Najdaljša razdalja je merila 73 km in je imela za 1300 višinskih metrov. Foto: Kolesarsko društvo Raketa
Najdaljša razdalja je merila 73 km in je imela za 1300 višinskih metrov. Foto: Kolesarsko društvo Raketa

Kolesarsko društvo Raketa je z letošnjim Istrskim kolesarskim maratonom praznovalo 10. jubilej.

"Prav zato smo prijateljem istrskega maratona, mnogi od njih se ga udeležujejo vse od začetka, pripravili več presenečenj: za 10. rojstni dan je naš maraton dobil svojo himno, ki jo je na prizorišču predstavil njen avtor Lean Kozlar Luigi, ob koncu maratona smo razrezali torto velikanko, letošnja novost, ki jo udeleženci lahko pričakujejo tudi v prihodnje, pa so starostne kategorije v tekmi za kraljico in kralja Boršta," je pojasnil glavni organizator prireditve Kolesarskega društva Raketa Goran Sambt.

Nova kraljica Slavnika, ki se je v ženski konkurenci na 73-kilometrski trasi Hervis najhitreje povzpela na Boršt, je postala Stina Avdić Čepak s časom 9 minut in 23 sekund. Novi kralj Boršta Patrik Mikac je na vrh prikolesaril v 7 minutah in 22 sekundah, hkrati je bil najhitrejši tudi na najzahtevnejši preizkušnji (s časom 2 uri 11 minut). Druščino skoraj 800 prijavljenih tekmovalcev je nekoliko oklestila izjemno slaba vremenska napoved (dež je k sreči večinoma prizanesel nastopajočim); na razgibane trase jubilejnega maratona se jih je vseeno podalo več kot 500.

V soboto, prvi dan 10. Istrskega kolesarskega maratona, so v lepem vremenu v Luciji na svoj račun prišli otroci in družine (Otroški kolesarski festival; družinski kolesarski izlet; Mini maraton).

Prihodnje leto bo maraton gostila občina Ankaran.