ob 18:45
Imajo doping kontrole.
dadinho10
# 10.06.2018 ob 12:55
zadeva okrog rekreacije ne bo nikoli jasna.--
pa vendarle, tekmovalnost je nekaterim v krvi, drugi pa si zelijo nekaj doseci.....
merjenje casa, uvrstitev po mestih itd, je pac taka kot je....tudi ce casa ne bi merili, bi vedeli kateri si po vrsti...tudi, ce uvrstitev ne bi bilo, bi med seboj vedeli kdo bo prisel prvi, drugi, itd.....na koncu, danes vsi imajo aplikacije, kjer na fb ali kam ze obesis ki si bil, koliko casa, povprecna htrost, kalorije itd....
vsi tisti, ki jim to ni vsec, da se nekaj meri, primerja, pa radi rekreativno tecejo, kolesarijo, kickajo, pac delajo to sami..... ali s prijateljem, prijateljico, bratom, sestro, mozem.....

jaz obsojam samo doping na vseh ravneh tekmovanja, na koncu tudi na amaterskem....
seven7
# 10.06.2018 ob 14:09
Meni je od vseh merjen najboljše preštevanje praznih flaš v gajbi s pirom.

Res bi blo blesavo opustit merjenje. Bi se hitro lahko zgodilo, da bi mi pira prehitro zmanjkalo.
houdre33
# 10.06.2018 ob 13:55
Če se mal pohvališ ni nič hudega , če pa podcenjuješ in daješ druge v nič, potem pa.
houdre33
# 10.06.2018 ob 12:55
Vse čestitke zmagovalcu.
Heisenberg Upam da bo teh normalnih čim več. Upam da so vsi udeleženci dosegli svoja pričakovanja, saj je to po mojem mnenju njihov namen v sodelovanju na maratonu.Čestitke vsem in lepo nedeljo. Ko se nekoliko shladi, pa še mina kolo, na kakšno zmerno turco.
d_a_r_k_o
# 10.06.2018 ob 12:51
Kjer je pot, nas tudi lahko obide volja.
Heisenberg
# 10.06.2018 ob 12:18
@houdre33, "Rekreacija naj nebi bila tekmovanje. Že sodelovanje in prihod na cilj , bi moral biti dovolj za zadovoljstvo udeleženca."

Zakaj, zato da bi se osebe, ki pridejo na repu bolje počutile? Za takšne obstajajo druge dirke in maratoni. Včeraj recimo je bila priložnost. Ker eni ne želite tekmovati, to pomeni, da noben rekreativec ne bi smel?
FancyBoy
# 10.06.2018 ob 10:47
@jurica

Po dolgem casu se moram strinjati s tabo.

#stopDopingu
Sanmaranzano
# 10.06.2018 ob 09:53
Cestitke za prenos
Drugo leto pa se komentatorja
infostriker
# 10.06.2018 ob 21:08
V prispevku je napaka - zmagovalec je Alexander Steffens in ne Alexander Stevens.
colnago
# 10.06.2018 ob 20:08
čestitke vsem ki so bili na Franji
ElTorro
# 10.06.2018 ob 19:27
Glede na to, da je bil večkrat amaterski svetovni prvak...
gk21
# 10.06.2018 ob 19:04
Ne vem, če bi Kopšeta ravno med amaterje štel ;)
Figeto
# 10.06.2018 ob 17:12
Še vedno hodijo čudaki na dolgo?
Tandemi, mtbji, teniske...
veza
# 10.06.2018 ob 17:08
kotzi
# 10.06.2018 ob 16:36

Pojma nimam, kdo je bila Franja.
Je pa očitno rada kolesarila


upam, da se hecaš, pa ni nič kaj duhovit ta tvoj humor
kotzi
# 10.06.2018 ob 16:36
Pojma nimam, kdo je bila Franja.
Je pa očitno rada kolesarila
Majster Miloš
# 10.06.2018 ob 14:24
SIcer pa, bolje kole za 555€, kakor 5000€ minusa pri kriplvalutah.
seven7
# 10.06.2018 ob 14:13
Še ena hitra računica.

