Sebastjan Zarnik že nekaj let sodi med najboljše gorske tekače v Sloveniji. Foto: Osebni arhiv Sebastjana Zarnika
Sebastjan Zarnik že nekaj let sodi med najboljše gorske tekače v Sloveniji. Foto: Osebni arhiv Sebastjana Zarnika

Zermatt bo konec tedna gostil 4. tekmo svetovne serije v skyrunningu oziroma v gorskem maratonu. Na 46 km dolgi progi bo nastopil tudi 37-letni Sebastjan Zarnik: "Moj cilj je izboljšati lanski čas 5:12:45 in 17. mesto, tako da želim uvrstitve med 15."

Na štartu bo več kot 1500 udeležencev iz 39 držav. Najhitrejši "gamsi", kot je Zarnik, se bodo borili za vrh (to bo tudi generalka za svetovno prvenstvo, ki bo na tej progi leta 2015), številni pa bodo poskušali le preživeti in uživati v izjemni kulisi najvišjih evropskih vrhov.

"Skyrunning je tek po gorah, po neokrnjeni naravi, zato se teh tekem udeležujejo tako rekreativci, ki želijo samo opraviti s progo in ob tem uživati, kot tudi vsi najboljši gorski tekači sveta. Matterhorn Ultraks je v skyrunningu to, kar je atletski miting svetovne lige v Zurichu," je za MMC povedal Zarnik.

Tekmovati v Švici je posebno doživetje: "Zermatt in pokrajina okoli mesta sta pravi labirint pešpoti in zato pravi raj za tekače vseh vrst. Letos bom tu nastopal že četrtič in vsakič znova se zbere ogromno gledalcev ob progi, v mestu pa sploh. Užitek je tekmovati ob takšni podpori."

Za tekače je poseben problem, ker se povzpnejo kar 3100 metrov visoko. "Lansko leto nisem posebej občutil višine, mogoče zato, ker veliko treniram po naših vrhovih. Je pa tudi pomembno, da si kakšen dan prej tam, da se aklimatiziraš in pripraviš na tekmo."