Kolo za 5000€ pomeni 5000 pirov. Če jih butnem v povprečju 5 na dan jih lahko pijem 3 leta.

Res bi blo noro kupit bicikl za 5000 pirov.
Manc
# 10.06.2018 ob 13:36
Tema živa. Tolk jih je na cest, pol pa nemc zmaga. Kak jabuk več bo treba...
smojka
# 10.06.2018 ob 12:31
Komentator-elkar-zmagovaLci,tekmovaLci !
d_a_r_k_o
# 10.06.2018 ob 12:12
Daleč so prišli.
top
# 10.06.2018 ob 10:12
Ali je pivo ali dva že vrhunski rezultat, da ga objavljaš na spletu?
Meni je zanimiv prenos. Bravo.
Mr.Mr.
# 10.06.2018 ob 10:11
@taubi, ti bodo dali namesto tega še kakšno oddajo kot je ob sobotah in nedeljah zvečer ali kakšno nadaljevanko, potem si šele nasrkal.
filips
# 11.06.2018 ob 19:09
saj nihce nikogar ne sili v tekmovanje s casom, ce hoces gres na rezultat drugace pac ne,... nekari se pac pripravijo, tudi jaz sem se z veseljem, ni pa treba kritizirat ce vam ni...
kolesar112
# 11.06.2018 ob 09:04
Zdej pa še moj komentar, ja tisti ki so borci po duši in imajo v sebi strast se na takle dogodek pripravijo, poskrbijo za kvalitetno opremo in oddirkajo tako kot se zagre, ni vse v denarju pa kaj imam od tega ter v območjih neke zasebne udobnosti.

Glede komentarjev o rekreaciji, pa vožnji v službo in netekmovalnosti itd... Sej verjetno so to tisti, ki so ob prvih poledicah na pločnikih v težavah? kaj vam naj rečem, človek za napredek rabi tekmovati, tisti ki delajo v gospodarstvu to izvajajo vsak dan v službah.
1001
# 11.06.2018 ob 06:55
Vsak ima svoj hobi in način sprostitve..mal več spoštovanja bi si morali izkazovati.
Kekec27
# 10.06.2018 ob 23:03
Kaj pa je tale zrejeni Nemec "pojedel":). Prav smešno je tole gledat, neko nabijanje rezultatov za prazen nič. Toliko odrekanja, da se še na koncu razsuješ med tole gnečo in tvegaš ne vem kakšne poškodbe.
houdre33
# 10.06.2018 ob 22:00
¸foxhuntovo razlago Franje v stilu wikipedije so pa žal izbrisali.
ElTorro
# 10.06.2018 ob 19:01
@gk21

Ne vem, če se Kopše ravno strinja s tem, da so doping kontrole zgolj predstava.

A misliš, da amaterski tekmovalec celo leto trenira le za Franjo, in ne hodi na nobene druge tekme?
logistik
# 10.06.2018 ob 18:57
@infostriker "DOPING KONTROLA: poslovna stavba PIRAMIDA 13. nadstropje"
ElTorro
# 10.06.2018 ob 17:31
Če se mal pohvališ ni nič hudega , če pa podcenjuješ in daješ druge v nič, potem pa.


In kdo daje druge v nič, razen nekaterih komentatorjev tukaj, ki se jim pač zdi nezaslišano, da nek rekreativec vozi na čas ali celo tekmuje?
Erkil
# 10.06.2018 ob 12:44
Bravo Gregor! Čestitke tudi nemškemu tekmovalcu, zmagovalcu Aleksandru. Lep pobeg obeh!
Koledar rekreacije
Kam na vadbo
RTV oddaje
Zametki balinanja segajo v antiko 00:04:16, 16.11.2018
Med dopustom ne opustite gibanja 00:06:30, 20.07.2018
Znamo otroke spodbujati h gibanju? 00:06:11, 29.06.2018